Doğa tahribatları 'turizm bölgesi ilanı'yla engellenecek

Istranca Dağları, Longoz Ormanları, Dupnisa Mağarası ve birçok doğal güzelliğe sahip Kırklareli, "turizm bölgesi" ilan edilmeyi bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIRKLARELİ -Istranca Dağları, Longoz Ormanları, Dupnisa Mağarası ve birçok doğal güzelliğe sahip Kırklareli, "turizm bölgesi" olmak istiyor. 

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fikret Macit yaptığı açıklamada, 16 kamu kurumunun işbirliğiyle, kentin turizm bölgesi ilan edilmesi amacıyla hazırlanan raporu Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduklarını söyledi. 

Kırklareli'nin turizm bölgesi ilan edilmesinin, hem şehir hem de İstanbul'un geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Macit, şöyle konuştu: 

"Istrancalar İstanbul için nefes alınacak yerdir. Istrancalar bölgesinde yaşanan kuraklık İstanbul'u da büyük oranda etkiliyor. Kırklareli'nin turizm bölgesi ilan edilmesiyle, İstanbul'u da yakından ilgilendiren Istranca Dağları ve çevresinde yapılan tahribatın önüne geçilecek. Bölgede yapılan tahribatlar dolayısıyla İstanbul'a su sağlayan Pabuçdere Barajı'na akan derelerde kuraklık yaşanmaya başladı. Yüzeydeki orman dokusunda yapılan tahribatlar dolayısıyla oluşan ısı, orman üzerindeki bulutların dağılmasına neden oluyor. Dolayısıyla bölgeye yeteri kadar yağış düşmüyor. Bu da yeraltı sularının azalmasına, derelerin ve barajların kurumasına neden oluyor." 

Macit, Kırklareli'nin turizm bölgesi ilan edilmesinin, İstanbul'un su sorununun da çözülmesini sağlayacağını ifade etti. 

Istrancalar bölgesinde eko turizm, orman ve orman ürünleri ile eko tarım dışında yapılacak her türlü faaliyetin bölgeye, Kırklareli ve İstanbul'a "ihanet" olduğunu savunan Macit, "Kırklareli turizm bölgesi ilan edilmezse doğa harikaları ve yaşam alanları tehlike altındadır. Doğaya zarar verecek yatırımlarla geri dönüşü olmayan büyük bir felaket yaşanacaktır" şeklinde konuştu. 

"Turizm yatırımları artacak" 

Macit, doğanın tahribatının engellenmesiyle turizm yatırımlarının da gelişeceğini, sürdürülebilir bir ekonomi sağlanacağını, turizm yatırımcısının önünün açılacağını ve turizm yatırımlarının artacağını söyledi. 

Bir kentin turizm bölgesi ilan edilmesinin, yatırımcıların güvencesi olduğunu aktaran Macit, şunları anlattı: 

"Kırklareli, doğası itibariyle harika bir il. Istranca Dağları, Longoz Ormanları, Dupnisa Mağarası ve Karadeniz'e nazır en uzun sahil şeridine ve çok sayıda doğa harikasına sahip bir kent. Kırklareli'nde turizm Istrancalar bölgesinde tamamen doğaya yönelik yapılmalıdır. Bu yapılmadığı taktirde Kırklareli'de turizm günübirlikten öteye gitmez. Turizm konuşulacaksa Istrancalar konuşulmalıdır. Istrancalar konuşulacaksa da turizm bölgesi planı bir an önce kabul edilmelidir."  

Macit, turizm bölgesi ilan edilmesiyle bölgede altyapı, tanıtım, ulaşım, konaklama, yeme-içme ve alışveriş konusunda da önemli yatırımlar yapılacağını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir