Kruvaziyerde rota Karadeniz'e çevirildi

Kruvaziyerlerin Trabzon, Batum, Sochi, Yalta, Odesa ile Burgaz limanlarına uğraması, Karadeniz'in doğusunda ve batısında dörder günlük turizm programlarının yapılması ve daha fazla gelir elde edilmesi amaçlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karadeniz Bölgesi'ndeki turizmciler, kruvaziyer turizminden daha fazla pay almak için Karadeniz havzasındaki 7 ülkeyi hedef alan turizm rotasını faaliyete geçirmek için harekete geçti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TTSO) Suat Hacisalihoğlu, doğal güzellikleri ve deniz turizmine alternatif seçenekleriyle öne çıkan Karadeniz'i her yıl milyonlarca turist ziyaret ettiğini belirterek son yıllarda özellikle Arap turistlerin yöreye ilgisinin arttığına işaret etti.

Arap turistlerin yöreye gelmesinde son yıllardaki çalışmaların önemli olduğunu anlatan Hacısalihoğlu, Karadeniz Bölgesi'nin tarih ve kültür turizmi açısından da zengin olduğunu vurguladı.

Hacısalihoğlu, yörede, taş devrinden kaldığı belirtilen Çal Mağarası, tarihi Sümela Manastırı, bu manastırdan daha eski olan Vazelon Manastırı gibi sayısız tarihi ve doğal güzellikler bulunduğunu söyleyerek ancak bölgenin kruvaziyer turizminden yeterince yararlanamadığına dikkati çekti.

Kruvaziyer turizmi için gemilerle gelen turistlerin gittikleri yerlerde birkaç tarihi bölgeye uğrayıp gezilerini sürdürdüğünü anlatan Hacısalihoğlu, Karadeniz'e Ege Bölgesi'nden gelen gemilerin ilk etapta Odesa Limanı kadar uzandığını ancak uzun yıllardır Trabzon Limanı'na gelmediğini dile getirdi.

40 geminin Trabzon'a gelmesi sağlandı

Hacısalihoğlu, son yıllardaki tanıtımlarla yaklaşık 40 geminin Trabzon'a gelmesinin sağlandığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Trabzon Limanı'na 40 kruvaziyer gemisinin gelmesi, gerçekten çok önemli. Son dönemdeki krizleri bir kenara bırakalım. Biz, burada bir proje yapmak istiyoruz. Karadeniz'de 'Karadeniz havzasında yedi ülke yedi kültür' sloganı ile bir kruvaziyer turizm rotası hazırlamak istiyoruz. Bununla ilgili olarak TTSO ve Trabzon Limanı ile Kruvaziyer Turizm Platformu'nu kurduk. Bu platforma Batum, Sochi, Yalta, Odesa ve Burgaz'ı dahil ettik. Bu platformdan bu çalışmaları yürütüyoruz. Hedefimiz, Karadeniz'in doğusunda ve batısında dörder günlük turizm programları hayata geçirmek" şeklinde konuştu.

Karadeniz'in bu sektörden pay alması gerektiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, kruvaziyer sektör temsilcilerinin Türk boğazlarından gemiyle geçiş ücretlerinin yüksek olduğundan yakındığını aktardı.

Hacısalihoğlu, kruvaziyer geçişlerindeki ücretlerde yapılacak teşvikin Karadeniz'in de bu sektörden alacağı payı artıracağına işaret ederek tüm paydaşların el birliği ile yöre turizmine destek olmasını istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir