Arapların gözdesi Yalova’ya 2 bin Dubaili yerleşti

Yalova’da emlak sektörü kimlik değiştiriyor. Arap turistlerin ilgi gösterdiği kente yerleşen Dubaili sayısı 2 binlere ulaştı. Günde 20 mülk satın alan Arap kökenlilere şehir merkezinde kota dolduğu için yeni adres olarak Çiftlikköy gösteriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN - YALOVA

Geçtiğimiz yıl yüzde 11 artış ile yaklaşık 595 bin turist ağırlayan Yalova, yılın ilk çeyreğinde yabancılara konut satışının da en fazla arttığı il oldu. Yalova’da yabancılara konut satışı bu yılın ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 191 artarak 100’den 291’e yükseldi. Yalova’da konut alma yarışına girenlerin başında Araplar geliyor. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan, Arapların özellikle son dönemde Yalova’ya ilgisinin arttığına dikkati çekiyor. “Yalova’da değeri 300-500 bin olan ev, villa gibi konut fiyatları milyon dolarlara yükseldi. Bu konutları Araplar alıyor, Türkler değil” vurgusu yapan Becan, “Dubai belediye başkan yardımcılarından üçünün Yalova’da villası var. Ağırlıklı müşteri Dubai’den zaten. Arap kökenliler günde ortalama 20 mülk alıyor. Tabii ki sayı olarak belli bir izin söz konusu. Şu an Yalova merkezde Arap kökenliler için kota dolmuş durumda. Çiftlikköy’e doğru kaymak zorundalar” ifadelerini kullandı. 

Becan, doğal güzelliklerinin yanı sıra Körfez Geçiş Köprüsü ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projeleri ile lokasyon olarak yıldızı daha da parlayan Yalova’da arsa fiyatlarının son bir yılda ikiye katlanarak metrekaresinin 150 liraya çıktığını aktardı. 

Belediye yer göstermekte zorlanıyor 

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, özellikle Arap ülkelerinden ve Ortadoğu’dan turist çeken kentte, Dubaili 4 belediye başkan yardımcısı ile emniyet müdürünün villası olduğunu ifade etti. “Yalova’da yaklaşık 2 bin Dubaili yaşıyor. Bu çok ciddi bir rakam” değerlendirmesinde bulunan Salman, “Termal ilçesinde de butik otellerde patlama yaşanıyor. Bölge Araplara çok cazip geliyor. Bu doğrultuda ekonomik geliri yüksek olan Araplar için cazip yerler üretmek gerekiyor. Günde 300-500 dolar onlar için para değil” diye konuştu. 

Yüksek arazi fiyatları büyük yatırımcıyı etkiliyor 

Salman, Yalova’nın özellikle ulaşım projelerinin ardından lokasyon değeri arttığı için yatırımların odağı haline geldiğini vurguladı. Yüzde 59’u ormanlık alandan oluştuğu için bölgeye yatırım yapmak isteyenlere yer göstermekte zorlandıklarının altını çizen Salman, “Büyük yer bulmakta zorlanıyoruz. Şu an için en avantajlı yer Çiftlikköy. Jokey Kulübü’nün fazla eğimli olmayan 450 bin metrekarelik yer talebine yanıt veremiyoruz. Arazi fiyatları da çok yüksek ve sürekli katlanıyor. Bu da büyük yatırımcıyı etkiliyor” ifadelerini kullandı. Salman, Yalova nüfusunun giderek arttığına işaret ederek, Körfez Geçiş Köprüsü’nden sonra 3-5 yıl içinde şu an 230 binlerde olan kent nüfusunun ikiye katlanacağı öngörüsünde bulundu.

Bu yıl 2 otel daha faaliyete geçecek

Yalova’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelendirilen otel yatak kapasitesinde 2014 yılında 2013’e oranla yüzde 23 artış yaşandı. Yalova’nın 2014 yıl sonu itibarıyla toplam yatak kapasitesi 6 bin 730; turizm işletme belgeli tesis yatak kapasitesi bin 343; belediye belgeli yatak kapasitesi 5 bin 387 adet. Halen Yalova’da 7 adet yatırım belgeli otelin bin 188 oda ve 3 bin 114 yatak kapasitesi mevcut. Termal ilçesinde bulunan Zem Zem Otel ile Tuan Otel’in de bu yıl içinde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir