Turizmde İslamofobiye karşı ortak hareket çağrısı

Dünya Turizm Acentaları Birliği (WATA) Başkanı Moris Kohen Kasar, "Turizmde güçlü Müslüman ülkeler, ortak hareket edip İslamofobi ile mücadele etmeli. İnsanların bu bölgeye korkmadan gelmelerinin sağlanması gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Turizm Acentaları Birliği  (WATA) Başkanı Moris Kohen Kasar, Ortadoğu'daki karışıklıklar ve terör saldırılarının Batı toplumlarında İslamofobi'nin yayılmasına neden olduğunu, bunun turizmi olumsuz etkilememesi için Müslüman ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.   

Kasar, misafirperver özellikleriyle tanınan Türkiye, Tunus, Mısır ve Ürdün gibi ülkelerin turizmde iddialı konumda bulunduğunu ancak son dönemde dünyayı sarsan terör saldırılarının bu ülkelere yönelik tatil tercihlerini etkiler konuma geldiğini söyledi.   

Batı toplumlarında İslamofobi'nin giderek yayıldığını, bunun turizm için de endişe verici olduğunu kaydeden Kasar, "Türkiye'deki terör saldırıları ve Ortadoğu'daki karışıklıklar, turizmi olumsuz etkiledi. Ancak bu olumsuzluk, Paris'teki Charlie Hebdo saldırısı ile başlayan, Tunus'taki plaj saldırısı ve Mısır'daki Meksikalı grubun bombalanması olaylarıyla zirveye ulaşan İslamafobi'nin de bir sonucudur" dedi. 

Türkiye, Tunus, Ürdün ve Mısır'ın, Batı'daki yükselişe geçen İslamofobi'den en fazla etkilenen ülkeler olduklarına dikkat çeken Kasar, soruna karşı bu ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. 

Yoğun turist gönderen ülkelerde, ortak kampanyalar düzenlenerek İslamofobi'ye karşı mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Kasar, "Turizmde güçlü Müslüman ülkeler, ortak hareket edip İslamofobi ile mücadele etmeli. İnsanların bu bölgeye korkmadan gelmelerinin sağlanması gerekiyor. Türk kültürü ve diğer Ortadoğu toplumlarının kültüründe, diğer kültürlerde olmayan bir misafirperverlik var. Böylesi kadim kültürlerin İslamofobi'yle suçlanması ve korkuyla bakılması çok büyük haksızlık" diye konuştu. 

İslamofobiye karşı mücadele edilmemesi halinde Müslüman ülkelerde turizm sektörünün sıkıntı yaşayacağını öne süren Kasar, terörist saldırılarından sonra sigorta şirketlerinin bazı ülkeleri sigorta kapsamından çıkarmasının turizmde şok etkisi yarattığına dikkat çekti. 

Türkiye için böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Kasar, güvenlik yönlü kaygıların Müslüman ülkelerde fiyat baskısı yarattığını kaydetti. 

 Artık moda butik oteller  

Dünya turizminde trendlerin değişmeye başladığını, "deniz, kum ve güneş" üçlüsünden oluşan anlayışın cazibesini yitirdiğini ifade eden Kasar, insanların artık butik otellere veya ev turizmine yöneldiğini söyledi.  

Kasar, turistlerin büyük otellerden çok evlerde kalarak yerel halkla iç içe olmak istediğini vurgulayarak, yöresel yemek kültürlerinin de ön plana çıktığını ifade etti. 

Turizmde artık doğa ve çevre bilincinin de yerleştiğini belirten Kasar, artık doğayı katlederek yapılmış büyük otellerin tercih edilmediğini söyledi.