Türk turizmcisine Araplar doping oldu

Körfez ülkelerinden gelen turist sayısını artırmak için düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde, Türkiye’deki turizmi geliştirmeye yönelik bir anlaşma da imzalanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

İSTANBUL - Bu yılın ilk 9 aylık döneminde turist sayısı geçen yıla nazaran yüzde 32’lik azalmayla 20 milyon kişiye düştü. Bu düşüş turizm gelirlerine de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’nin turizmden elde ettiği gelir 8.2 milyar dolara geriledi. Geçen yıl açıklanan veriler 12.3 milyar doları gösteriyordu. Rusya ile yaşanan uçak krizinin öncü olduğu bu olumsuz havadan kurtulmaya çabalayan Türk turizmcisine Araplar doping oldu. Körfez ülkelerinden gelen turist sayısını artırmak için çalışma başlatan kurum ve organizasyonlar arasına Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) düzenleyeceği Boğaziçi Zirvesi de katılıyor. 29 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan zirvede önemli bir imza atılacak. Türk-Arap Platformu Diyalogu ile Arap Turizm Organizasyonu arasında İstanbul’da buluşacak. Zirve’de bir araya gelecek olan taraflar, Türkiye’deki turizm sektörünü ve turist sayısını artırmak için anlaşma yapacak.

90 ülkeden katılımcı olacak

UİP’in bu yıl 7’ncisini düzenleyeceği Boğaziçi Zirvesi, geçmişte de birçok özel ve resmi anlaşmalara imza atmıştı. Dün düzenlenen basınla buluşma toplantısında konuşan Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil’in verdiği bilgilere göre zirveye bu yıl Arjantin’den İngiltere’ye geniş bir coğrafyayı temsil eden 90 ülkenin devlet adamları, özel sektör temsilcileri katılım gösterecek. Şu ana kadar zirveye 1 aydan kısa bir zaman kalmasına rağmen 63 ülkeden olumlu yanıt geldi. Katılımcı sayısının ise 2 bin 100 civarında olması bekleniyor.

Boğaziçi Zirvesi’nin her geçen yıl güçlenerek büyüyen ve sadece bölgeye değil dünyaya hitap eden bir etkinlik haline geldiğini dile getiren Özgencil, 15 panel düzenleneceğini kaydetti. Bankacılık ve finans, telekomünikasyon ve IT, enerji, inşaat, ulaştırma ve savunma sanayii sektörlerinde gerçekleştirilecek B2B görüşmelerle yeni iş fırsatlarının adresi olmaya hazırlanan zirvede “Spor Endüstrisinin Geleceği”nden “Akıllı Şehirler ve Yönetimi”ne kadar birçok konu ele alınacak. Her yıl bu zirvede bir odak ülke belirleniyor. Özgencil, bu yıl ise 2030 projeksiyonunu KOBİ’ler ve teknoloji şirketlerine üzerine kuran Suudi Arabistan olduğunu belirtti.

Her zirvede bir anlaşma imzalanıyor

İlki 2010’da düzenlenen zirvede 17 ülkeden 963 katılımcı yer aldı. Katılan 17 ülkenin odaları arasında karşılıklı ticaret anlaşması imzalandı. 2011’deki zirveye 36 ülkeden 1400 kişi katıldı. Zirvede Türkiye ve Ürdün Kentsel Planlama ve Çevrecilik Bakanları arasında imzalanan işbirliği anlaşması öne çıktı. 3’üncü Boğaziçi Zirvesi’nde 80 milyar dolar değerindeki Rus Elbrus Projesi’nin açıklaması ve ilk resmi imzaları atıldı. Zirvenin 4’üncü ayağında 370 milyon dolarlık, Türk, Çin, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Cezayir firmaları arasında anlaşma imzalandı. 5’inci Boğaziçi Zirvesi’nde katılımcı firmalar arasında 560 milyon dolarlık iş anlaşması yapıldı. Geçen yıl ki zirvede ise katılımcı sayısı 2 bin olurken, şirketler arasında imzalanan 720 milyon dolarlık anlaşma imzalandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir