Kozaklı turizmden daha yüksek pay istiyor
Türkiye'nin peri bacaları ile ünlü en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Kapadokya'ya 60 kilometre mesafede bulunan Kozaklı, Kapadokya ve Erciyes Dağı'nın bileşimi ile oluşacak üçlü bir destinasyonla turizmden daha fazla pay almaya odaklandı.
HİLAL SÖNMEZ
NEVŞEHİR - Kapadokya'ya 60 kilometre mesafede bulunan Kozaklı, termal suyu ve kaplıcaları ile Türkiye'nin önemli sağlık turizmi merkezleri arasında yer alıyor. Bölgede şu anda 8 otel, 2 devremülk ve 13 apart olmak üzere toplam 23 tesis bulunuyor. Tesislerin toplam yatak kapasitesi 7 binden fazla, istihdama katkısı ise 700 kişi civarında. Özellikle yerli turistin odağında olan Kozaklı, Kapadokya ve Erciyes Dağı'nın birleşimi ile oluşacak güçlü bir destinasyon ile turizmden elde ettiği geliri artırmak istiyor.
Kozaklı Kaplıcaları, Alman Kaplıcaları Birliği sınıflamasına göre içeriğinde bulunan sodyum, kalsiyum ve klor ile A ve C grubu şifalı sular grubuna giriyor. Su sıcaklığı 27 ila 93 derece arasında değişiyor. Sağlık turizminde önemli bir yere sahip kaplıcalar ve içmeceler, Kozaklı'ya son yıllarda yapılan yatırımlarla kendini hissetirir duruma geldi. Türkiye‘nin en önemli termal sağlık merkezlerinden Kozaklı'da özel hizmet veren kaplıcaların yanı sıra belediyeye ait kaplıcalar da bulunuyor. Bu sayede bölgeye gelen ziyaretçilere her bütçeye uygun hizmet sunulabiliyor. Belirli sezonlarlarda bölgedeki tesisler neredeyse tam doluluk oranına ulaşıyor, ancak işletme sahipleri ve esnaflar, Kozaklı'nın henüz çok fazla eksiğinin olduğunu ve sağlık turizminde daha iyi bir seviyeye çıkabilceğini söylüyor. Bölgede, işletmelerin tek çatı altında toplanıp ortak hareket etmesini ve reklam çalışmalarına yönelmesini sağlamak amacıyla 2008 yılında Kozaklı Termal Tesisleri Birliği (KOZTEB) kuruldu. Bölgedeki ilk özel termal tesisin sahibi Cumhur Ünal, aynı zamanda birliğin başkanlık görevini yürütüyor.
Sağlık, kültür ve kış turizmi iç içe
Ünal, "Türkiye'nin önemli sağlık merkezleri arasındayız. Bölgemizin coğrafi konumu bize ayrıca avantaj sağlıyor. Kapadokya ve Erciyes Dağı'na olan yakınlığımızıçok daha iyi kullanmamız gerekiyor. Üç yıl kadar önce ‘Kayseri'nin Kayağı, Kapadokya'nın Kültürü ve Kozaklı'nın Kaplıcası' şeklinde güzel bir destinasyon projesine başlamıştık, ancak çalışmaların devamı ile çok daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum" dedi.
Kozaklı, hem kayak ve kültür turizmi ile iç içe bir yerleşkede yer alıyor, hem de Kayseri'ye yeni yapılan Şehir Hastanesi ve Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile önemli bir sağlık merkezi içerisinde bulunuyor. KOZTEB ile ulusal ve uluslararası fuarlara katılarak reklam çalışmaları yaptıklarını kaydeden Ünal, "Bölgemizdeki irili ufaklı 23 tesisten 21'i birliğimize üye ve kendi aramızda müşteri yönlendirmeleri yapıyoruz. Rekebeti avantaja çevirerek büyümek istiyoruz. Ancak bizim kendi çabalarımız yetersiz kalıyor. Çoğu kişi Kozaklı'nın Kapadokya ve Kayseri ile iç içe olduğunu hala bilmiyor. Bizim isteğimiz, oluşacak üçlü destinasyon ile Kapadokya'ya kültür turizmine gelen bir turist, iki gecede Kozaklı'da konaklasın. Buradan çıktığında Erciyes'e gidip kayak yapsın. Eğer sağlam bir birliktelik oluşursa, tüm bölge turizmde çok iyi seviyelere çıkabilir. Ayrıca ilçemizde yer alan fizik tedavi hastanesi, Türkiye'nin önemli sağlık merkezleri arasında yer alıyor. Hastanenin bölgemizin reklamına çok faydası oluyor. Ayrıca hasta sevki ile otellerimize gelen müşteriler, otele verdikleri parayı tekrar SGK'dan alabiliyor" ifadelerini kullandı. Geçen sezona göre gelen turist sayısının azaldığını belirten Cumhur Ünal, "Ekonomik durgunluk bizleri de etkiliyor. Geçen sezona göre gelen turist sayısında %40'a yakın azalma var. Bölgemizde her bütçeye uygun konaklama var" dedi.