Eyyübiye, Şanlıurfa turizmine 'Peygamberler Yolu' kazandıracak
Şanlıurfa Eyyubiye Belediyesi İbrahim Peygamber'in makamıyla Eyüp Peygamber'in makamı arasında kültür yolu oluşturacak. 70 milyon lira yatırım bedeli olan projenin güzergahı üzerinde Şanlıurfa'ya özgü yöresel ürünlerin sergileneceği alanlar da olacak.
Evin TAHİNCİOĞLU
ŞANLIURFA - Şanlıurfa'nın nüfus yoğunluğu bakımdan en büyük ilçesi Eyyübiye Belediyesi'nde ilin turizm gelirlerini artırmaya yönelik projeler yürütülüyor. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, il yöneticileri olarak turizm konusunda atağa geçtiklerini ifade ederek, "Şanlıurfa inanç, tarih ve kültür turizmi açısından çok zengin. 70 milyon lira yatırım bedeli olan bir kültür yolu projesine başladık" dedi.
Hizmet bölgelerinin gecekondulaşmanın yoğun olduğu bir yer olduğunu kaydeden Ekinci, "Tarihi yapıların da çok yoğun olduğu bir bölge. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerini hızlandırdık. Özellikle Kale bölgesine yoğunlaştık. Tarihi yapıların gün yüzüne çıkması için restoran çalışmalarımız var. Peygamber şehriyiz, inanç turizmi açısından Şanlıurfa önemli bir yer. Bu özelliğimizle önemli sayıda turist ağırlıyoruz. Biz de belediye olarak önemli bir proje yürütüyoruz. Hz. İbrahim'in makamıyla Hz. Eyüp Peygamber'in makamı arasında turizm yoğunluğunu artıracak bir kültür yolu projesi yürütüyoruz. Bu projemizin her bir etabı bir yıl sürecek ve 3 etaptan oluşacak. Bütçesi 70 milyon lira. Bu yol üzerinde Şanlıurfa'ya özgü yöresel ürünlerin sergileneceği alanlar olacak, 4.4 kilometrelik bisiklet yolu olacak" diye konuştu. Ekinci, turizmin Şanlıurfa için en az GAP projesi kadar önemli olduğunu düşündüklerini söyledi.
Şanlıurfa'nın bir gastronomi kenti olduğunu vurgulayan Ekinci, "Bu anlamda belediye olarak yöresel yemeklerin sergilendiği yurtiçi ve yurtdışından önemli katılımcıları ağırladığımız bir etkinliğimiz var. Bu sene ikincisini düzenleyeceğiz" dedi.
Önemli yatırımcılarla Şanlıurfa kabuğunu kıracak
Şanlıurfa'nın şu sıralar geleceğini şekillendirmeye çabaladığını aktaran Başkan Ekinci, "Şanlıurfa GAP projesiyle tarım ürünlerinin verimini ve çeşidini artırdı. Şu sıralar bu ürünlerin sanayileşmesine kafa yoruyor. Şanlıurfa son dönem hükümetimizin yeni yatırımları teşvik etmek amacıyla sunduğu teşvik paketlerinden en üst düzeyde faydalandı. Şimdi gündemimizde Cazibe Merkezleri programı var. Önemli yatırımcıların kentimize gelmesiyle Şanlıurfa kabuğunu kıracak ve önemi atılımlar gerçekleştirecek" diye konuştu. Eyyübiye Belediyesi'nin gecekondulaşma, Suriyeli mülteciler ve tarihi yapılar nedeniyle yoğun bir bölgeye hizmet verdiğini kaydeden Başkan Ekinci, kentsel dönüşüm projelerinin ve tarihi yapıların restorasyonunun hızlı bir şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi.
Bölge turları yerine lokal turlar düzenlenmeli
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini kapsayan genel turların amacının iyi olduğuna ancak kentlerin ekonomisine katkı sağlamadığına değinen Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, "4-5 kent birkaç günlük programlara sığdırılmaya çalışılıyor. Çoğu kentte konaklama dahi yapılmıyor, bu da kent ekonomilerine bir katkı sunmuyor. Örneğin Şanlıurfa ancak 3-4 gün gezilerek özümsenecek bir zenginliğe sahip. Kent tarihi, kültürel, inanç ve gastronomi turizmi açısından çok zengin. Aynı şekilde Gaziantep, Mardin, Adıyaman. Bu nedenle genel turlar yerine lokal turlar düzenlenmeli" dedi.
"150 bin Suriyeli misafiri ağırlıyoruz"
Mehmet Ekinci, 372 bin nüfusa sahip Eyyübiye'de kayıtlı 90 bin Suriyeli mülteci görünse de aslında 150 bini geçen Suriyeli nüfusu ağırladıklarını ifade ederek, "Ağır bir yükümüz var. Bu yükü hafifl etecek konularda ilgili kamu kurum, kuruluşlarıyla bir araya geliyoruz. Suriyeli misafirlerimizin entegrasyonu konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle eğitim kurumlarının üzerinde ayrı bir yük var, bu yükü paylaşmaya çalışıyoruz. Biz bu insanları misafirimiz olarak görüyoruz. Ülkemizde kalıp kalmayacaklarını ülkelerindeki savaş bitince anlayacağız. Ama toprağa aidiyet duygusu olduğundan ben ülkelerine döneceklerini düşünüyorum" diye konuştu.