Mahkeme booking.com'un itirazını reddetti

Dünyaca ünlü online rezervasyon sitesi booking.com'un kendisi hakkında verilen engelleme kararına yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedildi. Booking.com ise itirazın reddedilmesine itiraz edeceklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ESER/ DUNYA ONLİNE

Booking.com'un itiraz talebine yönelik karar duruşması bugün yapıldı. İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına 9 tur şirketi, 9 otel ve turizm şirketi, 3 gerçek kişi ile TÜROB ve Bodrum Turistik Otel İşletmecileri Derneği katıldı.

Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, booking.com'a konan ihtiyati tedbir kararını kaldırmadı. Böylece mahkeme verdiği bu ara karar ile Booking.com  ve diğer otelcilerin yaptığı itirazı reddetti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla daha önce açılan davada, online rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmişti. Karara başta Booking olmak üzere aralarında Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) gibi birliklerinde bulunduğu çok sayıda taraf itiraz etti.

Uber örneği

Davacı taraf mahkemede Uber'in İspanyol taksicilerin itirazı üzerine haksız rekabet yarattığı gerekçesi ile kullanımının yasaklanmasını örnek olarak mahkemeye sundu. Davalı taraf Booking ise verilen örneğin farklı yasalarla karara bağlandığını ve Avrupa Mahkemeleri'nde verilen kararların Türkiye'de bağlayıcı olmadığını savundu.

Bu karar sonuçlardan biri olmalıydı

İtiraz eden taraflar, konulan engelleme kararının dava sürecinden çıkacak sonuçlardan birisi olması gerektiğini ancak henüz dava devam ederken böyle bir kararın verilmesinin ağır olduğu söyledi.

Booking.com'dan açıklama: İtiraz edeceğiz, bizim için hayal kırıklığı oldu

"Mahkemenin ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına yönelik yaptığımız itirazın reddine karar vermesi tarafımızda hayal kırıklığı yaratmıştır. Gerekçeli kararın her bir tarafa tebliğini takiben 2 haftalık yasal süre içinde karara itiraz edeceğimizi bildiririz. Türkiye yasalarına ve hukukuna her zaman bağlı kalacağımızı bu vesileyle yinelemek isteriz. Dolayısıyla itirazımızın değerlendirileceği süre içerisinde Türkiye'den Türkiye içerisine yapılan işlemlere erişim mümkün olmayacaktır. Ancak Türkiye'den yurt dışına ve yurt dışından Türkiye'ye yapılacak rezervasyon hizmetlerimiz kesintisiz devam edecektir. Hizmetlerimizin, Türk turizmine katkıda bulunmak adına bizimle işbirliği yapan 13 binden fazla otel için hatırı sayılır bir konaklama potansiyeli ve katma değer yarattığına inanıyoruz. Birçok otel, ihtiyati tedbir kararının yol açtığı hizmet kesintisinden telafisi çok zor olan ölçekte zarar gördüğünü beyan etmiş ve davaya müdahil olmuştur. Dolayısıyla dava ile ilgili haklılığımıza dair inancımız devam etmektedir."

Süreç 2015 yılında başlamıştı

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2015/1174 E. sayılı dosyası ile açılan davanın 29.03.2017 tarihli duruşmasında Booking.com benzeri şirketinin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar verilmişti.

Booking.com'a 'engel' devam edecekBooking.com'a 'engel' devam edecek

Oteller ve tur şirketleri Booking davasına koştuOteller ve tur şirketleri Booking davasına koştu

 

Bu konularda ilginizi çekebilir