Ölüdeniz’de yamaç paraşütü hedefi büyük

Doğaseverler ve macera tutkunlarının vazgeçilmezlerinden olan dünyanın en önemli yamaç paraşütlerinin yapıldığı yerlerden Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz’de bu yıl hedefler büyük

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Dünyanın önemli yamaç paraşütü merkezleri arasından gösterilen doğaseverler ve macera tuttuklarının vazgeçilmezlerinden Fethiye ilçesindeki Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi’nde turizm sezonu hazırlıkları tamamlandı. 

Ölüdeniz Mahallesi’nde 4 uçuş pisti ile yılda yaklaşık 90 bin kişinin uçuş yaptığı Babadağ’da yeni uçuş yönergesi yürürlüğe girdi. 

Macera arayan yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez aktivitelerinin başında gelen yamaç paraşütü faaliyetinde alınan tedbirlerle kazasız bir yıl geçirilmesi amaçlanıyor. 

Babadağ, ziyaretçilerine bin 200, bin 700, bin 800 ve bin 900 kodundaki pistleriyle uçuş yapıp kuş bakışı eşsiz güzellikteki manzarayı izleyerek Ölüdeniz’deki Belcekız Plajı’na iniş imkanı sunuyor. Yamaç paraşütü yapanlar adrenalini yaşarken, plajda güneşlenenler de paraşütlerin gökyüzünde oluşturduğu görsel şovu izliyor. 

3 yıldır ticari uçuşlarda ölümlü kaza olmuyor 

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, İlçe Sportif Amaçlı Turizm Kurulu’nun Babadağ’daki yamaç paraşütü faaliyetini gözden geçirdiğini, gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Muğla Valisi Amir Çiçek’in onayıyla 2015 Babadağ Uçuş Yönergesi’nin yürürlüğe girdiğini söyledi. 

Yönergeye göre uçuş yapmak isteyen yolcuların güvenliği açısından ticari faaliyet gösteren pilotların madde bağımlılığı ve alkol testine tabi tutulacağını bildiren Çalık, pilotların turizm acentelerine başvururken gerekli belgeler arasında tam teşekküllü hastaneden alınan sağlık raporu bulunması gerekeceğini kaydetti. 

Güvenlik ve sağlık konuları için birçok kurumun katılımıyla uçuş kontrol heyeti oluşturduklarını anlatan Çalık, “UMKE ekibi bölgede bu yıl da görev yapacak. Kurtarma çalışmalarında Dalaman Hava Meydan Komutanlığından askeri helikopter temin edilebilecek. İlgili kurumlar yeni sezonda bir olumsuzluk yaşanmaması için çaba harcayacak” dedi. Çalık, alınan tedbirler sayesinde ticari uçuşlarda 3 yıldır ölümlü kaza yaşanmadığını vurguladı. 

Hedef, 100 bin uçuş 

Babadağ’ın Türkiye’nin ciddi bir markası haline geldiğine dikkati çeken Çalık, şöyle konuştu: “Türkiye’de yamaç paraşüt faaliyeti pek çok ilde yapılmaya çalışılıyor. Fethiye’deki uygulamalar ve mevzuat çalışmaları diğer illere örnek olma açısından önemli rol oynayacak. 3 yıl önce uçuş sayımız 40 bin civarındaydı, geçen yıl ise 90 bini geçtik. Son açılan bin 200 kodundaki pistte de kışın 5 binin üzerinde uçuş gerçekleştirildi.” 

Çalık, “Pistlerin bakımı ve geliştirilmesiyle bu sezonda istikrarlı bir gelişme ile yaklaşık 100 bin uçuşu yakalayacağız” ifadesini kullandı. 

“Gerekli tedbirler alındı” 

Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik ise Muğla’daki sportif faaliyetlerin hazırlığını sıkı şekilde yaptıklarını belirtti. Yamaç paraşütü faaliyetlerini geçen yıl sorunsuz tamamladıklarını dile getiren Çelik, bu yıl da aynı şekilde tamamlayabilmek için tedbirleri aldıklarını söyledi. 

Çelik, bölgede kısmen de olsa yamaç paraşütü faaliyetinin başladığını, Babadağ’daki 4 kalkış pistinden her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce kişinin uçuş yapacağını kaydetti. 

Yamaç paraşütünün Muğla’nın önemli sportif faaliyetleri arasında yer aldığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu: “İlimizi 3 milyonun üzerinde turist ziyaret ediyor. Bunların çoğunun yamaç paraşütü faaliyetine katıldığını düşünüyoruz. Alınan tedbirlerle insanlar burada güvenli şekilde faaliyetini yapıyor. Herkese işlerine gösterdikleri özenden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bölgemize gelen turist sayısı daha da artar