Tüketicilere "paket tatil" uyarısı

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Yılmaz, tüketicileri "paket tatil"lerde seyahat acentelerinden hizmetin koşullarına ilişkin mutlaka yazılı sözleşme ve broşür alması gerektiği konusunda uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin, Ramazan Bayramına ilişkin "paket tatil"lerde, vadedilen ile sunulan hizmetlerdeki farklılıklar nedeniyle mağdur olmaması ve zararlarını tazmin edebilmesi için seyahat acentelerinden hizmetin koşullarına ilişkin mutlaka yazılı sözleşme ve broşür alması gerektiği uyarısında bulundu. 

Yılmaz, yaptığı açıklamada, her bayram tatilinde olduğu gibi Ramazan Bayramında da tüketicilere birbirinden renkli tatil programları sunulduğunu söyledi. 

"Paket tur", "paket tatil" veya "paket seyahat" adlarıyla tanıtılıp satılan programlarda bazen vadedilen ile sunulan hizmetlerin birbiriyle örtüşmediğini ifade eden Yılmaz, tüketicileri, dinlenecekleri, huzurlu anlar yaşamayı planladıkları bir dönemde mağdur olmamaları için uyardı. 

Konuya ilişkin yasal düzenlemelere değinen Yılmaz, şöyle konuştu: 

"Tüketici Kanununa göre, paket tur başlamadan önce tur sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunludur. Sözleşmede, taraflara ilişkin her türlü iletişim bilgileriyle turun güzergahı ve ulaşım araçlarından kalınacak otellere kadar her türlü ayrıntının yer alması, vadedilen hizmetlerin yerine getirilmemesi halinde yasal güvence sağlayacaktır. Seyahat acenteleri, paket tur hakkında bilgi isteyen tüketicilere tanıtım amaçlı bir broşür vermek zorundadır. Broşürün içerdiği hususlar, seyahat acentesi için bağlayıcıdır. Söz konusu özelliklerde yapılacak değişiklikler ancak broşürde açıkça belirtilmek ve sözleşme düzenlenmeden önce tüketiciye bildirilmek şartıyla sözleşme düzenlendikten sonra ise tarafların açık mutabakatıyla değiştirilebilir. Tüketiciden kaynaklanmayan nedenlerle paket tur sözleşmesinin değişmesi veya turun başlamadan iptal edilmesi durumunda tüketiciye bütün ödemelerini iade etmek zorundadır." 

Yılmaz, paket turun mesafeli sözleşmeler kapsamında satın alınması halinde de sözleşmenin bir nüshasının kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla tüketiciye ulaştırılması zorunluluğu bulunduğunu aktardı. 

"Beş yıldızlı vadedilen otel, üç yıldızlı çıkabilir" 

Tüketicilerin, sözleşme sırasında vadedilen hizmetleri, tatilde bulamaması halinde tutanak tutarak durum tespiti yapması gerektiğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:  

"Tüketicinin, sözleşmede beş yıldızlı olarak satın aldığı konaklayacağı otel, üç yıldız çıkabilir. Tüketicilere tavsiyemiz; konaklayacakları otelin yıldız sayısını Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesinden doğrulasınlar. 'Tam pansiyon' denilen hizmet, 'yarım pansiyon' şeklinde verilebilir ya da 'denize nazır' denilen otel, 'denizi tepeden görüyor' olabilir. Bu durum, tüketicinin denizden yararlanması için aracının olması gerektiğini ifade eder. İnternette veya tanıtım broşürlerinde tertemiz, pırıl pırıl gösterilen otel, hijyen açısından sorunlu da olabilir. Tüketici, elinde sözleşmesi ve kendisine vadedilen hizmetlere ilişkin broşürü varsa cayma hakkını kullanarak ödemelerini geri alabilir hatta satın aldığı ayıplı mal veya hizmet yüzünden zarara uğraması halinde tazminat da talep edebilir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir