Tekstilciden 6.bölgeye yatırım için iki şart
Yeni teşvik paketini yetersiz bularak bakanlıktan koşullarının iyileştirilmesi talebinde bulunan hazır giyimciler, olumlu yanıt almalarına rağmen yatırım için henüz ikna olmadı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Aysel YÜCEL
İSTANBUL - Geçtiğimiz nisan ayında açıklanan yeni teşvik paketinin ardından yatırım için özellikle 6. Bölge'ye odaklanan hazır giyimciler, yerinde inceleme yapınca teşviki yetersiz buldu. Bakanlıktan işveren sigorta primi desteğinin yatırım tutarının yüzde 50'si ile sınırlandırılması koşulunun ortadan kaldırılmasını isteyen hazır giyimciler, bu sınırlandırmanın kaldırılmasına rağmen yatırım konusunda hala çekingen. Teşvik paketindeki iyileştirmeye rağmen bölgeye yatırımın avantajlı olmayacağını savunan sektör temsilcileri, bakanlıktan teşvikte iki yeni iyileştirme yapmasını bekliyor.
'İkinci el makinelere vize verilmeli'
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, 6. Bölge için verilen teşviklerin ilk yarattığı heyecana rağmen, detaylarına bakıldığında destek unsurlarında sıkıntıların ortaya çıktığını belirtti. Bunların başında işveren sigorta primi desteğinin yatırım tutarının yüzde 50'si ile sınırlandırılmasının geldiğini ifade eden Negrin, bakanlıktan bu taleplerine olumlu yanıt gelmesine rağmen bu sınırlamanın kalkmasının da yatırım konusunda hazır giyimciyi ikna edemeyeceğini söyledi. İki konuda daha iyileştirme yapılmasının şart olduğunu dile getiren Negrin, bakanlıktan azami iki yaşına kadar olan kullanılmış ve firmaların büyük şehirlerdeki mevcut üretim parkı içinde yer alan makinelerin de diğer bölgelerdeki yatırımlarda kullanılabilmesini istediklerini aktardı. Negrin, "Böylece büyük şehirlerde atıl hale gelmiş yeni makine parkı kullanılabilecek, taşınma özendirilecek ve gereksiz yere yeniden makine ithalatının önüne geçilmiş olacak" dedi. Kimsenin yeni makinelerini henüz çok deneyimli olmayan kişilere teslim etmeyeceğini belirten Negrin, bu iyileştirmenin de yapılması halinde 6. Bölge'ye yönelik yatırımlarda büyük artış beklediklerini kaydetti.
İşçilere 'yeşil kart' güvencesi verilsin
6. Bölgeye yatırım yapmak isteyen hazır giyimcilerin bir diğer kaygısının ise eleman bulmak konusunda olduğunu dile getiren Negrin, o bölgede yaşayan potansiyel çalışabilecek kişilerin sahip oldukları yeşil kartlarını kaybetmek istemediklerini, bu nedenle sigortalı bir işe girmeye çekindikleri anlattı. Negrin, bu konuda da bakanlığın bir çalışma yapması gerektiğini ve gerekli eleman ihtiyacını karşılamak için işçilere sigortalı çalışsalar bile yeşil kartının iptal olmayacağı güvencesinin verilmesi gerektiğini vurguladı. Negrin bu konuda bakanlığın geçmişte bir çalışma başlattığını ancak, daha sonra bir gelişme olmadığını dile getirdi. Negrin, "Teşvikten yararlanarak hazır giyimcinin 6. Bölge'ye yatırım yapması isteniyorsa ikinci el makine ve yeşil kart konularındaki taleplerimizin mutlaka dikkate alınması gerekiyor" dedi.
'Vali kararlı, yatırım ili Van olacak gibi'
[PAGE]'Vali kararlı, yatırım ili Van olacak gibi'
Yatırım yapılacak il konusunda araştırmaların devam ettiği ancak, hazır giyimcinin büyük olasılıkla Van'a gideceğini ifade eden Negrin, Van valisinin tekstil köy projesini hayata geçirmekte kararlı olduğunu ve bunun için gerekli bütçeyi temin ettiğini aktardı. Negrin, "Van'da bir ümit var ancak, geç kalındı. Henüz proje başlamadı. Oraya yerleşmemiz gelecek senenin sonunu bulur" dedi.
Fashion Batı'da, basic Doğu'da üretilecek
TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Kaya ise, 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmek için katma değer yaratan ürünlerin üretilmesinin şart olduğunu ancak, 6. Bölgede sadece 'basic' üretim yapılabileceğini dile getirdi. Kaya şu açıklamalarda bulundu: "Doğu'da katma değerli üretmek çok zor. Batı'da tasarım odaklı ürünler üreteceğiz, Doğu'da ise basit ve seri imalata yönelik ürünler. Dolayısıyla 6. Bögle'de yapılacak yatırımlar bizi çok büyütmez, rekabet gücümüzü fazla etkilemez. Firmaların büyümesi için katma değerli ürünler yapması şart. Bu yatırımlarla daha çok istihdam yaratmış olcağız." Tekstil sektörünün eskisi kadar karlı bir sektör olmadığını ve bu nedenle birçok yatırımcının enerji ve turizm gibi farklı alanlara kaydığını ifade eden Kaya, ayrıca sektörde eleman sıkıntısının devam ettiğini, yakın bir zamanda Suriye gibi ülkelerden ithal işçi getirilmeye başlanacağını söyledi.
'İplik ithalatını yasaklayanlar 'eyvah ne yaptık' diyecek'
Ekonomi Bakanlığı'nın Malezya, Mısır, Pakistan, Tayland ve Vietnam menşeli sentetik ve suni devamsız liflerden ipliklerin (kesik elyaf ipliği) Türkiye'ye ithalatına yönelik bir damping soruşturması açılmasına izin vermesi kararına da değinen TGSD Başkanı Cem Negrin, şu açıklamalarda bulundu: " Bir zamanlar yerli kumaşçılar kan ağlıyordu. Sonra ithal kumaşa sınırlama getirilince bayram yapmaya başladılar. Bunu gören iplikçiler de bu umutla ithal ipliğin önünü kesmeye çalışıyor. Ama ne olacak biliyor musunuz? Bunun yanlış bir uygulama olduğunu ne zaman anlayacaklar biliyor musunuz? 10-15 ihracatçı tekstil firması kapandığı zaman 'eyvah ne yaptık' diyecekler. O zamana kadar bunun bir yanlış olduğunu anlamayacaklar."
Bu konularda ilginizi çekebilir