İbradı ‘Köye Dönüş Projesi’ ile turizm merkezi oldu
Tolga Özgüven, büyüdüğü İstanbul’u terk edip dört yıl önce memleketi İbradı’ya yerleşti. Tarihi önemdeki bin rakımlı ilçeye özgü ‘düğmeli evleri’ butik otele dönüştürdü. Tarihi ilçeyi 10 bin turistin ziyaret etmesini sağladı.
Fikri CİNOKUR
ANTALYA - Ormana Aktif AŞ ‘Köye Dönüş Projesi’ ile kuruldu. Genel Müdürü Tolga Özgüven, seneler önce İstanbul’a göç eden ailesi ile birlikte memleketi İbradı’ya dönüp turizm sektörüne yatırım yaptı. Deniz seviyesinden bin metre yüksekte olan İbradı, Antalya’ya 170 kilometre uzakta bir ilçe. İlçenin yıkılmaya yüz tutmuş yöreye özgü tarihi düğmeli evleri restore ederek turizme kazandıran Tolga Özgüven, böylece ilçeyi başta Amerikalılar olmak üzere 10 bin turistin ziyaret etmesini sağladı.
Ormana Aktif AŞ Genel Müdürü Tolga Özgüven ailesinin yıllar önce İstanbul’a yerleştiğinin kendisinin de İstanbul ve yurtdışında eğitim aldığını söyledi. Ailesinin doğduğu topraklarda göçün önlenememesi nedeniyle İbradı nüfusunun her geçen yıl azaldığını ve bugün 650’ye kadar düştüğünü belirten Özgüven, ilçeyi kalkındırmak, geliştirmek ve tanıtmak amacıyla ‘Ormana Active’ projesini başlattıklarını söyledi.
Deniz seviyesinden bin metre yükseklikte, Antalya’ya 170 kilometre uzaklıkta, Antalya’nın arka yüzü olan İbradı’nın, Osmanlı döneminde kadıları, Cumhuriyet döneminde de eğitimli insanlarıyla tanındığını, tarihi Düğmeli Evleri, dünyanın 3. en büyük mağarası Altınbeşik, yılkı atları, ‘Arap Astı’ adı verilen 1100 yıllık anıt kestane ağacı ve kardelen çiçekleriyle ünlü olduğunu anlatan Özgüven, kısa sürede ilçede başarı hikayesi yazdıklarını kaydetti.
3 butik otel 2 restoran kurdu
Eğitimlerini yurtdışında almış, uzun yıllar İstanbul’da yaşamış Özgüven ailesinin 2012 yılında başlattığı ‘Köye Dönüş’ projesi ile Ormana Active AŞ’nin, Ormana köyünde düğmeli evlerden birini restore edip butik otele dönüştürdüklerini anlatan Özgüven, otel ile sınırlı kalmayıp alternatif tatil arayanlar için çeşitli doğa sporları olanakları sağladığını belirtti.
Ailesi tarafından kurulan Abdullah Nevzat Özgüven Vakfı’nın da bölgenin kalkınması için de öncü olduğunu ifade eden Tolga Özgüven, şöyle devam etti: “Ormana Köyü ve çevresinde alternatif turizmin gelişmesi için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Köyde 2 evin daha restorasyonunu yaparak otel olarak hizmete açıldı. Ormana Active bünyesinde 3 butik otel (Berberoğlu Evi, Doğan Konağı ve Aktepe Evi) ve 2 restoran bulunuyor.” İlçenin tek sigortalı çalıştıran şirketi olduklarını ve ilçenin yarısının da şirketle bağlantısı olduğunu ifade eden Tolga Özgüven, “Kısa sürede Dünyanın ilgisini çekmeye başlayan Ormana’ya geçen yıl başta Amerikalılar olmak üzere 10 bin turist ziyaret etti. Gelecek yıl daha fazla turist ziyaret edeceğini düşünüyoruz. İlçe ekonomisi alternatif turizmle gelişecek. Köylülerde bizi örnek almaya başladı” dedi.
İbradı Düğmeli evlerin özelliği yığma taş işçiliği ile yapılan duvarların yıkılmasını önlemek için taşların arasına atılan ve yöreye özgü katran ağacından yapılan kalaslar. Bu dayanıklı kalasların taşı tutması için geçmeli şekilde yerleştirilmesi ve bu geçme işlemi sırasında dişlerin duvarın dışında kalması nedeniyle düğmeli ev olarak anılıyor. Bu mimari sadece İbradı- Akseki bölgesinde bulunuyor. Ormana’da 300’e yakın düğmeli ev var ve 50 kadarı restore edilmiş tescilli yapı. Köy tamamen koruma altında.
İbradı'nın markaları
► Osmanlı döneminde kadıları
► Bürokrasiye yetiştirdiği isimleri
► Tarihi düğmeli evleri,
► 1100 yıllık anıt ağaç ‘Arap Astı’
► Dünyanın 3. büyük mağarası
► Altınbeşik
► Yılkı atları