İranlılar Antalya otellerini doldurdu

Nevruz dolayısıyla 13 günlük resmi tatil yapan İranlılar, soluğu Antalya’da aldı. İranlı turistlerin ilgisiyle Antalya’daki bazı otellerin doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Otel yönetimleri İranlı turistlere özel eğlence ve aktiviteler hazırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Farsça’da ‘Yeni Gün’ anlamına gelen Nevruz’u bayram olarak kutlayan İranlı turistler, 17 Mart-2 Nisan dönemini kapsayan Nevruz Bayramı için Antalya’nın yolunu tuttu. Çoğu çocuklu ailelerden oluşan İranlı turistler, Antalya'ya alışveriş, eğlence, Manavgat Irmağı'nda bot turu ile Beşkonak Köprülü Kanyon'da rafting ve kano yapmaya geliyor. Antalya Havalimanı'nın İran'dan charter uçuşlara kapalı olması nedeniyle İranlı konuklar Van, Gaziantep ve Isparta üzerinden Antalya’ya geliyor.
 
Yüzde 100 doluluğa ulaştı
 
Otellerinin 346 odasının 300’ünün İranlı turistlere rezerve edildiğini belirten Grand Prestige Hotel Side Genel Müdürü Fatih Güven, geçtiğimiz yıllara göre Antalya’ya gelen İranlı turist sayısında bir azalma olmasına rağmen otellerindeki doluluğun yüzde 100’e ulaştığını söyledi. Bu yıl İran’la yaşanan politik sıkıntılar ve İran riyalinin ABD doları karşısında değer kaybetmesi nedeniyle İran’dan Antalya’ya gelen turist sayısında bir düşüş olduğunu belirten Güven, "Ancak otelimiz için tersi bir durum söz konusu. Satış pazarlama ekibimizin bu pazara yönelik çalışmalarıyla Nevruz Bayramı’nda otelimize gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 20 arttı" diye konuştu.
 
Otelde ateş yakıp dilek tutuyorlar
 
Nevruz Bayramı dolayısıyla İranlı misafirleri için otel bünyesinde özel etkinlikler düzenleyeceklerini anlatan Güven, "Örneğin Nevruz’un simgesi haline gelen dilek tutup ateş üzerinde atlamayı otelimizde yapacağız. İranlı misafirlerimiz için bahçemizde büyük bir ateş yakacağız. Müzikler eşliğinde kutlamalar yapacağız. İranlılar’ın sevdiği müzik ve dans grupları sahne alacak. İranlılar kebabı çok seviyor. Nevruz boyunca sadece kebap yemeklerinin yapılacağı özel kebap restoranımız açık olacak. Burada misafirlerimize her bölgemize ait kebap çeşitlerini tattıracağız" dedi.
 
İranlı turistin yüzde 30’u Nevruz’da geliyor
 
Türkiye Otelciler Federasyonu’ndan alınan bilgilere göre, Türkiye’ye Nevruz döneminde son 3 yılda ortalama 400 bin İranlı geldi.Bunların paket turlarla geleni yaklaşık 100 bin dolayında. Nevruz için gelenlerin yüzde 70'i, İstanbul ve Antalya'ya geliyor. Çok az da İzmir ve yakın bölgesi var. Son 3 yılda, Antalya'ya Nevruz'da gelenlerin ortalaması 30 bin dolayında. Antalya'ya bir yıl gelen İranlılar’ın yüzde 30'u ise Nevruz'da geldi. İstanbul'a Nevruz'da gelenlerin ortalaması 40 bin dolayında.