Tasarıma odaklanıp ihracatı artıracak

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Uysal, "Hedefimiz tasarım ve markalaşmaya odaklanarak 2023'de 5 milyar dolar ihracatı yakalamak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Uğur Uysal, bu yılı 2,5 milyar dolarlık döviz girdisiyle kapatmayı planladıklarını ve hedeflerinin tasarım ve markalaşmaya odaklanarak 2023'te 5 milyar dolar ihracatı yakalamak olduğunu belirtti. 

Türk halı endüstrisinin tasarım gücünü artırmak ve genç yetenekleri bu alana yöneltmek amacıyla İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından düzenlenen 8. Halı Tasarım Yarışması ödül töreninde konuşan Uysal, "Türk Halısı"nın tüm dünyada Türkiye'nin en güçlü markalarından biri olduğunu ve bu sayede dünyanın 2. büyük halı ihracatçısı konumuna geldiklerini söyledi. 

Uysal, İHİB'in 400 üyesiyle 500 milyon doları direkt ihracat, 1,5 milyar doları turistik satış yoluyla olmak üzere yıllık 2 milyar dolar döviz girdisi sağladığına dikkati çekti. Bu yılı 2,5 milyar dolarlık döviz girdisiyle kapatmayı planladıklarını bildiren Uysal, hedeflerinin tasarım ve markalaşmaya odaklanarak 2023'te 5 milyar dolar ihracatı yakalamak olduğunu kaydetti. 

Deri ve kuyum ile birlikte ülke turizmini finanse eden üç sektörden biri olduklarını vurgulayan Uysal, buna karşın bürokrasinin halıcılara her zaman üvey evlat muamelesi yaptığını savundu. 

Uysal, havalimanında bir yolcunun çantasında 3 halı tespit edilse hakkında kaçakçılıktan dava açıldığını dile getirerek, şöyle devam etti: 

"Maliyenin en çok baskı yaptığı sektör halıdır. Ülke istihdamını artırmak için bürokratlar ne zaman çalışma yapsa ilk önce halıcıları ararlar. Çünkü en ucuz yatırımlı istihdam el halısındadır. Ancak ülkemiz zenginleşiyor Türkiye'de el halısı dokutmak zorlaşıyor. 'Bu milli markamıza ve milli kültürümüze özel destek verin' dersiniz, ancak hiçbir destek vermezler. 'Yurt dışındaki eski Türk halılarını getirelim bakım yapıp 10-20 katına ihraç edelim ve ülkemize yüksek katma değer sağlayalım' dersiniz, aynı zihniyet eski halı ithalatını yasaklar. Yetmez, aynı bürokrasi size der ki 'uyuşturucu da eski halı gibi yüksek katma değerli bir ürün, yüksek katma değeri var diye onu da mı serbest bırakalım?' Aslında aynı bürokrasi tüm bu kösteklere rağmen bugün dünyanın 2. büyük halı ihracatçısı olmamıza katkı sağlayan tüm halı ihracatçılarının, yani sizlerin alnından öpmelidir." 

Dünyanın birinci halı ihracatçısı konumuna gelmek için çalıştıklarını belirten Uysal, bunun için  tasarım ve markalaşmaya odaklandıklarını ifade etti. 

Uğur Uysal, "Bizler Türk halısı mirasını bugüne kadar bir mirasyedi gibi kullandık, artık bu mirasın üzerine yeni taşlar koymamızın vakti geldi de geçiyor" dedi. Uysal, bu yıl 8'inci kez düzenlenen İHİB Halı Tasarım Yarışmasıyla en büyük olma yolunda atılan adımları sürdürdüklerini kaydetti. 

Açıklamada verilen bilgiye göre, yarışmada Büşra Balota birinci, Nilüfer Ünay Çubukçu ikinci, Şükrü Turhanlı ise üçüncü oldu. Bu yıl ilk kez verilen İHİB Yılın Halıcısı Ödülüne ise Bereket Halı'nın sahibi Celaleddin Vardarsuyu değer görüldü. Ayrıca yine bu yıl ilk kez İHİB Yılın Duayen Halıcıları Ödülleri de sahiplerini buldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir