Milli Rezervasyon Portalı turizmcileri ikiye böldü
Turizmde ortaya çıkan krize önlem amaçlı önerilen “Milli Rezervasyon Portalı” sektörde fikir ayrılıklarına neden oldu.
Selenay YAĞCI
Turizm sektöründe yaşanan krizin aşılması için ortaya atılan “Milli Rezervasyon Portalı” fikri, sektörde tartışma yarattı. Bu konuda çalışan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), direkt satışların önünü açmak için Turizm Arama Motoru, başka deyişle yerel rezervasyon portalı fikrini ortaya attı ve geliştirdi. Bu portalın devletin desteğini alıp, milli portal olması beklenirken, turizmciler ikiye bölündü. Portalın TYD Başkanı Murat Ersoy’un şirketi Atlas Global’in portalı gibi işleyeceğini savunan da var, “Türkiye turizminin yönünü değiştirir, elini güçlendirir” diyen de...
Bir tweet’le ortaya çıktı
Turizmciler 2016 yaşanan krizden sonra Türkiye’nin sadece paket turlarla satılan destinasyon haline gelmesini, yani sadece turlarla gelen turistlere odaklanmış olmasını tartışmaya başladı. Projenin Antalya’daki tanıtım toplantısına katılan Bentour’un sahibi Kadir Uğur, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda projeyi protesto ettiğini belirtti. Uğur, paylaşımında, TYD Başkanı Murat Ersoy’un tur operatörlüğü ile ilgili yanlış bilgiler verdiğini ve kendi şirketinin menfaatine göre projeyi şekillendirdiğini iddia etti. Kimi kesim Uğur’u desteklerken kimi turizmciler de aslında projenin Türkiye’nin turizmde ihtiyacı olan ilacı ortaya koyduğunu savundu. Portal ile Türkiye’nin rakibi olan İspanya gibi perakende satışlarına geçebileceği ve tur operatörlerine bağlılığın kalkacağı belirtildi.
Saadet zinciri koptu
TYD olarak Türk turizm sektöründe milat olacak bir projeyi başlattıklarını savunan Murat Ersoy, Türk turizminin bugüne dek toptancılık sistemi üzerinden pazarlama yaptığına işaret ederek, “Türkiye yükselen destinasyon oldu ve ailelere hitap ediyordu. Sistem kolay çalışıyor, herkesi memnun ediyordu. Herkes bu güzel günlerin devam edeceğini düşünüyordu. 2016'da dünya gerçekleri ile tanıştık. Saadet zinciri koptu. Türkiye ile ilgili risk üstlenmekten ürker hale gelindi” dedi. Tur operatörlerinin her şeye rağmen Türkiye’yi satmaktan vazgeçmeyeceklerini, sektörün önemli iş ortakları olduklarını kaydeden Ersoy, amaçlarının tur operatörlerini devre dışı bırakmak değil, onlara imkan sağlamak olduğunu söyledi. Turizm bölgelerine direkt seferler koyan İspanya örneğini anlatan Ersoy, bugün İspanya'nın turizm rezevasyonlarının %70’ini perakende sistem üzerinden aldığını söyledi. Ersoy, "Bu sayede sezonun tüm riskleri birkaç tur operatörüne yıkılmıyor. Risk dağıtılıyor. Boş koltuk minimuma iniyor ve zarar azalıyor. İnsanlar istedikleri an bu destinasyonlara ulaşabiliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor” dedi.
TYD’nin yeni arama motoru nasıl işleyecek?
• Otellerin kendi karar verdikleri fiyatlarıyla havayolunun indirimli uçak biletleri birleşince oluşacak cazip paket tur fiyatları B2B ve B2C kanalları üzerinden son tüketicilere ulaştırılabilecek.
• Tüm uçağın doluluk riskini üstlenemeyen tur operatörlerinin arzu ettikleri oranda koltuk garantisi ile uçmalarına imkân veren uygulama sayesinde tur operatörleri Türkiye programlarını zarar etmeden ve daha uzun periyoda yayarak devam ettirebilecekler. Arta kalan koltuklar ise havayollarının online satış ağları içerisine bulunan on binlerce seyahat acentesi üzerinden tüketicilere ulaştırılacak.
• Sisteme dahil olan otellerin; havayollarının turizm yörelerinde hedef ülkelere yapacakları tarifeli seferler ve yine havayollarının acente networkleri üzerinden toptancılıktan perakendeciliğe geçiş başlatılmış olacak,