Turizmde kayıp kasımda da sürdü

Kasımda Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı yıllık yüzde 0,53 azaldı. Yılın ilk 11 ayında düşüş yüzde 1,36 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turizm sektöründe yabancı ziyaretçi sayısı Rusya-Ukrayna gerginliği ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ülkede ekonomik daralmaya neden olmasının yanı sıra  yurtiçindeki güvenlik endişeleri nedeniyle Ocak-Kasım döneminde yüzde 1.36 azalışla 34.8 milyon olarak gerçekleşti.

Rus turist sayısındaki azalmanın önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenirken sektör temsilcileri farklı pazarlara yönelerek bu kaybı telafi etmeyi hedefliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.53 düşüşle 1.72 milyon kişi oldu.

Turizm sektörü Türkiye'nin cari açığının finansmanındaki en büyük kalemlerden biri.

Sektör temsilcileri Avrupalı turistlerin IŞİD kaynaklı güvenlik endişeleri, Rusya'dan gelen ziyaretçilerin ise ülke ekonomisindeki sıkıntılar nedeniyle azaldığına dikkat çekiyor.

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "Yabancı ziyaretçi gönderen ülkeler arasında ikinci en büyük paya sahip olan Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı 11 aylık dönemde yüzde 18 düştü.

Rusya'nın Türk turizm sektörüne yönelik yaptırımları nedeniyle önümüzdeki dönemde daha fazla düşüş olası" dedi.

Çiçek, Rusya-Ukrayna gerginliği ve ülkenin en önemli ihracat kalemi olan petrol fiyatlarındaki düşüşün yaşanan ekonomik darboğaz ve dolayısıyla da turist sayısındaki azalmada etkili olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından Moskova ile gerilim tırmanmış ve Rusya Türkiye'ye yönelik turizmi de kapsayan bir dizi ekonomik yaptırım kararı almıştı. Bu kapsamda Rusya Türkiye'ye yönelik charter uçuşlarını askıya alıp, tur paketi satışlarına da yasaklama getirmişti.

Sektör temsilcileri, Rus turistlerden sağlanan yıllık 4 milyar dolar seviyesindeki turizm gelirlerinin 2 milyar dolara inebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Öte yandan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Rusya ile yaşanan krizin devam etmesi halinde 2016'da Rus turist sayısındaki düşüşün sürmesini beklediklerini söyleyerek, kaybın telafisi için bakanlık öncülüğünde Avrupa ülkelerinde tanıtım çalışmaları gerçekleştireceklerini; orta vadede ise Çin ve Hindistan pazarlarına yönelebileceklerini belirtti.

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında Rusya haricinde en büyük düşüşlerin Japonya, Fransa, İtalya gibi kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden geldiği dikkat çekiyor.

Ocak-Kasım dönemine ilişkin verilere göre, İtalya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 26, Fransa'dan gelen yüzde 18.5, Japonya'dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 37.2 azaldı.

Sektör temsilcileri kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden turist sayındaki azalmanın IŞİD ve PPK gibi iç güvenlik endişelerine bağlıyorlar.

Öte yandan turist sayısındaki düşüşün turizm gelirlerine de negatif yansıması bekleniyor.

Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm gelirleri jeopolitik endişelerin etkisiyle üçüncü çeyrekte de düşüşünü sürdürerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 azalışla 12.3 milyar dolar oldu.

Net turizm gelirleri 2014'te Türkiye'nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53'ünü finanse etti.