Tekstilde anti-damping, ihracata yaradı
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, tekstilde ithalata ek vergiler getirilmesiyle birlikte sektörün 2013'te 15 milyar doların üstünde dış ticaret fazlası verdiğini, bu rakamın 2014'te daha da yükselmesini beklediklerini söyledi
DENİZLİ - Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci (üstte), ithal tekstil ürünlerine getirilen ek vergiler sayesinde Türkiye'nin 2013 yılında tekstil sektöründe ilk kez 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdiğini, bu rakamın 2014'te 16 milyarı doları aşmasını beklediklerini söyledi.
Keçeci, DSO'nun kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 2011 yılında başta Çin olmak üzere Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerden ithal edilen tekstil ve hazır giyim ürünlerine ek vergi getirilmesinin Türk tekstil sektörüne fayda sağladığını belirtti.
İthalata "fren" şeklindeki uygulamanın tekstil sektöründe olumlu hava estirdiğini ifade eden Keçeci, şöyle konuştu:
"İthal tekstil ürünlerine getirilen ek vergiler sayesinde Türkiye, 2013 yılında tekstil sektörü ilk kez 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdi, bu rakamın 2014'te 16 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Uygulama Denizli'de de tekstil sektörünü canlandırdı. Anti-damping kararı ile Denizli tekstil ihracatı, istikrarlı bir yükselişe geçti, istihdam ise Türkiye geneline paralel olarak yüzde 21 arttı. Denizli'de 2011'den bu yana tekstil ve konfeksiyon sektöründe 8 bin kişilik ek istihdam yaratılmıştır."
Küçük ve büyük işletmeler arasında çalışan başına verimlilik bakımından bir uçurum olduğuna işaret eden Keçeci, OECD'nin son raporlarına göre Danimarka, İngiltere, Finlandiya gibi ülkelerde küçük işletmelerin, 250 ve üzeri çalışanı olan büyük işletmeler kadar verimli olduğunu, ancak Türkiye'de küçük işletmelerin verimliliğinin büyüklerinkinin sadece dörtte biri kadar olduğunu kaydetti.