Turizmci 'normalleşme' adımlarıyla umutlandı
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar, turizm sektöründe heyecan yarattı. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, ilişkilerin düzelmesiyle turizm sektörünün canlanacağını kaydetti.
Türkiye-Rusya ilişkilerindeki normalleşme turizmcileri sevindirdi.
Konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı verilere bakıldığında, bu yılın ilk 5 aylık döneminde Rusya’dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının 2015'in aynı dönemine göre yüzde 82,7 düştüğünü, geçen yılın ilk 5 ayında 801 bin 915 kişi olan Rusya’dan Türkiye'ye gelen turist sayısının bu yılın aynı döneminde 138 bin 181'e gerilediğini bildirdi.
Türkiye ile Rusya arasında son yıllarda ciddi bir gelişim gösteren ikili ilişkilerin özellikle turizm sektöründe de kendisini gösterdiğini ifade eden Ulusoy, şunları kaydetti:
"2014 yılında 4,5 milyon Rus turisti ağırlamış, 2015 yılında ise Rusya’daki genel ekonomik sorunlardan kaynaklı olarak düşüş yaşansa da 3,6 milyon Rus turist sayısına ulaşmıştık. 2015 yılının son döneminde gerçekleşen uçak krizinin ardından Rusya’nın attığı ilk adımlar da turist akışını kesmeye yönelik oldu. Charter uçuşlar askıya alınırken Türkiye’ye yönelik tur paketi satışlarına yasaklama getirildi. Son günlerde iki ülke arasında verilen sıcak mesajlar ve ilişkilerin normalleşmeye başlayacağına dair beklentilerin artması en çok turizm sektöründe umut uyandırdı. Zira ikili ilişkilerdeki bozulmanın en çok etki ettiği sektör turizm olmuştu. İlişkilerin düzelmesi turizm sektörüne çok olumlu bir katkı yapacaktır."
Rus turist sayısında ne zaman artış olabileceğine yönelik soru üzerine, Ulusoy, öncelikle iki ülke arasındaki olumlu mesajların fiili yansımalarının görülmesi gerektiğini belirterek, "Rusya’dan Türkiye’ye yönelik paket tur satışları ve charter uçuş yapılmasına yönelik yasak hali hazırda devam ediyor. Bununla birlikte vizesiz seyahate ilişkin anlaşmalar karşılıklı olarak askıya alınmış durumda. Dolayısıyla öncelikle bu konularda karşılıklı adımların atılması gerekiyor. İki ülke arasındaki olumlu mesajların atılacak yeni adımlarla desteklenmesi ile turizmde olumlu yansımalardan bahsedebiliriz." ifadelerini kullandı.
'Asıl toparlanmanın 2017 yılında yaşanması beklenebilir'
Başaran Ulusoy, Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesinin turizme pozitif yönde etki edeceğine işaret ederek, "Türk turizmciler, hızlı reaksiyon verebilen esnek iş modeline sahip. İlişkilerin olumlu seyretmesi durumunda her iki pazarda asıl toparlanmanın 2017 yılında yaşanması beklenebilir." dedi.
Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı yılın ilk 5 ayına ait verilere göre Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 22,93'e gerilediğini hatırlatarak, 2015'in ocak-mayıs döneminde 10 milyon 771 bin 645 kişi olan gelen yabancı ziyaretçi sayısının, bu yılın aynı döneminde 8 milyon 301 bin 933'e düştüğünü bildirdi.
İki ülke ile ilişkilerin olumlu seyretmesi durumunda yılın ikinci yarısında kısmi bir toparlanmadan bahsedilebileceğini ifade eden Ulusoy, "Ancak toparlanmadan kastımız artıya geçmek şeklinde değil, daha ziyade turist sayısındaki düşüşün azalması şeklindedir." dedi.
'Turizm sektörünü harekete geçirecek'
TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün de Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının İstanbul'a değil, dünyaya, seyahat özgürlüğüne yapıldığını belirterek, "Atatürk Havalimanı, dünyanın en önemli hublarından biri. Bütün dünya el birliğiyle hareket edip, global terörün yaratmaya çalıştığı ortama karşı birbirine destek olmalıdır." diye konuştu.
Gürcün, bu tür olayların temel amacının turizm hareketini etkilemek olduğunu ifade ederek, en az hasarla atlatılması için ülke olarak gerekenin yapılacağını söyledi.
Rusya ile yeniden başlayan ilişkilerin turizm sektörünü harekete geçireceğini belirten Gürcün, "Dünyada global terörün oluşturmaya çalıştığı bir hava var ve dünya buna karşı direniyor, direnecek." dedi.