Turizmciler Çinli turist dersine çalışıyor

Point Otel Genel Müdürü Kalyoncu, “Otelciler olarak ev ödevlerimizi yapıp Çinli misafirlerimize hazırlanıyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’ye gelen Çinli turistleri gezdiren rehberleri çatısı altında toplamak için kurulan Çince Rehberler Derneği'nin (ÇİRED) 10 yılı İstanbul Taksim’deki Point Otel’de bir kokteylde kutlandı. Kokteyde Çin’in İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi, ÇİRED Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı ve Point Otel Genele Müdürü Nuri Kalyoncu birer konuşma yaptı.

Çinli işadamları, ÇİRED üyeleri ve TUYED yönetiminin hazır bulunduğu kokteylde konuşan Çin’in İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi, ülkelerarasındaki ilişkilerin bazen inişli-çıkışlı bir seyir izlediğini hatırlattıktan sonra “Turizm ülkeler arasındaki ilişkileri düzelten yegane sektördür. Halkların birbirini daha iyi tanımasına yol açan turizmin tanıtım elçileri de turist rehberleridir. Bu yüzden onların işine saygı duyuyoruz” dedi.

Kardeş ve dost Çin ile ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğini belirten ÇİRED Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, Çin ile işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla kurulan “Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi”nin eş başkanı olarak görevlendirildiği hatırlatarak “Komitenin işbirliğini geliştireceği dört başlıktan birinin turizm olması, biz rehberlerin omzuna ciddi sorumluluklar yüklüyor. Bundan sonra Türkiye’ye daha fazla gelecek Çinli turisti memnun etmek isteyen turizmci dostlarımız bu kesimi daha iyi anlamak istediğinde tüm bilgilerimizi onlarla paylaşmaya hazırız. Biz de ÇİRED olarak rtaya çıkacak Çince rehber açığını kapatmak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

“Ev ödevimize çalışıyoruz”

“Çinli turistlerin yurtdışı seyahatlerinde kişi başı ortalama 3 bin dolar harcama yaptığını biliyoruz” diyen Point Otel Genel Müdürü Nuri Kalyoncu ise şu bilgileri verdi: “Çinli turistler bu özelliklerinden dolayı dünyada en fazla seyahat harcaması yapan ülkeler sıralamasında 165 milyar dolarla birinci sıraya oturdu. Çin'i 110 milyar dolarlık harcamayla ABD ikinci, Almanya ise 92.2 milyar dolarlık seyahat harcamasıyla üçüncü sırada takip ediyor.”
  
Turist çeken ülkelerin hepsinin Çinli turistleri ağırlamak için birbiriyle yarıştığına dikkat çeken Kalyoncu, Avrupa Turizm Konseyi’nin üye ülkeler için Çinli turisti anlayıp onu memnun edecek bir broşür hazırladığını belirtti. Point Otel olarak İstanbul’a gelen turistlerin buradan memnun ayrılması için yapılması gerekenlerle ilgili ev ödevlerine çalıştıklarını bildiren Kalyoncu, Çinli turist hakkında bir araştırma yaptıklarını buna göre Çinli turistin ne istediğini bildiklerini söyledi. Çinli misafirlere hazır olduklarını belirten Kalyoncu, araştırmadan çıkan sonuçları şöyle sıraladı: 

1-Çin'de bahşiş yok, bahşiş tura ödenen paranın içinde oluyor. Çinliler tarihi yerleri görmek istiyorlar. Lobide veya otelde saatlerce kalmaktan hoşlanmıyorlar.
2-Güneşi doğarken veya batarken seviyorlar. Denize de güneş batarken girmeyi tercih ediyorlar.
3-Yemekte bol çay veya sıcak su istiyorlar.
4-Meyveyi yemekle birlikte yerler. Çorbayı en son içip, salatayı da sıcak severler.
5-Derileri çatlamasın diye sulu tencere yemeğini tercih ediyorlar.
6-Yemeğin yanında ekstra acı ve dövülmüş sarımsak ister, ekmek yerine, makarna veya pilav yerler.
7-Anlatacağımız şeylerin Çince adlarını, söylenişlerini bilmenizi bekliyorlar.
8-Turistik merkezlere helikopter turu, Boğaz’da padişah kayığı gibi ilginç seçenekleri tercih ederler.
9-Hizmet konusunda son derece yüksek standartlara sahiptir ve bu tür hizmetleri beklerler.
10- Çinli turist, Batılı turistin gördüğünü değil, görmek istediğini merak ediyor.