Turizmci alkollü içecek hazırlama dersinin kaldırılmasına tepkili

TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizm ve otelcilik meslek liselerinde alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılmasının, sektörün yetişmiş insan gücü talebine vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI-Beyza COŞKUNTÜRK

Turizm sektöründen, turizm ve otelcilik meslek liselerinde alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılmasına tepki geldi. Yiyecek içecek alanında kalifiye eleman açıkları olduğunu savunan sektör temsilcileri, hizmet kalitesini devam ettirebilmek adına kararın gözden geçirilmesini savunuyor.

Özellikle ana pazar olan Avrupalı turiste hizmet edebilmek için bunun mesleki bir eğtim olduğunun kabul edilmesi gerektiğini savunan turizmciler, yasak devam ederse eğitimi kendilerinin vermek zorunda kalacaklarını belirtti.

Seçmeli ders olarak kalabilirdi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 2 Aralık 2014 günü toplanan 19. Milli Eğitim Şurası’nda Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim Bir Sen) isteği üzerine, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin çıkarılması kararı alındığını hatırlatan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Onuncu sınıftan başlayarak staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkollü içki ve servisi yapılan ya da alkollü içecek hazırlanan bölümlerde staj yapmaları uygulamadan kaldırıldı.

Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu’nda alınan tavsiye kararı niteliğindeki bu karar, geçen sürede uygulanmadı. Geçtiğimiz ay Eğitim Bir Sen’in yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda somut adım atarak alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersini ders çizelgesinden kaldırdığı belirtildi” değerlendirmesini yaptı. Kararın 2.5 yıl aradan sonra gündeme getirilerek uygulamaya konmasını eleştiren İşler, “Bu ders, en azından seçmeli ders olarak kalabilirdi” dedi.

“Turiste süt ve ayran mı ikram edeceğiz”

Sektörün yiyecek - içecek alanında yetişmiş eleman ihtiyacı bulunduğunu belirten Mehmet İşler, “Bu karar, sektörün yetişmiş insan gücü talebine vurulmuş bir darbedir. Konaklama sektörünün, özellikle yiyecek - içecek departmanlarının eğitimli personele her zaman ihtiyacı var. Sektör zor bir dönemden geçiyor. Bugünler geçecek, işler yoluna girdiğinde istihdam ve yetişmiş insan gücü sorunuyla baş başa kalacağız” dedi.

Yiyecek ve içecek bölümlerinin turistik işletmelerde ve konaklama tesislerinden en çok ilgi geçen bölüm olduğunu dile getiren İşler, “Konukların memnun ayrılmasını sağlamak sektörümüz açısından son derece önemli ve yetişmiş insan gücüne bağlı. Ülkemize gelen yabancı turistlerin soğuk veya oda sıcaklığında servis edilen, hafif ve yüksek dereceli, yemekten önce, yemekte ve yemekten sonra alkollü içecek tüketim alışkanlıkları herkesçe biliniyor. Tesis ve işletmelerimizde misafir ettiğimiz turiste alkol değil de süt ve ayran mı ikram edeceğiz?” şeklinde konuştu.

Günümüzde gastronomiye ilginin arttığını, yeme içme kültürünün geliştiğini anlatan İşler, “Diğer alanlarda olduğu gibi alkollü içecek sektörü de giderek gelişiyor. Gastronomi turizminin gelişmesi de bu alanda yetişmiş insan gücüne talebi arttırıyor. Turizm ve otelcilik eğitimi veren okullarımızda alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersini ve öğrencilere staj olanağını kaldıran bu kararı doğru bulmuyoruz” diye konuştu. İşler, özellikle yabancı turistlerin alkol tüketim alışkanlıklarının göz önünde bulundurulması ve kararın gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TÜROB Milli Eğitim Bakanlığı’na yazacak

Kararın yanlış olduğunu dile getirenlerden biri de TÜROB Başkanı Timur Bayındır, bunun mesleki bir ders olarak bakılması gerektiğini savundu. Alkol içmek tanıyıp hazırlamak arasında farklar olduğunu söyleyen Bayındır, “Bu hemşirelik öğretip, çıplak görmemesi için iğne yapmayı yasaklamak gibi. Bu konuyla alakalı bir düzenleme yapılmalı. Alkolün zararlarından bahsedilebilir gençlere bunun meslek olduğu öğretilebilir” dedi. Otellerde çalışacakların Alkollü içkileri bilip kokteyl hazırlamayı öğrenmesi gerektiğini söyleyen Bayındır, şunları söyledi: “Turistler özellikle kokteyllere biraz düşkünler. Bunu öğrenmeleri gerek. Biz bu alana personel alırken de ailesinde alkolik var mı, bu işlere düşkün mü, bardakların dibini içer mi diye, ince eleyip sık dokuyoruz.” Sektörde özellikle yiyecek içecek alanında eksiklikler olduğunu belirten Timur Bayındır, “Birçok otel personel eksiltmek durumda kaldı. Bu personellerin de çoğu başka alanlarda işler buldu. İşler açıldığında çok büyük personel açığımız doğacağı aşikar. Hizmet kalitemiz de düşerse rekabet edecek dalımız da kalmayabilir” diye konuştu.

Bu konuyu Milli Eğitim Bakanlığı’na yazıp ricacı olacaklarını dile getiren Bayındır, “Olmazsa bizim kurslar açıp öğretmemiz gerek bu küçümsenecek bir konu değil. Mesleki eğitim” dedi.

Kararın gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen TÜRSAB Genel sekreteri Çetin Gürcün da şunları söyledi: “Türkiye deniz kum güneş turizmini seçtiğiyse yıllardan beri bunu pazarlıyorsak bunun ayrılmaz parçası da bu. Hele ki ana pazarımız Avrupa olduğunu da göz önünde bulundurursak, kararın gözden geçirilmesi gerek. Bu olmazsa bu sefer biz otellerde yetiştirmek durumda kalacağız. Karar da bir parça bundan kaynaklanıyor. İsteyen otellerde öğrensin diye. Mantık bu sanırım.”