Turizmci Berlin’den umutsuz döndü
Berlin turizm fuarında Türkiye’ye ilginin geçen yıla göre azaldığını gözlemleyen turizmciler, Almanya ve Hollanda ile yaşanan gerginliklerin kısa sürede aşılmasını ve tansiyonun düşmesini umut ediyor.
SELENAY YAĞCI
İSTANBUL - Rusya krizinden sonra Almanya ile ‘Nazi’ polemiğinin tedirginliğini yaşayan turizmciler, Berlin fuarından umutsuz döndü. Almanya, geçtiğimiz yıl üst üste yaşanan terör olayları ve darbe girişimi sonrası zaten en önemli kayıp verilen pazarlardan biriydi. Bu düşüşe dur demek isteyen turizmciler, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile birlikte Berlin fuarına deyim yerindeyse çıkartma yapmaya gitti. Ancak turizmci fuarda umduğunu bulamadı. İlginin geçen yıla göre daha düştüğünü belirten turizmciler, tur operatörlerinin ilgisizliğinden sonra tüketicinin tercihlerinin daha da etkilemesinden korkuyor. Almanya’nın ardından Hollanda ile yaşanan ‘lale’ gerginliği de turizmcileri tedirgin etti. Fuara Avrupa ile olan politik kriz damgasını vurdu. Turizmciler, gerginliğin kısa sürede, diplomatik yollarla aşımasının ve tansiyonun düşmesinin sektör açısından yararlı olacağını savunuyor.
Almanya, Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke statüsünü 2013’te Rusların elinden almış, sonraki 3 yıl da bunu kimseye kaptırmamıştı. 2015 yılında Türkiye’ye yaklaşık 5 milyon 600 bin Alman turist gelmişti. 2016’da ise terör olayları nedeniyle bu rakam 2 milyon azalmıştı. Bu yıla ise Alman pazarı ocak ayında yüzde 31’lik düşüşle başladı.
‘Yunanistan ve İspanya’ya ilgi daha yoğundu’
Fuarın kötü geçtiğini belirten Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Derneği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut, fuarda ilk gün ve ikinci gün arasında bir fark olmadığını söyledi. Fuarda Türkiye’ye ilginin çok az olduğunu dile getiren Barut, “Almanya pazarında zaten yüzde 30’luk bir düşüş vardı Fuarın bu düşüşü durduracağını söylemek zor. Geçen yıla göre ilgide düşüş vardı. Tüketicinin tercih etmediği bir destinasyona tur operatörleri de ilgi göstermiyor. Akdeniz’de Yunanistan, İspanya gibi rakiplere ilgi çok daha yoğundu. Fuar biraz şov işi, bir gidip şovumuzu yaptık. Ülkemizi tanıttık” diye konuştu. Siyasi krizin turizmi etkileceğini savunan Barut, “Bunlar günlük belirlenen stratejiler değil. Söylemlerde yumuşama olsa da kısa vadede bizim sektörümüze etkisi çok büyük olmaz” dedi.
Genel olarak Türkiye destinasyonuna siyasi krizin bir etkisi olduğunu söyleyen Titanic Hotels İcra Kurulu Başkanı Muzaff er Aygun, “Umuyoruz bu turizm sektörünü etkilemez. Fuar geçen yıllara göre daha kalabalıktı Türkiye katılımı açısından, capcanlıydı. Biz de birkaç görüşme yapabildik” dedi.
Fiyatlarımız rakiplerimize göre yüzde 40 geride
ANTALYA - Geçen yıl turizmde Rusya ile yaşanan sıkıntılar geçti derken bu kez de Almanya ve bazı Avrupa ülkeleriyle yaşanan siyasi gerginlik yaşanması nedeniyle turizmde fiyatların rakip ülkelere göre yüzde 40 düşük olduğu belirtildi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, 2017 yılı turizm sezonun çok yavaş başladığını, erken rezervasyon döneminde Türkiye’nin yok denecek kadar az paket sattığını belirterek, “Almanya pazarında Türkiye’nin fiyatları rakiplerine göre yüzde 40 geride. Buna rağmen Almanlar rakiplerimizi tercih ediyor. Çocuklu ailelerin son dakika hareketi ile Türkiye’ye geleceğine inanıyorum. Özellikle referandum sonrasında Türkiye’ye yönelik turizm hareketi daha çok ortaya çıkar. Ancak ocak ve şubat ayları kötü geçti. Mart, nisan ve mayıs ayları da zayıf geçiyor. Görünen o ki 2017 yılında 2016 yılı rakamlarının yüzde 20 altında kalırız” dedi.
Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi ilişkilerin düzelmesiyle turizm sektöründe Rusya’da güzel gelişmeler de yaşandığını dikkat çeken Hakan Duran, “Rusya’dan geçen yıl 500 bin turist geldi. Bu yıl 2.5 milyon Rusya’dan 500 bin turist ise BDT ülkelerinden olmak üzere 3 milyon turist bekliyoruz. Avrupa pazarında 1 milyon turist kaybı bekleniyor. Bu kayıp Rusya ve BDT ülkelerinden telafi edilir. Avrupa pazarındaki 1 milyonluk kayba rağmen Antalya’ya 2017 yılında 8 milyon turist gelir diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.