Alman ve Hollandalı turistler başka destinasyonlara yönelmeye başladı

Türkiye’nin Hollanda ile yaşadığı gerilimin ardından Hollandalı turistlerin Türkiye’ye yaptıkları rezervasyonlarını değiştirmek istediği ve başka destinasyonlara yöneldikleri belirtilirken, Moskova Uluslararası Turizm Fuarı’na katılan Türk turizmciler moral buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

ANTALYA - Yıllardır başta Hollanda ve Belçika olmak üzere Avrupa’dan Türkiye’ye turist taşıyan Corendon Grubu kurucu ortağı Yıldıray Karaer, Hollanda ile yaşanan siyasi gerginlik nedeniyle şirket olarak ‘beklemede’ olduklarını söyledi. Hollanda halkının ‘Nazi’ kelimesine içerlediğini belirten Karaer, “Şu anda beklemedeyiz. Rezervasyonlar sağa sola çekilmek isteniyor. Yani Hollandalı turistler rezervasyonlarını değiştirmek istiyor. Başka destinasyonlara yöneliyorlar. Rezervasyonlar da durdu”dedi.

Yaşanan siyasi gerginliğin turizm sektörü açısından çok kötü olduğunu ifade eden Yıldıray Karaer, şöyle devam etti: “Hollanda ve çevre ülkelerden her yıl Türkiye’ye 900 bin-1 milyon turist geliyordu. Türkiye’deki terör olayları, Suriye’ye asker girişi gibi nedenlerle 2016 yılında bu sayı gerilemişti. Geçen yıl yüzde 40-50 düşüş olmuştu. Ancak bu yıl Hollanda ile kriz olmadan önce bu düşüş yüzde 25’e gerilemişti. Şu anda beklemedeyiz. Hollanda, Belçika, Danimarka birlikte hareket ediyor. Avrupa turizmi altüst oldu.”

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran da geçen yıl Türkiye’de yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle Alman ve Hollandalıların ciddi çekince içine girdiğini ifade ederek, “Almanlar Türkiye’yi seviyorlar. Türkiye fanatiği 5-6 milyon Alman var. Bir bu kadar da karasız var. Kötü kriz dönemlerinde Türkiye’ye gelen Alman sayısı 3 milyonu buluyor. Biz kararsız grupları kazanmak istiyoruz” dedi. Geçen yıl 2,5 milyon Alman turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini anımsatan Duran, bu yılın iki aylık döneminde Alman pazarında geçen yıla göre yüzde 50 kayıp yaşandığına dikkat çekti. Duran sözlerini şöyle tamamladı: “İyimser tabloyla bakacak olursak son dakika rezervasyonları, Türkiye’de makul fiyat, lüks tesisler ve kaliteli hizmet ile Almanlar yine Türkiye’yi tercih edecek diye düşünüyorum. Yüzde 40 kayıp olabilir. Antalya’ya 1.5 milyon Alman bekliyoruz. Hollanda’dan her yıl 350 bin turist geliyordu. Bu yıl 150 bin civarında bekliyoruz. Hollanda pazarında yüzde 65 kayıp var.”

‘’Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var’ kampanyası önerisi

Türkiye ile Almanya arasında bozulan ilişkilerin yeniden düzeltilmesi amacıyla TOBB’un Almanya’da ‘’Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var’’ kampanyası başlatması istendi.

TÜRSAB Yurtdışı Temsilcisi ve GermansFans GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Baraner, Almanya’da bozulan ilişkiler nedeniyle turizm yapmanın, seyahat acenteleri ile pazarlık yapmanın olanaksız hale geldiğini belirterek, “Bundan en çok zararı yine TOBB’a bağlı şirketler zarar görecek. TOBB’un Almanya’da çok iyi bağlantıları var. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Alman Başbakan Merkel çok iyi dostlar. Hisarcıklıoğlu, Merkel’in tuttuğu çok önemli bir isim ve Alman ekonomisinin güvendiği bir isim. Türkiye ile Almanya arasında bozulan ilişkilerin düzeltilmesi için Alman kanaat önderlerini kullanmalıyız” dedi.

Türklerin, Anadolu insanının dostlarıyla tartışabileceğini ama her zaman dost kalmak istediğini vurgulayan Hüseyin Barener, “Bu nedenle dünyada dostluk üzerine kahve içen tek ülkeyiz. Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var. Almanya’da Türkiye’yi çok seven önemli isimler var. Almanlar Türkiye hayranı. Özellikle 3. yaş kuşağı olan Almanlar Türkiye hayranı” diye konuştu.

Yüzbinlerce Alman vatandaşının Almanya’daki Türk şirketlerinden yaş meyve sebze başta olmak üzere Türk ürünlerini satın aldığına dikkat çeken Baraner, şöyle devam etti: “Bu nedenlerden dolayı Almanya ile ilişkilerimizi düzeltmemiz gerekiyor. Almanya’da 3 milyon haneye küçük paketlerle Türk kahvesi göndererek, (Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var) kampanyası başlatılmalı. TOBB bunu gerçekleştirebilir.

Turizmciler Moskova’da moral buldu, hedef 5 milyon turist

Yeni turizm sezonuna moral bozukluğu ile başlayan turizmciler umutsuz döndükleri Berlin Fuarı’ndan sonra Moskova Uluslararası Turizm Fuarı’nda moral buldu. Dünyanın en önemli fuarlarından olan Moskova Turizm Fuarı’na (MITT) Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yanı sıra AKTOB, TUROFED gibi turizm örgütlerinin yöneticileri ve çok sayıda turizm firması adeta çıkarma yaptı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman'ın da katıldığı fuarın açılmasıyla birlikte Türkiye ve Antalya stantları adeta Rus ziyaretçilerin akınına uğradı. ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalyalı turizmcilerin yeni sezon öncesi moral bulması açısından bu fuarın büyük önem taşıdığını belirtti. Rusya ile Türkiye'nin düzelen ilişkilerinin kendilerini umutlandırdığını ifade eden Çetin, şunları kaydetti: “Turizmde olumlu ve güçlü sinyaller alıyoruz. Net bir gösterge olmamakla birlikte Antalya’ya gelen Rus turist sayısı ocakta 2 bin 400’den 16 bine çıktı. Erken rezervasyonlarda da göstergeler gayet iyi. Antalya Tanıtım AŞ başta olmak üzere fuarda Antalya bölgesi stantları adeta Rusların akınına uğradı. Türkiye’ye ve Antalya’ya özel bir ilgi var. Bu güzel havanın rezervasyonlara da yansımasını bekliyoruz. 2015 sezonunu geçeceğimizi ümit ediyorum.”

Rezervasyonlar 2014'ün üzerinde

Fuara ilişkin değerlendirmede bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman da, Türkiye ile ilgili Rusya’daki ilk tatil rezervasyonlarının çok olumlu ve 2014 rakamlarının dahi üzerinde olduğunu belirterek, “2017’den çok ümitliyiz. Hedefimiz, bu yıl 5 milyon Rus dostumuzu Türkiye’de ağırlamak” dedi. Türkiye’nin geleneksel tanıtımının dışında yeni bir tanıtım paradigması gerektiğine işaret eden Yayman, “Bu noktada Türk dizileri çok önemli. Türkiye’yi Rusya’da sadece deniz, kum ve güneş parantezinde değil, aynı zamanda kültür turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi ve inanç turizmi konuları da olmak üzere başka alanlarda da daha fazla tanıtacağız” şeklinde konuştu. 2019’un “Türkiye- Rusya Kültür ve Turizm Yılı” ilan edilmesini de değerlendiren Yayman, şunları kaydetti: “Çalışmalar hemen başladı. Büyük fuar ve sergilerin açılması, tarih, kültür ve gastronomi turizminde çalışmalarımız olacak. Herkesin ezberini boza kültür ve turizm yılı olacak.”

Pasaportsuz gelen Ukraynalı 3 yıldızlı otellere yaracak

Selenay YAĞCI

İSTANBUL - Avrupa ile yaşanan gerginliklerle hop oturup hop kalkan turizmcinin yüzü Ukrayna ve Türkiye arasında pasaportun kalkması ile güldü. Turizmcilere göre teknik altyapıda sorunlar çıkmazsa pasaportsuz gelen Ukraynalı turist, 3 yıldızlı otellere yaracak. Kriz döneminde 5 yıldızlı otellerin fiyatlarını düşürmesiyle rekabette zorlanan 3 yıldızlı oteller de rahat bir nefes alacak. Ukrayna pazarı çok hareketli olan pazarlardan biri.

Geçen yıl Rus’ların yerini doldurur umuduyla bakılan pazar, yüzde 50 büyüyerek 1 milyon bandını aştı. Zor geçen yılda sevindiren iki pazardan biri olan Ukrayna, pasaport kararının da pazarın büyümesine katkı yapması bekleniyor. Ukrayna’nın 40 milyonun üzerinde nüfusuyla BDT’deki ikinci büyük pazar olduğunu vurgulayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, %50’lik artışın çok ciddi olduğunun altını çizdi.

Pasaportun kalkmasıyla Ukrayna pazarının yine çift haneli büyüyebileceğini söyleyen Ayık, “Ukrayna vatandaşları da ülkemizi özellikle bizim sahil bölgelerimizi çok seviyorlar. Teknik altyapıda sorun çıkmazsa bu uygulamanın hemen akabinde ciddi bir talebin Ukrayna pazarında gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi. “Ukrayna sınır komşusu olsaydı patalama yaşanabilirdi” diyen Ayık, havayolları şirketlerinin ulaşım altyapısını hazırlamasının çok önemli olduğunu vurguladı. Yılda 3 milyon Ukraynalı’nın Kırım’a tatile gittiğini hatırtanan Ayık, “Şimdi bu seçenek yok. O nedenle bizi tercih etmelerini sağlamalıyız. Eğer ulaşım altyapısı oturursa 1.5 milyon Ukraynalı turist hayal olmaz” dedi. .

Bu konularda ilginizi çekebilir