Otelleri Ortadoğulular doldurdu
Mart ayında tatile çıkan Ortadoğulu turistlerin tercih ettiği İstanbul’daki otellerin doluluk oranları yükseldi ama turizmciler, hala fiyatların normalin yarısı düzeyinde olduğuna ve Avrupalı turistleri göremediklerine dikkat çekiyor.
Selenay YAĞCI
İSTANBUL - Zor bir yılı atlatan ve 2017’ye de düşük doluluklarla başlayan İstanbul otelleri, mart ayında bir kıpırdanma yaşadı. Ancak otelleri dolduran yine Körfez'den gelen turist oldu. Güvenlik endişesi nedeniyle en çok kaybedilen Avrupa pazarı ise hala temkinli...
Turizmcilere göre doluluklar, bu yıl mart ayı itibariyle geçen yıldan daha iyi ama bu yıl için umutlanmak adına yeterli değil. Turizmciler doluluktan önce düşen fiyatları önemsiyor ve düşen fiyatların en az 3 yılda düzeleceğini savunuyor. Hatta mart ayındaki doluluklar İstanbul’daki fiyat gerilemesini fırsata çevirmek isteyen turistlerin yarattığı doluluk olduğunu söyleniyor. Hem fiyatları, hem doluluklarıyla iki yıl öncesine kadar Avrupa’nın zirvesinde oynayan İstanbul’daki oda fiyatları, son bir yılı aşkın süredir yaşanan kriz nedeniyle düşüş yaşadı. 100 euroyu geçen ortalama gecelik oda fiyatı, 55- 60 euro bandına kadar geriledi.
Mart ayında artışlar olduğunu söyleyen Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, misafirlerin ağırlıklı olarak Körfez'den geldiğini kaydetti. Oteller dolsa da karlılık anlamında çok büyük yol katedilmediğini, vurgulayan Akçakaya, son yıllarda özellikle 5 yıldızlı üst segment ve lüks otel arzının talebin çok üstünde artığına dikkat çekti. Akçakaya, kaliteli konaklamayı uygun fiyata sunan ekonomi segmenti otel arzının ise talebin altında kaldığını, 5 yıldızlı otellerin bu talebi karşılamasının ise yatırımcı açısından karlı olmadığını belirtti. Fiyatlardaki düzelmenin uzun süreceğini söyleyen Akçakaya, "Mart ayındaki artışlar önümüzü görmek için de umutlanmak için de yeterli değil" dedi.
‘En büyük dert düşen fiyatlar’
Sektörün geçmiş yıllarda yaşadığı görkemli günlerine dönmek için zamana ihtiyacı olduğunu kaydeden BW Plus The President Hotel Genel Müdürü Burak Aydın, turizmcilerin yine de iyimse olduğunu vurguladı. İstanbul’un doluluklardan önce en büyük derdinin düşen oda fiyatları olduğunu söyleyen Aydın, "Oda fiyatlarında ciddi bir düşüş var. 2013 ve 2014 yıllarında verdiğimiz fiyatları, ancak 2020’den sonra yakalayabiliriz. Diğer bir değişle 3 yıl önceki fiyatlarımıza, en erken 3 yıl sonra ulaşabileceğiz" dedi.
Otellerinde, bu yıl bir sıçrama yılı olmasa da, geçen yıldan daha iyi bir yıl olduğunu kaydeden Aydın, "Tesis olarak, iki yıl öncesine kadar daha çok Avrupalı misafirlere hizmet verirken, şu an ağırlıklı olarak Ortadoğu’dan gelen misafirlerimize hizmet sunuyoruz. Bu yıl, Suudi Arabistan, Cezayir, Fas, Tunus gibi ülkelerden turistleri ağırlıyoruz. Bu turistlerin birçoğu da İstanbul’un düşen fiyatlarını avantaj olarak görüyor" diye konuştu. Avrupalı turistler erken rezervasyon yaptırırken, Ortadoğulu turistlerin son dakika rezervasyon yaptırdığını da kaydeden Burak Aydın, son dakika rezervasyonlarının sektörün önünü görmesini zorlaştırdığını belirtti.
Umutlar temmuzda yoğunlaşıyor
Mart ayının aslında her zaman yüksek sezona giriş olarak değerlendirildiğini belirten Mövenpick Hotel Istanbul’un Gelirler ve E-Ticaret Direktörü Zeynep Adıgüzel, aynı şekilde bu yıl da özellikle online’da beklediklerinin üzerinde bir performansla aya başladıklarını söyledi. Birçok otelde de durumun bu şekilde olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Adıgüzel, aynı artışı kurumsal rezervasyonlarda da beklediklerini söyledi.
Şu anda İstanbul özelinde rezervasyonlar açısından büyük bir iyileşme söz konusu olmadığını söyleyen Mövenpick Golden Horn Genel Müdürü Ahmet Arslan, "Temmuz ayından itibaren iyileşmenin olmasını bekliyoruz" dedi.
Wyndham Hotel Group’tan yapılan açılmada ise, "Uluslararası turistlerin Türkiye’ye geri dönüşü konusunda optimistik durmaya devam ediyoruz. Bazı otellerimizin geçen yılın aynı dönemine göre mart ayında artış görülmüştür, fakat bu durum otellerin lokasyonlarına ve otelin müşteri portfolyosununa göre (iş veya tatil misafirleri) değişiyor." denildi.