İç turizmde karne bereketi

13 Haziran’da okulların kapanmasıyla iç turizm hareketlendi. Ramazan Bayramı'na kadar 1 milyon kişinin tatile çıkması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Okulların kapanmasıyla iç turizm pazarı bir anda hareketlendi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) ‘2014 Turizm Sezonu Raporu’na göre, 1 milyon yerli turist tatile çıkıyor. Geçen yıl 39 milyon kişiyi ağırlayan turizm sektörü bu yıl toplam 43 milyon kişiyi misafir edecek. Bu yüksek hedefin gerçekleşebilir olduğunun ilk işareti de geldi. Rezervasyon ve diğer verileri kapsayan TÜRSAB’ın raporuna göre otellerde konaklayan ve konaklayacak yerli turist sayısında mayıs ayına göre yüzde 60’a varan artış yaşanıyor.

Son yıllarda Ramazan ayının sezonun tam ortasına gelmesinin de etkisiyle yerli turistin tercihi de ikiye bölündü. Toplam yerli turistin yüzde 28’i 15 Haziran-30 Temmuz tarihleri arasında tatile koşuyor. İkinci büyük hareket ise Ramazan Bayramı’nın başladığı 27 Temmuz ile okulların açılacağı 15 Eylül tarihleri arasındaki 6 haftalık sürede gerçekleşecek. Bu dönemde de yerli turist beklentisi 2.5 milyonun üzerinde. 

TÜRSAB raporuna göre Türkiye, bu yıl son 4 yılın en iyi başlangıcını yaptı. Yılın ilk dört ayında da geçen yılın aynı aylarına göre artışlar gerçekleşti. Toplamda ilk dört ayda 7 milyon turist ağırlandı. 2013'te Türkiye 34 milyon 910 milyonu yabancı olmak üzere toplam 39.2 milyon ziyaretçiyi ağırladı ve 32.3 milyar dolarlık bir turizm gelirine imza attı. Bu sene beklenti toplam 43 milyon ziyaretçi ve 35-36 milyar dolarlık turizm geliri. Yıl genelinde yüzde 8-10’luk bir büyüme bekleyen sektör ocak-nisan döneminde 7 milyon yabancıyı ağırladı. Bir önceki yıla göre artış yüzde 5.7 olarak gerçekleşti. Türkiye’de asıl sezon mayıs-ekim arasında yaşandığı için asıl belirleyici olan döneme girilmiş görünüyor. Antalya ve İstanbul’da bu dönemde doluluk oranları bir miktar gerilese de sektörün yıl sonu hedeflerinde herhangi bir değişiklik öngörülmüyor.

TÜRSAB üyesi acentelerden alınan bilgiye göre yurtiçindeki 14 milyon kişinin yaklaşık 5 milyonu bu sene tatilini otel, pansiyon gibi turizm tesislerinde geçirecek. Beklenti söz konusu 5 milyon kişinin 3.5-4 milyonun mayıs-eylül döneminde tatile çıkması yönünde. 

Ortalama oda fiyatları geriledi 

TÜRSAB’ın raporundan öne çıkan özet bulgular şöyle:
• 15-29 Haziran tarihleri arasındaki 2 haftalık dönemde otellerde konaklayan yerli turist sayısında mayıs ayına göre yüzde 60’a varan artış yaşanıyor. Bu 2 haftada 1 milyon yerli turist sahillere koşacak. 
•Yerli turistin gözdesi yine Bodrum ve Antalya olurken, Bodrum’da sezon içinde bazı otellerde yerli turist oranı yüzde 40’ı bulacak. Antalya’da da bu oran ortalama yüzde 15’lerde olsa da tesise göre yüzde 20’leri aşan noktalar da olacak. 
• Bu sene Almanya, Ukrayna ve Belçika gibi pazarlarda kayıp yaşayan ve işini şansa bırakmak istemeyen turizm sektörü sezonun ortasına rastlayan Ramazan ayında yerli turisti kaybetmemek için yüzde 30- 40’a varan indirim yapacak. 
• 2.5 milyon yerli turist tatilini 27 Temmuz-15 Eylül arasında yapacak. 
• İstanbul genelinde oteller ucuzladı. Ortalama oda fiyatı 139 eurodan 124 euroya geriledi. 
• Antalya’da doluluk oranı önceki yıla göre yüzde 8 düşse de oda başına gelir yüzde 4.2 arttı. Oda başına gelir geçen yıl 33.9 euro iken bu yıl 35.3 euro seviyesine yükseldi.

Turizmde en fazla maaş artışı sanatçı ve aşçılara

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu, turzim sektöründe en fazla maaş artışının animasyon şefl eri ile aşçılara yapıldığını söyledi. TUYED’den yapılan açıklamaya göre, turizm sektörü yöneticilerinin kuruluşu olan İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği ile TUYED i “Turizmde Maaşlar” başlıklı ortak çalışmalarının 2014 yılı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2012- 2014 arasında en fazla maaş artışı “eğlendiren” animasyon şefl erinde yüzde 33 “doyuran” aşçılarda yüzde 25 oldu. Açıklamada görüşlerine yer verilen Köfteoğlu, “Turizmde Maaşlar” çalışmasında ağırlıklı olarak Antalya’daki 5 yıldızlı otellerin verdiği ücret aralığının temel alındığını vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi: “Bu yılın en düşük maaşını, aralığı 850 ila bin lira arasında değişen komiler alacak. Onları maaşları 1.100 lira ile 1.600 lira arasında değişen bellboy, kat görevlisi, güvenlik elemanı, garson ve barmen gibi görevlerde çalışan elemanlar izliyor. En fazla ücret artışının ‘eğlendiren’ sanatçılar ile ‘doyuran’ ustaların maaşında olduğunu görüyoruz. Bu kesimdeki maaş artışı sırasıyla yüzde 33 ve yüzde 25. Otellerin diğer bölümlerinde çalışanların maaş artışı ortalama yüzde 11 ."

Kaçak acentelere dikkat

Sektör 2014 yılını yüzde 8-10 büyümeyle kapatmayı hedeflerken, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, tatilcileri kaçak acentelere karşı uyardı. Kaçak acenteler nedeniyle milyar lirayı bulan bir kaybın yaşandığına işaret eden Ulusoy, yaz aylarında artışa geçen bu tür organizasyonlarla tatile çıkan vatandaşların herhangi bir olumsuzluk halinde mağdur olabileceklerini ve buna rağmen hiçbir hak iddia edemeyeceklerini söyledi. Tur düzenleyen firmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB’a üye olması gerektiğine dikkat çeken Ulusoy, “Fiyatları daha uygun olarak algılandığı için tercih edilen bu kaçak turlara dikkat edilmesi gerekiyor. Belgesiz seyahat acenteliği sektörde hem haksız rekabet yaratıyor hem de denetimsizlik nedeniyle can ve mal güvenliğini tehdit ediyor” uyarısında bulundu.

İstanbul’da doluluk ve fiyat düşüyor

Güney sahilleri okulların kapanması ve yaz sezonu ile birlikte en bereketli günlerini yaşarken İstanbul’daki oteller ise geçtiğimiz günlerde doluluk ve fiyat düşüşünü masaya yatırdı. İstanbul’daki otelcileri alarma geçiren STR 2014 Nisan raporu oldu. Rapora göre İstanbul’da nisan ayında doluluk oranları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12.2 düşerek yüzde 67.7 seviyesine indi. Ortalama günlük satılan oda bedeli 2013 yılında 163.48 euro iken bu yıl 141.89 euro seviyesine geriledi. Oda başına elde edilen gelirler geçen yıla göre yüzde 23.8 düşerek 96.07 euroya indi.

Bu konularda ilginizi çekebilir