Gurbetçinin harcaması arttı

Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçilerin yaptığı harcama, kişi başı 65 dolar arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'yi ocak-mart döneminde ziyaret eden gurbetçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6, gurbetçilerin Türkiye'de yaptığı kişi başı harcama da ortalama 65 dolar arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, yılın ilk çeyreğinde( ocak, şubat, mart) Türkiye'yi 5 milyon 107 bin 553 turist ziyaret etti. Bu rakamın 1 milyon 93 bin 7'sini yurt dışında ikamet eden ve Türkiye'ye tatil amacıyla gelen Türkler oluşturdu.

Ocak-mart döneminde Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçi sayısı, 2015'in aynı dönemine göre 62 bin 764 kişi arttı. Artışın oransal değeri yüzde 6 oldu.

İlk 3 ayda 4 milyar 66 milyon 384 dolar olarak hesaplanan turizm gelirinin yaklaşık 2,9 milyar doları yabancılardan, 1,1 milyar doları da gurbetçilerden geldi.

Gurbetçi harcamasını artırdı

Yılın ilk çeyreğinde yurt dışında ikamet eden Türklerin yaptığı kişi başı ortalama harcama, bin 59 dolar oldu. Gurbetçinin geçen yılın aynı dönemine göre harcaması, kişi başı ortalama 65 dolar arttı. 2015 yılının ocak-mart döneminde gurbetçi misafirlerin kişi başı harcaması 994 dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

Yabancı ziyaretçilere bakıldığında ise geçen yılın ocak-mart döneminde 884 dolar olan ortalama harcama, bu yılın aynı döneminde 717 dolar olarak belirlendi. Yabancıların yılın ilk çeyreğinde yaptığı kişi başı ortalama harcama geçen yılın aynı dönemine göre 167 dolar geriledi.

Bu arada, 3 aylık dönemde yurt dışından gelen ziyaretçiler, toplam 60 milyon 223 bin 546 geceleme yaptı. Bunun 42 milyon 745 bin 949'u yabancı ziyaretçilerden, 17 milyon 477 bin 597'si de yurt dışı ikametli Türklerden kaynaklandı. Yabancıların kişi başı ortalama geceleme sayısı 10,7, gurbetçilerin 16 olarak belirlendi.

'Sektörde bir toparlanma yok'

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, yaptığı açıklamada, turizm ürünlerine yapılan aşırı damping, yüksek fiyatla tatil yapan ve piyasada en çok harcama yapan Rus pazarındaki düşüşün turizm gelirini olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye'ye gelen turistin ortalama kalış sürelerinin de bir geceden fazla düştüğünü ifade eden Kızıldağ, "Şu anda sektörde gözle görülür bir toparlanma yok, bütün pazarlarda sıkıntı devam ediyor. Rusya pazarında herhangi bir ilerleme yok. Avrupa pazarında beklediğimiz son dakika satışları da güvenlikle ilgili kaygılar nedeniyle henüz başlamadı." dedi.

Kızıldağ, yurt içi pazarın canlanması için ciddi kampanyalar yapıldığını ve ciddi bir erken rezervasyon artışı yakalandığını da sözlerine ekledi.