Suriyeliler tekstile yöneldi, ilanlar Arapça'ya döndü

Ülkelerindeki karışıklıklardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin büyük bölümü, hem çalışan hem işveren olarak tekstil sektörünü tercih etti. Bu gelişmenin bir yansıması olarak da son zamanlarda tekstil ve konfeksiyon atölyelerinde iş ilanları Arapça'ya döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İREM ÇETİNGÖZ

İSTANBUL - Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteciler, aradan geçen 6 yılda hem istihdam piyasasına girdi hem de kendi işlerini kurdu. Suriyelilerin bu sürede en çok iş yaptıkları sektör ise tekstil ve konfeksiyon oldu. Suriyeliler tarafından birçok konfeksiyon atölyesi kurulurken işyerlerinin önüne de Arapça iş ilanları asılmaya başlandı.

Diğer yandan yaşanan bu gelişme yerli tekstilcileri rahatsız ediyor. Bu işyerlerinin genel olarak kayıtdışı olduğunu savunan yerli atölye sahipleri ortaya çıkan haksız rekabetten şikayetçi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Yardımcısı ve Hamaratlı Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Özhamaratlı, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde özellikle de İstanbul'da Suriyeliler tarafından kurulan firma sayısında artış yaşandığını söyledi. Özhamaratlı, Suriyelilerin genel olarak tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışmayı tercih ettiklerini kaydetti.

Ülkelerinden kaçıp gelen bu insanların kayıtdışı ve düşük maaşa çalıştığını ifade eden Özhamaratlı, "Bu durum hem kendilerini zor duruma düşürüyor hem de tekstil sektörümüze zarar veriyor" dedi. Türk firmalarında Suriyelilerin kurduklarına göre, teknoloji, know-how ve tasarımın çok daha iyi olduğunu vurgulayan Özhamaratlı, Arap pazarına hitap etmek için Türk ve Suriyelilerin sektörde ortaklıklar kurduğunu kaydetti. Türkiye Giyim Sanayiciler Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat da devletin resmi çalışma iznini alan firmaya, normal çalışan sayısının yüzde 10'unu asgari ücretten çalıştırma şartıyla Suriyeli, Afgan ve yabancı uyruklu göçmenlerden oluşturma hakkını verdiğini hatırlattı.

'Ortaklıklardan sinerji doğabilir'

Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş ise tekstil ve hazır giyim sektöründe kalifiye elemanlara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Mültecilerin Türkiye'de bir şeyler yapması gerektiğini ve onlara imkan tanınacağını belirten Karataş, "Türkiye'yi güvenli liman olarak görüyorlar. Kendi ülkelerinde sermaye sahibiydiler ve büyük işler yaptı. Türkiye'de kurdukları firmalar ile de ülkemize katkı sağlayacaklar" diye konuştu. Suriyelilerin Türk tekstilcilerle ortaklık kurabileceğine de dikkat çeken Karataş, güçlerin birleşmesiyle ortaya bir sinerji çıkabileceğini vurguladı. Diğer yandan Suriyeliler ile kültür farkından doğan sıkıntıların olduğunu ve zamanla aşılacağını aktaran Karataş şunları söyledi: "Suriyelileri yok sayıp, ötelemek, dışlamak ve sistem dışında bırakmamalıyız. Sistemin içine alıp, 40 yıllık ticari geleneklerimizi kabul ettirmemiz gerekir. Bu durum böyle giderse daha büyük sorunlar doğar. Bu da zaman içinde çözümlenecek."