Kayak merkezleri kara hasret
Çankırı Kayak Antrenörleri Derneği Başkanı Yarım, Türkiye'deki kayak merkezlerinde kayak yapılabilmesi için gereken kar seviyesine ulaşılamadığını söyledi.
Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Çankırı Kayak Antrenörleri Derneği Başkanı Doç. Dr. İmdat Yarım, şu anda kayak merkezleri arasında en fazla karın Kartalkaya, Konaklı ve Palandöken'de bulunduğunu ama bunun kayak yapılabilmesi için çok da yeterli olmadığını bildirdi. Kayak merkezlerinin yılbaşı için 3 gece yüzde 100 doluluğa ulaştığını ve tesislerin mutlaka suni kar makinesi bulundurulması gerektiğini söyledi.
Yarım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralık ayının sonuna yaklaşılmasına karşın hala kayak merkezlerinin kara hasret olduğunu söyledi.
Kayakseverlerin ve kayak merkezlerindeki otel işletmecilerinin bir an önce sezonun açılmasını beklediğini dile getiren Yarım, "Oteller hazırlıklarını tamamladı. Tüm çalışmalar aralık ayının başında açılması beklenen sezona göre yapıldı. Kayakseverler ise uzun süredir bekledikleri kış sporunu yapmak istiyor ama ne yazık ki beklenen kar hala gelmedi" dedi.
Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Uludağ'da bir tesis
İki yıl önce de benzer bir sıkıntı yaşandığını belirten İmdat Yarım, geçen yıl ise kayak merkezlerinin güzel bir sezon geçirdiğine dikkati çekti. Yarım, "2013-2014 sezonunda kötü bir dönem geçirildi. Merkezlerde kar oranı çok düşüktü. Az kar yağması hem işletmecileri hem de kayakseverleri üzmüştü. Bu sezon da iki yıl önce yaşanan sorun yaşanacak gibi görünüyor. Şu anda kayak merkezleri arasında en fazla kar Kartalkaya, Konaklı ve Palandöken'de bulunuyor ama bu kayak yapılabilmesi için çok da yeterli değil" ifadelerini kullandı.
Suni karlama sistemi
Yarım, Avrupa ülkelerindeki çoğu kayak merkezinin kar bulunmamasına rağmen sezonu açtıklarına işaret ederek, söz konusu ülkelerde de karın yetersiz olduğunu ama suni karlama sistemi ile kayak yaptırabildiklerini anlattı.
Avrupa'da otellerin pist garantili satış yaptığının altını çizen İmdat Yarım, şöyle devam etti:
"Şu anda Avrupa'da da kar yok ama onlar pistlerde kayabiliyor. İşletmeler müşterilerine tatil satarken pist garantili satışlar yapıyor. Artık 'kar yok' diye bir ihtimal kalmadı. Kar yağmasa bile suni karlama ile pistte her zaman kar bulunuyor. Büyük miktarlarla para harcanarak tesisler kuruluyor ama kar yağmaması nedeniyle atıl bekletiliyorlar. Mesela 12 milyon liraya telesiyej yapıyorsunuz, 1 milyon liraya snowtrack alıyorsunuz, oteller yapıyorsunuz. Bunun yanında birçok şey inşa ediyorsunuz. Milyonluk yatırımlara rağmen kar yağmadığı anda hepsi atıl kalıyor."
Bu durumun tek çözümü bulunduğunu, artık kış turizminde suni karlama olmadan başarının hayal olduğunu dile getiren Yarım, "Yılbaşına kısa bir süre kaldı. Kayakseverler artık merkezlere gelip, sporunu yapmak istiyor ama kar yok. Yıldıztepe Kayak Merkezi gibi birçok kayak merkezi yılbaşı için 3 gece yüzde 100 doluluğa ulaştı ama merkezlerde ne yazık ki kar yok. Bunun çözümü suni kar makinelerinde. Artık tesislerde mutlaka suni kar makinelerinin bulundurulması gerekiyor. Böylece bu sorunun önüne geçebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan kayak merkezleri arasında kar kalınlığı en fazla 45 santimetreyle Kartalkaya ve Konaklı'da bulunuyor. Bu merkezleri 40 santimetre ile Palandöken, 20 santimetre ile Ilgaz, 10 santimetre ile Yıldıztepe, 9 santimetre ile Sarıkamış ve 8 santimetre ile Erciyes Kayak Merkezi izliyor.
Elmadağ, Davraz, Kartepe, Ladik, Uludağ'da ise henüz kar ölçülemedi.