Antik başkent İznik’ten sanal turizm atağı

İznik Belediyesi, hayata geçirdiği “Discoverİznik” projesi ile ilçenin 42 kültürel değerini sanal alemde tanıtacak. Proje ile turistlerin gelmeden önce ilçe hakkında detaylı bilgi sahibi olması ve seyahat rotalarında İznik’i tercih etmesi hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, ilçenin turizm potansiyelini artırmak için yatırımlara hız verdiklerini söyledi. Hayata geçirdikleri “Discoverİznik” projesi kapsamında İznik’te bulunan 42 kültürel varlığın 360 derece panoramik fotoğrafl arının çekildiğini kaydeden Sargın, “Oluşturulan sanal turlarla kentin kültürel değerlerinin detaylı şekilde tanıtımına başlandı. Bu sanal gezintiler sayesinde ziyaretçiler ilçeye gelmeden kentte bulunan tüm kültürel varlıklar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecek. İlçemizi ziyaret etmeyi düşünen her kesime bir nevi yol gösterme düşüncesi ile gerçekleştirdiğimiz bu projede, nereler gezilir, nerede kalınır, nerede dinlenilir gibi birçok soruya cevap bulunabilirken, turizm sektöründe faaliyet gösteren ilçenin yüz akı işletmelerini de ortaya çıkarmış oluyoruz ”diye konuştu.

4 imparatorluğa başkentlik yapmış nadir yerleşimlerden biri olan İznik’in günümüzde bünyesinde barındırdığı yüzlerce tarihi eser ve doğal güzelliklerle Dünya Mirası olma yolunda da emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Osman Sargın, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İznik Belediyesi arasında İznik Yönetim Planı ve Unesco Dünya Miras Listesi Başvuru Çalışmalarının Yürütülmesi’ne ilişkin protokol imzalandığını hatırlattı.

Tarihi surlar ilçeyi çevreliyor

Sargın, ilçede restorasyonların da devam ettiğini, Roma tiyatrosu, çini fırınları ve bazilika kazıları gibi bütün kazıların birbirleriyle koordinasyonunun sağlandığını, İstanbul Kapı, Yenişehir Kapı restorasyonu ile İznik Yeşil Cami restorasyonu gibi önemli anıtsal yapıların ayağa kaldırıldığını dile getirdi. İznik’te 4 ayrı üniversite tarafından Roma Tiyatrosu, Osmanlı’nın ilk camisi Orhanbey Camii, Çini fırınları ve Bazilika kazı çalışmaları yapılıyor. Öte yandan İznik’te ilçeyi çevreleyen 4 bin 970 metre uzunluğunda tarihi surlar yer alıyor.

İznik Eko Turizm Tesisleri Projesi’ne onay alındı

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, ilçenin yakın gelecekte eko turizm ile de atılım sağlayacağını belirterek, “Eko turizm alanında İznik’in doğası başta olmak üzere tarihi ve tarımının ön plana çıkarılmasına katkı sağlayacak turizm yatırımcılarına İznik Belediyesi olarak belirli konularda destek sağlayacağız” dedi. İznik Belediyesi tarafından projesi hazırlanarak Bursa-Bilecik- Eskişehir Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) sunulan “İznik Eko Turizm Tesisleri Projesi”ne onay alınarak yapımına başlandığını bildiren Sargın, 14 adet ahşap bungalov ev, restoran, yürüyüş parkuru, yöresel ürünlerin satış yerleri, geleneksel okçuluk ve paintball alanları oluşturularak turizme açılacağını söyledi.

Bazilika en önemli 10 arkeolojik keşif arasında

Hava fotoğrafları çekimi sırasında 2014 yılında İznik Gölu kıyısının 20 metre açığında 1.5-2 metre derinlikte görüntülenen bazilika Amerika Arkeoloji Enstitüsü, resmi web sitesinde ´Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif´ arasında gösterilmişti. Sikke, çini ve mozaiklerin çıktığı alanda değişik mezarların da bulunduğu Bazilika’nın turizme kazandırılması için çalışmalar devam ederken, geçmişi yaklaşık 2 bin yıla dayanan tarihi mekanın sualtı müzesi olması planlanıyor.

İznik Gölü su sporları merkezi olacak

Sansarak Kanyonu’nun milli ve tabiat parkı olarak projelendirilmesi konusunda bakanlık nezdinde gerekli girişimlerde bulunduklarını da anlatan Başkan Osman Sargın, Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü’nün de su sporlarının merkezi olması yönünde çalışmalar sürdürdüklerini, her yıl Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından gerçekleştirilen ve Kaymakamlık, İznik Belediyesi, Spor İlçe Müdürlüğü, Ticaret Odası ve İZTİM tarafından desteklenen İznik Triatlonu’nun bu yıl dördüncüsünü düzenlediklerini aktardı.