Şanlıurfa'ya hazır giyim üssü
Şanlıurfa'da 350 dönümlük arazide kurulacak hazır giyim ihtisas OSB'de Özak, Desa ve Yeşim gibi sektörün önde gelen firmaları yer alacak.
Sercan AKINCI
İSTANBUL - Şanlıurfa hazır giyim sektörünün yeni üretim üssü oluyor. Şanlıurfa'da kurulacak hazır giyim ihtisas bölgesi için 350 dönümlük arazi tahsis edildi. Bölge için proje çalışmaları tüm hızıyla sürdürülürken, yapılacak konsept çalışmalarıyla birlikte, özellikle KOBİ'lerin bölgeye gelmesi amaçlanıyor. Bölgenin kurulmasındaki temel amaç ise Şanlıurfa'nın teşviklerde 6. Bölge'de bulunmasının getirmiş olduğu artıları da kullanarak, rekabetçilik anlamında avantaj yakalayıp, bunu sürdürülebilir hale getirmek.
Hazır giyim sektöründe üretim yapan çok büyük firmaların da kurulacak olan ihtasas OSB'de yer alma konusunu gündemlerine aldığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, bunun, "Anadolu üretim üssü, İstanbul da moda merkezi olsun" hedefine doğru atılmış bir adım olduğunu vurguluyor. Şanlıurfa'da kurulacak Hazır Giyim İhtisas Bölgesi'nde Özak Tekstil, Desa, Yeşim Tekstil gibi büyük firmalar yer alacak.
Sektörün dinamikleri bölgede olacak
Bölge için mimari çalışmaların yapıldığını DÜNYA'ya anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, "Konsept çalışmaları var. O konsept çalışmalarıyla birlikte özellikle KOBİ'lerin bölgeye gelmesini sağlayacağız" dedi. Daha önce verilen teşviklerin genel olması nedeniyle tam olarak tatmin edici olmadığını ifade eden Akbalık, 6. Bölge'ye üretim için gidenlerin yan sanayinin uzak olması nedeniyle sıkıntı çektiğini anlattı. Şanlıurfa'da kurulacak Hazır Giyim İhtisas Bölgesi'ne dev firmaların yanında KOBİ'leri götürerek, sektörün dinamikleri olan baskı, nakış, deri gibi çalışmalar yapan firmaları bölgede çalışır hale getirmeyi planladıklarını anlatan Ahmet Akbalık, şöyle devam etti: "Hazır giyim sanayii orada yavaş yavaş oturuyor. Şanlıurfa 6. Bölge statüsünde olduğu için SSK muafiyetleri, vergi muafiyetleri, makine alımında ciddi avantajlar, birtakım destekler gibi avantajları var. Bu gerçekleştiğinde istihdam ve bölge kalkınması açısından ciddi katkılar olacak."
Kamu bankalarıyla anlaşma zemini
Kurulacak ihtisas bölgesinin temelinde sürdürülebilirliği yakalamak olduğunu söyleyen Ahmet Akbalık, "İtalya 80'lerde, 90'larda farklıydı. Sonra bir atak yakaladı ve marka haline geldi. Bunun temelinde üretim altyapısının güçlü olması vardı. Türkiye'de üretim altyapısı gerçekten güçlü ama sürdürülebilirlikle ilgili problemler var" diye konuştu. Şanlıurfa'nın teşvik avantajlarından da yaralanarak rekabetçilikte avantaj yakalayıp, sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflediklerini belirten Akbalık, bölgedeki avantajları firmaların yeni yeni görmeye başladıklarının altını çizdi. Akbalık, ihtisas bölgesinde yer almak için çok sayıda firmanın başvuru yaptığını belirterek, kamu bankalarıyla işbirliği ortamının arandığını kaydetti. Akbalık, bankalarla anlaşma sağlanması durumunda bölgede yer alacak firmalara ya çok düşük faizli ya da sıfır faizli mortgage kredisi kullandırılarak, yatırım yapmalarının önünün açılacağını vurguladı.
Bölünebilir sistemle tek blok inşa edilecek
Kurulacak ihtisas OSB'de bölünebilir sistemle tek blok haline bir yapı inşa edileceğini anlatan Akbalık şunları aktardı:
"Kimisi 25 bin metrekare, kimisi 10 bin metrekare, kimisi 5 bin metrekare alan talep ediyor. Bu alan değişken olduğu için şimdilik kaç firmanın gireceğini söylemek zor. 1000 metrekarelik yerler de yapacağız. Böylelikle KOBİ'ler de gelebilecek. Şanlıurfa zaten bir cazibe merkezi. Malatya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Şanlıurfa zaten bir havza. Malatya ile Şanlıurfa yapılan otoban ile 2 saat. Malatya'da üretilen bir kumaşın Şanlıurfa ulaşması, İstanbul'dan Çorlu'ya göndermek gibi... O havzada üretim yaparak hem hazır giyimin rekabetçiliğini destekleyeceğiz, hem de sektörde markalaşma yönünde sürdürülebilirliği yakalayacağız."
Kente besi ihtisas organize sanayi bölgesi de kuruluyor
Hazır giyim sanayicilerine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Şanlıurfa, ihtisas OSB'lere uzak bir kent değil. Şanlıurfa'da geçen şubat ayında tarıma dayalı ihtisas (besi) OSB'nin temeli atılmıştı. Temel atımı öncesi 10 yılı aşkın süreyi içeren "kuruluş hikayesi" bulunan bu OSB, 8 bin 550 dönümlük arazi üzerinde yer alıyor. 532 işletmenin faaliyet göstereceği ihtisas OSB'de 100 binin üzerinde besi hayvanı olması, 1700 kişinin doğrudan, 5 bin kişinin de dolaylı olarak istihdam edilmesi planlanıyor. Şanlıurfa'da kurulmakta olan besi OSB'nin yanı sıra farklı sektörlerin yer alacağı bir diğer OSB'nin daha çalışmaları sürüyor. 200'ü aşkın firmanın yer tahsisi için başvurduğu bu OSB'nin 15 bine yakın kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. Şehirde yeni kurulanların dışında üç OSB faaliyet gösteriyor.