Suriyeli tekstilciler, Vişne Caddesi'nde yatırıma geliyor

İnovatif yapısıyla Türk tekstilinde modanın belirleyicisi konumuna ulaşan Bursa, 5 milyon TL'lik yatırımla yenilenen Vişne Ticaret Merkezi ile yabancı yatırımcılara da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ 

 
BURSA - Tekstil ve konfeksiyon denince akla gelen ilk kentlerden Bursa,  üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştirdiği bebe ve çocuk konfeksiyonu alanında Türkiye'nin üssü olarak adını duyurmayı başardı. Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyaya Türk malı etiketiyle ihracat yapan Bursalı firmalar, Laleli piyasasının da ürün ihtiyacını karşılıyor. Doğal kümelenme yoluyla kenti bebe ve çocuk konfeksiyonunun merkezi haline getiren Bursalı bebe giyimciler, Vişne Ticaret Merkezi'nin kurulmasıyla sektörün geleceğine daha umutlu bakıyor. Yabancı iş adamların dikkati çeken Vişne Ticaret Merkezi, Rusya, Ukrayna, Güney Afrika, Mısır, Libya ve Cezayir pazarlarına yoğunlaşırken aynı zamanda yabancı yatırımcılara da kucak açıyor. Her gün dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen turistleri ağırlayan Vişne Ticaret Merkezi, şimdi de Suriyeli tekstilcilere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Vişne Ticaret Merkezi ile birlikte Yıldırım ilçesinin tekstilde önemli bir cazibe merkezi olduğunu ifade eden Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Rıdvan Güler, Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Suriyeli tekstilcilerin üretim ve ticaret yapmak amacıyla Bursa'da yer arayışına girdiklerini söyledi.  Yatırımcıların öncelikli tercihlerinin Vişne Ticaret Merkezi olduğunu belirten Güler, "Suriye'de yaşanan iç karışıklık nedeniyle tekstilciler imalatını sürdüremez duruma geldi. Bu sebeple bir kısmı İstanbul'a yerleşerek üretimlerine devam ettirirken bir kısmı da Bursa'da konfeksiyon yatırımı için yer arıyor. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektöründe faaliyet gösteren bu firmalar, Vişne Ticaret Merkezi'nde yer almak istiyor; ancak bölgemizin kapasitesi şu an için dolu olduğundan Otosansit Sanayi Bölgesi yönetimi ile görüşüyoruz. Oradaki boş alanları kullanmalarını önereceğiz" açıklamasını yaptı.
Vişne Ticaret Merkezi'nin pek çok yabancı tekstilcinin yatırım yapmak amacıyla sıcak baktığı bir bölge olduğuna dikkati çeken Güler, kentin yerel yönetimlerini ticaret merkezini genişletmeye yönelik çözüm bulmaya davet etti. Güler, "Vişne Ticaret Merkezi mevcut haliyle bize yetmiyor. Yatırım düşünen Suriyeli tekstilciler için dahi farklı bölgelerde yer aramak zorunda kaldık. Farklı ülkelerden yatırım için taleplerin gelmesi, bölgenin güzelliğini gösteriyor. Elimizdeki bu değeri korumamız, her türlü ihtiyaca yanıt verecek konuma ulaştırılmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Güler, bölgenin günden güne büyüdüğünü ve taleplerin giderek arttığını ifade ederek, Suriye dışında farklı ülkelerden de yatırım beklediklerini söyledi.
 
Güler, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 24. Uluslararası Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı'na bu yıl Bursa'dan 31 firmanın katıldığını ifade ederek, "Fuar ziyaretçileri arasında Avrupalıların hemen hiç olmaması krizin boyutlarını ortaya koydu. Ancak, Arap ülkelerinden gelen büyük talep bizleri mutlu etti. Cezayir pazarı kanalıyla tüm Afrika ülkelerine ihracat yapılabilir. Bu ülke bizim hedef pazarlarımız listesine girmeli" dedi.
 
Yabancı yatırımcılar sektör için  kazanım
Harun Triko Sahibi Sami Çavuş da, yabancı tekstil yatırımcılarının Bursa tekstil sektörüne büyük kazanımlar getireceğini belirterek, "Her ülkenin, her bölgenin kendine özgü yenilikleri ve zenginlikleri vardır. Yatırımlarıyla az da olsa bu yenilikleri aramıza taşıyacaklar. Hem onlardan yararlanırken işbirliği yapma fırsatımız olacak hem de kendi ürünlerimizi, yeniliklerimizi onlara tanıtma şansımız doğacak. Bu imkanları iyi değerlendirmemiz ve bu tür yatırımlara her zaman açık olmamız gerekiyor" dedi. Vişne Ticaret Merkezi'nin Bursa'nın tekstil sektörü için yetersiz kaldığına dikkati çeken Çavuş, bölgenin hem fabrika hem de showroom amaçlı kullanılmasıyla kapasiteyi çok hızlı doldurduğundan bahsetti. Çavuş, "Üretim yapan firmalar metrekare bazında oldukça büyük alanları kullanıyor. Ticaret merkezimizin hem yerli hem de yabancı yatırımcılara daha iyi cevap verebilmesi için bu fabrikaların başka bölgelere konumlandırılıp bölgenin yalnızca küçük alanlarda showroom bazında değerlendirilmesi daha doğru olacaktır" diye konuştu.
 
Konfeksiyon  vadisi oluşturulsun
*Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mesut Okyay: Vişne Ticaret Merkezi Bursa tekstil sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyor. Küçük ve büyük ölçekli üreticilerin bir arada bulunduğu bir konfeksiyon vadisi oluşturulsun. Konfeksiyonun tekstilin önemli bir parçası. Konfeksiyon firmalarının dağınık bir şekilde üretim yapması kente yakışmıyor. Konfeksiyon vadisi projesi için Yıldırım İlçesi uygun olur.