Çin ile turizmde ilk somut adımın imzaları atıldı
Çin’in ve dünyanın gayrimenkul devi Wanda Group, Mar Yapı ile otel ve rezidans işletmeciliği başta olmak üzere, grubun faaliyet gösterdiği alanlarda stratejik işbirliğini öngören anlaşma imzaladı.
TALİP AKTAŞ
ŞANGHAY - Çin’in bir numaralı ve dünyanın ise sayılı ticari gayrimenkul kuruluşlarından Dalian Wanda Group, turizm ve gayrimenkul sektörleriyle Türkiye’ye giriyor. Mar Yapı ile “stratejik işbirliği” anlaşması imzalayan grup, bünyesindeki Wanda Wista otel zincirinin Çin dışındaki ilk halkasını da İstanbul’da açıyor.
Gerek Türk, gerekse Çin tarafında ilkleri kapsayan ve Wanda Group’un faaliyet gösterdiği diğer sektörlerde de işbirliklerini içermesi dolayısıyla “stratejik” nitelik taşıdığı belirtilen anlaşma Şanghay’da imzalandı. Anlaşmanın ilk adımı olan 150 odalı Wanda Vista Oteli İstanbul 2018 yılında faaliyete geçecek ve grubun turizm şirketi aracılığıyla Türkiye’ye gelecek Çinlileri de ağırlayacak. Wanda Vista İstanbul, Mar Yapı’nın İstanbul Basın Ekspres Yolu’ndaki “G Yoo” projesinde yer alan iki kuleden birini otel olarak işletecek, diğer kuledeki 300 rezidansın ise hem Çinli yatırımcıların satışını hem de işletmesini üstlenecek.
Anlaşmanın imza töreninde konuşan Wanda Hotels & Resorts Başkanı Qian Jin, Wanda Vista İstanbul ile başlayacak küresel yolculuğunun Chicago, Los Angeles, Londra, Sidney ve Gold Coast gibi dünyanın önde gelen kentleriyle süreceğini söyledi. Mar Yapı ile ortaklıklarının, Wanda Hotels & Resorts’un Çin’den dünyaya açılan uluslararası bir otel yönetimi şirketi olma hedefi doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olduğuna inandığını belirten Qian Jin, “Mar Yapı ile el ele hayata geçireceğimiz Wanda Vista İstanbul, geleneksel Çin estetiğini ve misafirperverliğini yansıtan konseptiyle Türkiye’nin en büyüleyici ve lüks oryantalist oteli olacak” dedi.
“İşbirliğimiz genişleyecek”
Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök de bu stratejik ortaklığın Türkiye’nin gayrimenkul sektörüne ve şirket markasının uluslararası itibarına büyük fayda vereceğini kaydetti. Özkök, Stratejik İşbirliği Anlaşması’nın detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Gayrimenkul, turizm, eğlence-kültür-spor endüstrisi, e- ticaret ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren Wanda Group’a bağlı Wanda Hotels & Resorts ile anlaşmamız, bizi Türkiye’de stratejik ortak olarak konumluyor. Anlaşmamızın ilk kazanımı, Wanda Hotels & Resorts’un lüks otel markası Wanda Vista ile Çinli misafirlerimizi İstanbul’da daha sık ve çok sayıda ağırlamak olacak. Dünyanın en önemli tasarımcılarından Philippe Starck ve dünyanın sayılı otelcilik gruplarından biri olan Wanda Hotels&Resorts’u aynı kompleks içerisinde bir araya getiren G projesi İstanbul’un en değerli gayrimenkullerinden biri olacak. İlerleyen dönemlerde ise gayrimenkul ve turizmin yanında diğer alanlarda da ticari faaliyetlere yoğunlaşabileceğiz. Anlaşmamızın iki ülke arasındaki başta turizm olmak üzere, karşılıklı ticaretin ve kültürel ilişkilerin artmasına katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum.”
Törene katılan Türkiye’nin Şanghay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı ise konuşmasında, imzalanan anlaşmanın kültürel ve ticari ilişkilerin gelişimine katkıda bulunacağını söyledi. Angılı, Türkiye’nin Çinli turistler için önemli bir destinasyon merkezi olabileceğini kaydetti.
DENGE TURİZMLE SAĞLANABİLİR Mİ?
Türkiye’nin Şanghay Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı’nı da özel sohbette vurguladığı gibi, iki ülke arasında ticaret dengesi açık ara Çin lehine ve açığın kapanması yakın gelecekte pek de olası görünmüyor. Büyükelçi Angılı, Çinli turistlerin 300 milyar dolara yaklaşan seyahat harcamalarına işaret ediyor ve bu pastadan Türkiye’nin de rahatlıkla pay alabileceğine inancını dile getiriyor. Geçmişte “Her Çinliye bir fındık yedirsek” diye başlayan temenniler ve Çin’in Rusya’nın hurdaya çıkardığı Varyag uçak gemisinin İstanbul Boğazı’dan geçişi karşılığı “bir milyon turist gönderme” sözü bir türlü gerçeğe dönüşemedi. Ancak, iki ülke arasında turizm sektörü yeni ve önemli bir işbirliği alanı olabilir. Çinli turistlerin kişi başı harcaması, halen Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin kişi başına 700 dolarlar seviyesindeki ortalama harcamasının oldukça üzerinde… Wanda Group, aynı zamanda kendi turizm şirketine de sahip ve 2016'da dışarıya seyahat eden 150 milyonu aşkın Çinlinin yüzde 35’inin seyahatine aracılık etmiş.
Genelde 5 yıldızlı otel konaklamasını tercih eden turist portfolyosuna sahip olan grup, Mar Yapı işbirliği ile Çinli yatırımcılara yatırım amaçlı rezidans satışını gerçekleştirmeyi de hedefl iyor. Bu arada Wanda Group’un otelcilik alanındaki iş geliştirme sorumlusu Edi Tiftik de, Çinli turistlerin “muhafazakar” tutumuna dikkat çekerek, İstanbul’daki otel ve rezidans işletmesinde Çinli turistin bu hassasiyet ve beklentilerinin dikkatlice gözetileceğini vurguladı. Edi Tiftik ayrıca, Mar Yapı ile işbirliği kapsamında “Bodrum’da bir sürpriz” ortak girişim olabileceği imasında bulundu. İşbirliğinin yakın dönemde genişleyeceğine yönelik bir başka mesaj da Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök’ten geldi. Özkök, anlaşma töreni öncesinde Pekin’de bulunan grubun Başkanı Wang Jianlin ile bir araya geldiğini ve görüşmede e-ticaret başta olmak üzere turizm dışındaki faaliyet alanlarında da ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.
Wanda; Çin’in ve dünyanın devi
Gayrimenkul, beş yıldızlı otel zinciri, spor ve kültür endüstrisinde dünyanın bir numarası olan Dalian Wanda Group, 1988 yılında Wanda ailesi tarafından kuruldu. Bu sektörlerin yanısıra, Ali Baba’ya rakip olan e-ticaret şirketi ve finans alanında da yatırımları bulunan grubun toplam varlıklarının değeri, 2016 yılı rakamlarıyla 796.1 milyar RMB (116 milyar dolar). Geçen yıl 255 milyar RMB (37 milyar dolar) kar açıklayan grubun 110 bin çalışanı bulunuyor. Wanda Financial Group ise, Çin’in en büyük internet finans kuruluşu... FIFA’nın en büyük sponsoru ve La Liga’da Atletico Madrid takımının da sahibi olan Wanda Group, bir süre önce de ABD’li film şirketi Legendary Entertainment’ı ve İngiliz yat üreticisi Sunseeker’ı satın aldı. Wanda Grup’un üç ana sektördeki ticari yapılanmasının büyüklükleri şöyle:
Wanda Ticari Gayrimenkul: 2015 sonu itibarıyla Çin genelinde 133 Wanda Plaza ve 84'ü otel olmak üzere portföyünde toplam 26.3 milyon metrekare kiralanabilir alana sahip. Ayrıca ticari planlama, otel tasarımı, inşaat ve işletme yan kuruluşları ile entegre gayrimenkul değer zincirine sahip olan firma Çin’deki tek kuruluş...
Wanda Kültür Endüstrisi Grubu: Çin’in en büyük kültür kuruluşu olarak faaliyet gösteren ticari yapının bünyesinde dört ayrı şirket bulunuyor. 1.352 adet sinema salonuyla global box off ice satışlarının yüzde 12’sini gerçekleştiriyor.
Wanda Finansal Grup: Perakendecilere ve tüketicilere tek elden finansal hizmetler sunan yapı e-finansman, yatırım ve sigortacılık alanlarında da faaliyet gösteriyor. Grup 2020’ye kadar 200 milyar dolarlık varlık, 200 milyar dolarlık piyasa değeri, 100 milyar dolarlık gelir ve 10 milyar dolarlık net kar ile küresel ölçekte çok uluslu bir şirket olmayı hedefl iyor.