Otobüs üreticilerinin yeni yarış alanı turizm

Turizm sektöründeki hızlı büyüme otobüs üreticisine yansıdı. Turizm otobüslerinin toplam üretimdeki payı yüzde 30'a yaklaştı. Satışlar üçe katlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

 
İSTANBUL - Otobüs üreticilerinin yeni gözde sektörü turizm oldu. Havayoluyla rekabette zorlanan şehirlerarası yolcu otobüsçüleri, otobüs alımlarını minimuma indirdi. Bu segmentte satışları düşen otobüs üreticilerinin imdadına ise turizm sektörü yetişti. Türkiye'ye gelen turist 30 binleri aşması, turizm otobüslerine olan ihtiyacı da artırdı. Mercedes, Temsa ve Man gibi otobüs üreticileri büyüyen turizm pazarına özel modellerini geliştirirken, Otokar da şehiriçi otobüslerini turizm sektörünün hizmetine sundu. Geçtiğimiz yıl toplam üretimdeki payı yüzde 26'ya ulaşan turizm otobüslerine talebin önümüzdeki yıllarda daha da artacağı belirtiliyor. 
 
Satışlar üç yılda yaklaşık %  300 arttı
Turizm pazarına yapılan otobüs satışları ilk olarak 2010 yılında ivme kazandı. 2010'a kadar yılda ortalama 100 adetlik bir turizm pazarından, yani toplam otobüs satışlarının yüzde 10'undan bahsediliyordu. 2010'da ise bu rakam 235 adet ile toplam pazarın yüzde 19'una ulaştı. 2011'de toplam pazarda yüzde 21'e ulaşan turizm otobüslerinin payı, 2012'de ise 260 satış adediyle yüzde 26'ya ulaştı. Sektör temsilcileri oranın bu yıl ise yaklaşık 330 satış adediyle yüzde 30 olacağını öngörüyor. Otobüs üreticisi Mercedes, Man, Temsa ve Otokar bu pazardaki son gelişmeleri ve satışlarını DÜNYA'ya anlattı. 
 
Mercedes-Benz, 2012'de 148 araç sattı
Mercedes-Benz olarak 2012'de turizm pazarına 148 adet araç satarak yüzde 57 pazar payına ulaştıklarını belirten Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, bu segmentte en fazla tercih edilen araçlarının 2 akslı ve 12 metre olan Tourismo 15 RHD olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra belli sayıda müşterine üst segment araç olan Travego 15 SHD satışı da gerçekleştirdiklerini kaydeden Sülün,  "Turizm müşterilerinin Mercedes-Benz'i tercih etmelerinin en önemli nedeni aracımızın toplam sahip olma maliyeti ve donanım anlamında sektörün ihtiyaçlarına uygun olması.  Örneğin Tourismo araçlarımızda 39 kW kapasiteli yüksek kuvvetli klimayı standart olarak sunuyoruz" dedi. Artan turist sayısı, gelişen turizm altyapısı ve alternatif turizm türlerine artan talebin bu pazarın artacağının birer göstergesi olduğuna işaret eden Sülün, "Şirket olarak 2013 yılı ve sonrasında turizm pazarındaki pozisyonumuzu korumayı ve geliştirmeyi planlıyoruz. Gelişen pazarda müşteri ihtiyaçlarını en hızlı şekilde tespit ederek, yeni trendleri ürünlerimize yansıtmayı hedefliyoruz" dedi.  
 
Man, 2. elde de sektörden ilgi görüyor
Man, turizm sektörüne yönelik Man Fortuna Tourism ve  lüks segmentte de Neoplan Cityliner modellerini üretiyor.  Man Genel Müdürü Tuncay Bekiroğlu, son 3 yıldır turizm taşımacılığı yapan firmalardan bu  modellere ilginin arttığını ve bunun satışlara olumlu yansıdığını ifade etti. Bekiroğlu,  2. el organizasyonları Man TopUsed ile de bu  sektörden büyük ilgi gördüklerinin altını çizdi. Bekiroğlu ayrıca, Man olarak turizm sektöründeki son dikkat çekici yükselişimizi sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi. 
 
Temsa, Prestij ve Safir'le büyüyor
Temsa turizm sektörüne en fazla araç üreten firmalardan biri. Temsa Prestij ve Safir markalarıyla bu alanda rekabet ediyor. Temsa Yurtiçi Otobüs Satış ve Pazarlama Direktörü Murat Anıl da turizm sektörünün hareketlenmesi ile bu segmenteki otobüs satışlarında artış olduğuna dikkat çekti. Anıl, kendi segmentlerinde Prestij'in yüzde 28, Safir'in ise yüzde 39 pazar payına ulaştığını belirtti.  
 
Otokar, Doruk ve Sultan'ı turizme soktu
Turizm sektöründeki artışla Otokar şehiriçi otobüs modellerini turizm sektörünün hizmetine sundu. Otokar turizm sektörüne farklı modellerde 9-10 metre uzunluğunda Doruk orta boy otobüsler ve 7-8 metre uzunluğunda Sultan ile küçük boy otobüsleri satıyor. Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, özellikle havayolu taşımacılığının artmasıyla, uçak yolculuğunu tamamlayıcı havalimanı transferleri veya havalimanı başlangıçlı turlar gibi otobüs yolculuklarının da önem kazandığına dikkat çekti. Akgül,  "Kullanıcılar bu alanda maliyet etkin çözümlere yöneliyorlar, Otokar olarak özellikle bu alanda bir fırsat gördüğümüz için Doruk orta boy otobüsümüzü turizm sektörünün beğenisine sunduk" dedi.  Alınan sonuçlardan son derece memnun olduklarını vurgulayan Akgül, "Pazarı yakından takip ediyoruz. Bu pazardan maksimum payı almaya çalışıyoruz. Gelecekte de turizm sektöründeki olumlu gidişatın etkisi ile pazarın büyümesini bekliyoruz" dedi. 
 
En fazla talep Antalya ve İstanbul'dan
Turizm otobüslerine en fazla talep, yoğun turist çeken Antalya'dan geliyor. Man Genel Müdürü Tuncay Bekiroğlu ve Temsa Yurtiçi Otobüs Satış ve Pazarlama Direktörü Murat Anıl, ikinci sırada ise İstanbul geldiğini belirtti. Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün de turizm araçlarının yoğun olarak kullanıldığı alanın tur ile havaalanı karşılama/transfer operasyonları olduğunu ve en fazla satışların Türkiye'deki turizm merkezlerinde yaptıklarını söyledi. Sülün, başta Antalya olmak üzere İstanbul, İzmir, Muğla, Nevşehir, Denizli, Trabzon, Erzurum, ve Kayseri'nin turizm otobüs satışlarında ilk sırada yer alan şehirler olduğunu aktardı.
 
Boşta kalan şehirlerarası otobüsler de sektöre girdi
Turizm Taşımacılığı Derneği yetkililerinden Nusret Ertürk, Türkiye genelinde turizm sektöründe faaliyet gösteren 1316 işletme olduğunu ve bunların D2 belgeli 28 bin araç sahip olduğu bilgisini verdi. Ertürk, son yıllarda iş bulmakta zorlanan şehirlerarası yolcu otobüslerinin de sektöre girdiğine dikkat çekerek, bu durum atıl kapasite yarattığını dile getirdi.