'Türkiye turizmi sıçrama yapabilir'

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, Yunanistan ve Rusya ekonomilerinin iyileşmeye gittiğini belirterek, Türkiye turizminin sıçrama yapabileceğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 'Rusya ve Yunanistan'ın ekonomik krizi atlatması ve çevre ülkelerden kaynaklanan jeopolitik riskin azalması durumunda, gelecek yıl Türk turizmi için çok önemli bir sıçrama dönemi olabilir' şeklinde konuştu.

2015 turizm sezonunu değerlendiren Ulusoy, ABD ve AB'nin Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımlar, dünyanın farklı coğrafyalarında cereyan eden siyasi olaylar ve Avrupa ülkelerindeki iktisadi gelişmelerin bu yıl "çok bilinmeyenli denklem yaşanmasına" yol açtığını söyledi. 

Yılın önemli kısmının geride bırakıldığını belirten Ulusoy, bu dönemde özellikle Rusya kaynaklı turist girişlerindeki azalmanın, Türk turizminin geçen yıllarda kaydettiği yükselişin önünü kestiğini anlattı. 

Almanya ve İran, pazarı etkiledi

Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ikinci sırada yer alan Rusya'daki ekonomik sorunların bu sene Türk turizmine olumsuz yansıdığını ifade eden Ulusoy, "Bununla birlikte Almanya ve İran gibi önemli pazarlarda yaşanan yükselişler, bu yıl kaybın yüksek seviyelere çıkmasını engelledi" diye konuştu. 

Ulusoy, sezonun son döneminde kongre, golf, kültür ve kruvaziyer gibi farklı turizm segmentlerinin katkısıyla, yılı en az kayıpla kapatmayı temenni ettiklerini vurguladı. 

5321.jpg

Turist sayısı ve turizm geliri konusunda bilgi veren Ulusoy, şunları kaydetti: 

Yüzde 0.89 azaldı

"Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'ye yılın 8 aylık bölümünde gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0,89 azalarak 25 milyon 506 bin 223 oldu. TÜİK'in 2015 ocak-haziran dönemi verilerine göre ise bu yıl turizm geliri, bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 8,6 düşerek 12 milyar 602 milyon 568 bin dolar seviyesinde gerçekleşti." 

Teşvikler sürdürülmeli

Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle uçuş ile rezervasyon iptallerinin önüne geçilmesi, turizm sektöründeki olumsuz etkilerin azaltılması için bakanlığın "tarifesiz (charter) turistik uçak" seferleriyle turist getiren "A grubu seyahat acentesi" işletme belgeli kurumlara yönelik desteğini anımsatan Ulusoy, nisan ve mayıs döneminde yürütülen çalışmanın, 15 Eylül-30 Kasım'ı kapsayacak şekilde genişletildiğini bildirdi. 

Rus pazarına yönelik teşviklerin sürdürülmesinin önemine işaret eden Ulusoy, "Beklentimiz, 'tarifesiz turistik uçak' seferleriyle turist getiren A grubu işletme belgeli seyahat acentelerine yönelik desteğin, 2016 için de şimdiden ilan edilmesi yönündedir. Zira erkenden ilan edilecek bir teşvik, rezervasyonların farklı noktalara da kaymasının önüne geçecektir" ifadelerini kullandı. 

Başaran Ulusoy, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Küresel ekonomik dengeler ve çevremizdeki ülkelerin içinde bulunduğu siyasi durum, 2016 için Türkiye'ye gelecek turist sayısını doğrudan etkileyecektir. Rusya ve Yunanistan'ın ekonomik krizi atlatması ve çevre ülkelerden kaynaklanan jeopolitik riskin azalması durumunda, gelecek yıl Türk turizmi için çok önemli bir sıçrama dönemi olabilir. Ancak belirsizliğin çok olduğunu dikkate alırsak, 2016'ya dair görüş beyan etmek için erken olduğu kanısındayız."