İzmir'de hedef Çinli turistler
Çin'e İş ve İnceleme Gezisi düzenleyen İZTO, Şangay'daki toplantıda İzmir'i tanıttı.
Çin'e İş ve İnceleme Gezisi düzenleyen İzmir Ticaret Odası (İZTO) heyeti, Şangay'daki toplantıda İzmir'i tanıtarak Çinli yatırımcıları ve turistleri kente davet etti.
İZTO'dan yapılan açıklamaya göre, Çin'e 7 Mayıs'ta gezi düzenleyen İZTO heyeti, Şangay'da 100'den fazla Çinli iş adamı ve turizmcinin katılımıyla toplantı yaptı.
Toplantında konuşan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, İzmir’in 13 Organize Sanayi Bölgesi, 2 serbest bölgesi, 4 teknoloji geliştirme bölgesi, 4 ana ticaret limanı ve 8 üniversitesi ile yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu vurguladı.
İzmir’in yabancı sermaye için elverişli bir kent olduğunu aktaran Demirtaş, kentin lojistik konumunun da yabancı yatırımcılar için en büyük avantajı oluşturduğunu kaydetti.
Demirtaş, "İzmir’den 3-3,5 saatlik uçak yolculuğuyla Avrupa’nın tamamına, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kafkaslara, yani 1,5 milyar kişiye ulaşmak mümkün." dedi.
İzmir'de 2 bin 235 yabancı sermayeli şirket bulunduğunu anımsatan Demirtaş, "Bunların sadece 24’ü Çinli. Siz Çinli iş adamları da İzmir’e yapacağınız yatırımlar ile tüm Avrupa’ya, Ortadoğu’ya çok daha hızlı ulaşabilirsiniz." dedi.
Demirtaş, İzmir’in turizm potansiyeline de değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çin 2018 yılını 'Türkiye Turizm Yılı' ilan etti. 1 milyon Çinli turistin ülkemize gelmesi yönünde anlaşma da imzalandı. Türkiye’ye 2016 yılında 167 bin Çinli turist geldi. Hem ülkemize hem kentimize daha fazla Çinli turist gelmesini istiyoruz. İzmir’e gelecek Çinliler pişman olmaz. İster deniz turizmi ister termal turizmi ister tarih turizmi istesin çünkü İzmir’de her şey var. Binlerce yıllık bir kültür var. Lidyalılardan Osmanlılara sayısız uygarlığa ev sahipliği yaptık."
Son 3 yılda kongre turizminde ve fuarcılıkta belli başarı yakaladıklarına işaret eden Demirtaş, Çinli iş adamlarını İzmir'de kongre düzenlemeye ve sektörel fuarlara katılmaya davet etti.
"İzmir’i tanıma imkanı bulduk"
Toplantıda konuşan Pudong Ticaret Odası Başkanı Qiu Xiangrong, Şangay’ın çok büyük miktarlarda yabancı sermaye çektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Türkiye ile ilişkilerimiz var. Bugüne kadar Ankara ve İstanbul’u biliyorduk. Bu toplantıyla İzmir’i de tanıma imkanı bulduk. İzmir’e hiç gitmedim ama artık gitmek istiyorum. Sunumlardan, İZTO üyelerinden, başkanın konuşmalarından, İzmir’in ne kadar dinamik ve genç bir kent olduğunu gördüm. Bugünkü toplantıya da 50’ye yakın üyemizin katılmasını sağladık. İzmir Ticaret Odası ile iş birliği protokolü imzalayacağız. Bu anlaşmanın ticaretin gelişmesine katkı yapacağına inanıyorum."
Kuşadası Ege Port 550 bin turisti hedefliyor
Türkiye’nin Şangay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı da Çin ile Türkiye arasındaki ticareti kısa ve orta vadede eşitlemenin gerçekçi olmadığını, buna karşılık ilişkilere derinlik ve boyutluk kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından İZTO ile Pudong Ticaret Odası arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Çinli ve İzmirli iş adamları arasında ikili görüşmeler yapıldı.
Ziyaret, 12 Mayıs'ta sona erecek.