Bulgaristan’ın hedefinde Türk turistler var
Turizm gelirlerini artırmak isteyen Bulgaristan daha fazla Türk turisti çekmek istiyor. Vize kolaylığı da getiren Bulgaristan, yaz ve kış turizminde çeşitli alternatifler sunuyor
VEYSEL AĞDAR
VARNA - Türkiye’den Balkan ülkelerine turistik amaçlı gidenlerin sayısında son yıllarda yoğun bir artış yaşanıyor.
Geçen yıl yaklaşık 1.7 milyon Türk, Makedonya, Bulgarsitan, Bosna, Karadağ ve Hırvatistan’ı ziyaret etti. Balkan ülkeleri arasında bu artışı en iyi değerlendirmek isteyen ülke ise Bulgaristan. 7.3 milyon nüfusa sahip Bulgaristan’a yılda ortalama 8 milyon turist geliyor. Geçen yıl 621 bin Türk turisti ağırlayan Bulgaristan’ın bu yılki hedefi ise 1.2 milyon. Turizm firmalarına göre turizm alanında daha hızlı atılımlar gerçekleştirmek için Ekonomi ve Turizm Bakanlığı’nı birbirinden ayıran ve vize verme süresini 2 güne kadar çeken Bulgaristan bu hedefini gerçekleştirebilir. Yurtdışı tatile giden Türk sayısında inanılmaz bir artış olduğunu kaydeden Koşukavak Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Yakupoğlu, Bulgaristan’ın da yanı başındaki 500 yıllık bir tarihi potansiyelden faydalanmak istediğini söyledi. Türkiye’den Bulgaristan’a giden kişi sayısının bir önceki yıla göre iki kat arttığını vurgulayan Yakupoğlu, “Bulgaristan yılın her döneminde turist ağırlıyor. Ülkede yaz ve kış turizminin yanı sıra, kültür- tarih turizmi, gurme turizmi, sağlık turizmi (şifalı su ve kaplıcalar) ile ülkenin farklı alanları ziyaret ediliyor. Son dönemde golf oynanabilecek alanların artmasıyla birlikte bu sporla ilgilenen kişiler de bu ülkeyi tercih etmeye başladı” diye konuştu.
Avrupa standardında 12 kayak pisti
Bulgaristan’da 36 kayak merkezi ve 380 kilometrelik sahil şeridi bulunuyor. Bulgaristan, yaz döneminde sahil avantajını kullanırken; toplam yüzölçümünün yüzde 30’dan fazlasının da dağlık olması sebebiyle kış döneminde kayak turizminden büyük gelir elde ediyor. Yaz döneminde ülkenin Karadeniz kıyısında yer alan Golden Sands (Altın Kum) ve Sunny Beach (Güneşli Sahil) adı verilen bölgeler tercih ediliyor. Kış döneminde ise Bansko, Borovest ve Pamporovo en çok tercih edilen bölgeler. Türkiye’den Bulgaristan’a gelen turist sayısının yaz ve kış sezonu açısından değerlendiren Yakupoğlu, daha çok kış sezonunun tercih edildiğini ifade etti. Kayak merkezlerinden 12’sinin Avrupa standartlarında olduğunu belirten Yakupoğlu, Bansko, Borovest ve Pamporovo kayak merkezlerindeki pistlerin toplam uzunluğunun 210 kilometreyi bulduğunu, Bansko’da 16 kilometreden uzun bir kayak pisti olduğunu da aktardı. Bölgedeki kar yoğunluğunun Türkiye’deki merkezlere göre genelde daha fazla olduğunu da anlatan Yakupoğlu, Bansko’da 14 teleferik ile saatte 23 bin kişinin dağa tırmanabildiğini açıkladı. Kayak merkezlerinin İstanbul’a yakın olmasının da bir avantaj olduğunu belirten Yakupoğlu, İstanbul- Pamporova arasının yaklaşık 500 kilometre olduğunu söyledi.
Az belgeli, hızlı vize
Yurtdışından daha fazla turist çekmek isteyen bir ülkenin vize konusunda da oldukça hızlı ve pratik olması gerektiğini ifade eden Yakupoğlu, Bulgaristan İstanbul Konsolosluğu’nun da gösterdiği büyük gayretler ile vize alma süresinin 2 güne kadar düşürüldüğünü dile getirdi. Yakupoğlu, “Üstelik vize alımı için istenen belge sayısı da yok denecek kadar az. Pasaport, nüfus kayıt örneği, biometrik fotoğraf ve bankadan 3 aylık hesap dökümü yeterli” diye konuştu.
Yatırımcıya yüzde 70 teşvik
Bulgaristan’da yatırım yapmak isteyenlere yüzde 70’e varan teşvikler verilmeye başlandığını söyleyen Yakupoğlu, Türk yatırımcıların bunu değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bulgaristan’a açılan 3 sınır kapısının Dereköy, Kapıkule ve Hamzabeyli olduğunu hatırlatan Yakupoğlu, dileyenlerin bireysel araçları ile dileyenlerin de otobüs ile ülkeye giriş-çıkış yapabildiğini ifade etti. Yakın dönemde İstanbul-Varna arası hızlı feribot seferlerinin de başlaması adına çalışmalar yapıldığını dile getiren Yakupoğlu, 1 yıl önce de THY’nin Varna’ya uçuş yapmaya başladığını sözlerine ekledi.
Varna’da helal gıda sertifikalı 5 yıldızlı otel
Varna’ya 15 km mesafede bulunan Altın Kum, 100 bin yatak kapasitesi ile ülkenin en fazla yatak kapasitesine sahip turistik bölgelerinin başında geliyor. Bu bölgedeki oteller de Türkiye’deki potansiyeli göz önünde bulundurarak birçok yeniliğe imza attılar. Bunlardan en dikkat çekeni ise bölgenin en fazla yatak kapasitesine sahip 5 yıldızlı oteli olan International Hotel Casino&Tower Suites’den geldi. Standart ve Superior süit olmak üzere 325 odası bulunan otelin Genel Müdürü Vladimir Filipov, Avrupa’da neredeyse hiç görülmeyen Müslüman dostu politikaları olduğunu belirtti. Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, İran, Kuveyt, Katar gibi ülkelerden de misafir ağırladıklarını anlatan Filipov, bu yüzden otelde hiçbir şekilde domuz eti, domuz yağı kullanmadıklarını söyledi.