Turizmde 'bahar'ın yerini 'savaş' aldı

Türk turizmi bu yıl zorlu bir sınava hazırlanıyor. K. Afrika'da ayaklanmaların durması, İspanya ve Yunanistan'ın turizme sarılması, Türkiye'yi zorlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANTALYA - Geçen yıl en iyi sezonlarından birini yaşayan ve 33 milyon turist ağırlayan Türk turizm sektörü, bu yıl zorlu bir sınav vermeye hazırlanıyor. Kuzey Afrika'daki Arap Baharı nedeniyle o destinasyondaki turizm bölgelerinin; Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle de İspanya, Yunanistan gibi turizm merkezlerinin darbe alması geçen yıl Türkiye'nin işine yaradı. Ancak Kuzey Afrika'da ayaklanmaların durması, İspanya ve Yunanistan'ın ise turizmden başka bir çıkar yolunun kalmaması, bu yıl Türk turizmini önemli ölçüde zorlayacak gibi gözüküyor.
Nitekim yılın ilk çeyreğine yönelik gelen rakamlar bu zorlu sınavı doğruluyor. İlk üç ayda Türk turizmi gelir bakımından yüzde 9.7, ziyaretçi sayısı bakımından da yüzde 6'lık düşüş yaşadı. Türk turizm sektörünün geçen yıl yüzde 10'luk büyüme kaydettiği göz önüne alındığında bugün gelinen nokta itibariyle 2010 yılına geri dönüldüğü belirtiliyor.
Turizm sektörünün önemli oyuncularından olan ve gerek sunduğu hizmetler gerekse ekonomik anlamda ulaştığı büyüklük açısından birçok alanda ödüle sahip olan Cornelia Otelleri'nin genel müdürleri de bu yılın zor geçeceğini kaydediyor.
Antalya Belek'teki otellerinde basınla biraraya gelen Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, "Artık hiçbir şey çantada keklik değil. Turizm pazarında ciddi bir pay alma savaşı var. Bunu artıran yaşadığı krizden dolayı İspanya" diye konuştu. İspanya'nın bu yıl da Türkiye'nin rakibi olmaya devam edeceğini belirten Alkaya, "İspanya bir dönem ağır sanayiyi denedi, ancak başarılı olamadı. Şimdi krizden çıkış için dört elle turizm sektörüne sarılmaya başladı. İspanya'da ciddi manevralar görüyoruz. Fiyatlarla oynamaya başladılar. Her şey dahil sistemle çalışmadıkları için manevra kabiliyetleri yüksek ve fiyatlarla istedikleri gibi oynayabiliyorlar. Şimdi onlar da her şey dahil sistemi yaygınlaştırmak istiyor. Golf, futbol ve tatil turizminde bu takım atraksiyonlarla ön plana çıkmak istiyorlar" diye konuştu.

Ruslar'a özel ilgi

Alkaya, İspanya ve Yunanistan'ın Ruslar'a da özel ilgi gösterdiğini belirterek, "İki ülkenin de Rusya politikası var. Artık Rusya'ya vizeyi son derece kolaylaştırdılar. Orada da en büyük rakip olarak bizi görüyorlar. Gerek İspanya, gerek Yunanistan Rusya'dan ciddi bir pay almak istiyorlar" dedi. Türkiye'nin her iki ülkeye karşı avantajı olduğu gibi dezavantajı olduğunu da belirten Alkaya, "Bizim dezavantajımız İspanya'nın marka ve imaj üstünlüğünün olması. Avantajımız ise Türkiye'nin hizmet kalitesinin halen çok yüksek olması. Çünkü İspanya gönülden değil, mekanik servis yapıyor. Özellikle Belek bölgesindeki tesisler, İspanya'da yok. İspanya hala eski tesislerle turizm yapmayı çalışıyor. Ancak bizim bir Barselona'mız, bir Madrid'imiz, dünyaca ünlü sanatçımız yok. Fakat hizmet kalitemiz iyi. Bizim en büyük enstrümanımız da bu hizmet kalitemiz. Personelimizi bu noktada eğitiyoruz" dedi.

'Rakipler pazara asılıyor'

2011'de pazarı kaybeden ülkelerin 2012'de ciddi şekilde pazara asılmaya başladığını belirten Cornelia De Luxe Resort Genel Müdürü Hakan Duran da "Örneğin, Mısır hükümeti dünyanın en önemli tur operatörlerine Mısır'a kaldıracakları uçaklarda ki boş koltukların parasını ödüyor. Bu da, tur operatörü açısından zarar olasılığını ortadan kaldırdığı için rahatlıkla Mısır'a uçak kaldırıyorlar. Türkiye'de ne yazık ki bırakın boş koltukların parasını ödemeyi, Avrupa'nın bir çok ülkesinden ve Rusya'nın bir çok şehrinden Antalya'ya direkt uçuş yok. Bu da bizi rekabette zayıflatıyor. Aynı şekilde, Yunanistan toparlanıyor. Bu yıl olmasa da 2013'te ciddi bir rakip olacaktır. İspanya, hem fiyatları düşürdü hem de her şey dahil sistemine ağırlık vermeye başladı. Kuzey Afrika ülkeleri toparlanıyor ve ucuz destinasyonlar oldukları için tur operatörleri tarafından konuklar bu ülkelere yönlendiriliyorlar" dedi.
İngiltere pazarında da önemli bir düşüş olduğunu kaydeden Duran, "İngiltere ekonomisi tam olarak toparlanamadı. İngiltere'nin yarattığı açığı bu yıl Ruslar ve Türklerle kapattık. Bu yıl ligdeki ara kısa olduğu için Avrupa'nın büyük takımları gelip burada büyük Türk takımları ile maç yapamadı. İspanya bunu iyi değerlendirdi ve büyük takımları ücretsiz misafir etti. Bu da, Belek bölgesinde spor turizminde yüzde 20 kayıp yaşanmasına sebep oldu. Ancak Cornelia Otelleri olarak kongre turizminde önemli bir başarı yakaladık. Belek bölgesinde gerçekleşen büyük kongrelerin yüzde 50'sine Cornelia Otelleri ev sahipliği yaptı" dedi.

'Bu yıl yüzde 5 büyürüz'

2011'in en iyi sezonlardan biri olduğunu belirten Duran, "2011 için yüzde 8 büyüme hedefimiz vardı. Türk turizmin yüzde 10 büyüdü, biz de yüzde 10'luk büyümeyi yakaladık. Bu yıl ilk üç ay düşüş gösterse de yüzde 5'lik büyüme olacağını düşünüyoruz. Bizim bu yıl ki hedefimiz de yüzde 8'di, ancak biz de yüzde 5 büyürüz diye düşünüyoruz" dedi.
Almanlar'ın hala tercihlerini Türkiye'den yana kullandıklarını belirten Duran, "Kuzey Afrika'nın sakinleşmesi, Mısır pazarının öne çıkması, turistlerin oraya gitmesini sağladı. Yabancı turistte yüzde 12 gerileme var" diye konuştu. İlk üç aylık verilerin düşüş göstermesine rağmen insanların tatilden ödün vermediğini belirten Duran, "Ancak tatil süresi biraz kısalıyor. Daha önce tatilini 10 gün olarak planlayanlar, bir haftaya indiriyor ama mutlaka tatil yapıyor" diye konuştu.

Kredi, yerli turisti artırdı

Yerli konuklarda ciddi artış gördüklerini belirten Duran, "Erken rezervasyon ve kredi kartına taksidin bunda ciddi etkisi var. İç turizmde erken rezervasyonda artış oranı yüzde 40'ı buldu. Nisan sonu itibariyle rezervasyonların yüzde 70'ini de garantiledik. Yani bundan sonra  hiçbir rezervasyon yapılmasa dahi yılı yüzde 70'lik dolulukla tamamlarız" dedi. Duran, geçen yıl bu zamanlarda garantilenmiş rezervasyon oranının ise yüzde 90-91 olduğuna dikkat çekti. Otel olarak 54 ülkede çalışma yaptıklarını ve bu yıl 36 ülkeden misafir ağırladıklarını belirten Duran, "Her yıl 1-2 ülkeyi daha Türkiye'ye getirmeyi sürdürüyoruz" dedi.
Golf turizmi için Belek'in ve kendi otellerinin vazgeçilmez olduğunu belirten Duran, "Golf ve futbol kışın bizi en büyük destekleyen unsurlar. Golf Belek'e çok büyük destek sağlıyor. Geçen yıl 530-540 oyun oynattık. Ekim-Nisan döneminde 125-130 bin kişi ortalama 7 geceden 1 milyon geceleme yaptı. Ekimde de Belek'te dünya golf şampiyonası yapacağız. Organizatörler 1-2 ay önce geldi. Çok büyük övgü gösterdiler, mutlu olduk" diye konuştu. Cornelia Otelleri'nin kongre turizmi için de hizmet verdiğini belirten Duran, "2014 ICCA kongresi Cornelia'da yapılacak. Bu da bizim için büyük onur" dedi.

'Bakanlık bizi destekliyor'

İspanya, Yunanistan ve Kuzey Afrika ülkeleri, turizmin gelişmesi için birbiri ardına destek açıklarken, Türkiye'nin verdiği destek ise tanıtımdan ibaret. Ancak Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, bunun önemli bir destek olduğunu belirtiyor. Turizm Bakanlığı'nın biz verdiği destek yadsınamaz diyen Alkaya, " Ancak diğer ülkelerde Arap Baharı ve kriz nedeniyle afaki destekler veriliyor. Olağanüstü durumlarda olağanüstü desteklerin verilmesi normal" diyor.

Önemli organizasyonlar
için Belek tercih ediliyor

Dünyanın en prestijli golf organizasyonlarından biri olarak nitelendirilen Dünya Amatör Golf Şampiyonası bu yıl Belek'te yapılacak. İki yılda bir düzenlenen bu organizasyon için Avustralya'nın Adelaide kentinde yapılan oylamada Türkiye, Avusturya ve İtalya'yı büyük bir farkla geride bırakarak, organizasyonun ev sahipliğini yapma hakkı kazandı. ABTA Konferansı (İngiltere Seyahat Acenteciler Birliği) da bu yıl Cornelia'da gerçekleşecek. ABTA, 2012 yılı olağan genel kurulunu da Türkiye'de düzenlemeye karar verdi. 3 bin 500 profesyonelin katılacağı 2014 yılı ICCA (Uluslararası Kongre ve Konferans Birliği) kongresi de yine Cornelia'da yapılacak.

Cornelia, Avrupa'nın
en güvenli oteli oluyor

Cristal Risk Yönetim Sistemi kapsamında "Türkiye'nin En Güvenli Oteli" seçildiklerini belirten Cornelia Diamond Golf Resort Spa. Genel Müdürü Zafer Alkaya, "Şimdi öncelikle Avrupa'nın En Güvenli Oteli, sonrasında da Dünyanın En Güvenli Oteli ödüllerini Türkiye'ye getirmek için yarışacağız" dedi. Cornelia De Luxe Genel Müdürü Hakan Duran da "Avrupalılar bu ödüle en yakın isim olarak bizi görüyor. Yakında dünyanın en güvenli otelleri listesinde de üst sıralarda yer alacağımızı düşünüyoruz" dedi.