"1 Dolar =2 TL" ABD'ye ihracatı katlayacak
ABD’ye çıkarma yapan tekstilciler, New York’ta ABD’li alıcılarla bire bir görüşmeler yaparak unutulan pazarda sipariş peşine düştü. Dolar 2 liralarda kalırsa ABD’ye ihracatın 1 yılda 2’ye katlanması bekleniyor.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
NEW YORK - Dolar kurunun 2 TL’ler seviyesine çıkması, dev ABD pazarını yeniden hedef haline getirdi. Tekstil sektörü İHKİB organizasyonu ile geçen hafta New York’a yaptığı çıkarmada, büyük ABD’li alıcılarla birebir görüşmeler yaparak, 2005’ten beri unutulan bu pazarda yeni sipariş peşine düştü. ABD’ye dolar kurunun fiyat tutturmayı mümkün kıldığı 2015’lere kadar tekstil ihracatı yıllık 2 milyar dolara yaklaşmış ancak sonrasında bu rakam 400 milyon dolara kadar gerilemişti. Tekstilciler 2 TL’lik dolar kuru ile ihracatı 1 yılda ikiye katlamanın hesaplarını yapıyor.
Dev fon Türkiye’de üretici arıyor
Geçtiğimiz günlerde ABD’ye önce Bakan Çağlayan, ardındanCumhurbaşkanı Gül birer ziyaretgerçekleştirdi. Bugünlerde ise Yatırım Ajansı yine New York’ta çeşitli temaslar gerçekleştiriyor. Tekstilciler de ABD ile bir serbest ticaret anlaşmasının yeniden dillerde olduğu bu günlerde, 2005’ten beri unutulan bu dev pazarda yeniden boy göstermenin yollarını arıyor. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bu organizasyonla 27 Türk tekstil üreticisinin 79 önemli markayı temsil eden 40 ABD’li alıcı ile bire bir görüşme imkanı bulduğunu söyledi. ABD Moda Konseyi (CFDA) yöneticileri ile de görüşmeler yapılan ve 2 gün süren toplantılarda Sun Capital Partners, Dockers, Eddie Bauer, Tommy Bahama, Puma, Happy Socks, Big Budha, Ralph Lauren, Ann Taylon, Macy’s, Bloomingdale’s, Sears, Tory Burch, KMart, Polo Assn. ve Fisher Price gibi markaların yöneticileri bulundu. Kendilerine 1 milyar doları yöneten C.E.M. -TAU INVESTMENT FUND adlı ABD’li fonun da başvurarak, “Yatırım yapacak Türk üreticiler arıyoruz” dediğini anlatan Tanrıverdi, doğru yatırımla bu dev pazara uygun üretim yapabilecek firmaların büyük potansiyeli olduğunu anlattı. İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gültepe de “Burada gördük ki dolar 2 TL bandında kalırsa ABD’ye ihracatımız 1 yılda 2’ye katlanır” dedi. New York’ta bir İHKİB Temsilciliği kurma fikrinin geliştiğini anlatan Gültepe, ABD’li alıcıların her an ulaşabilecekleri bir muhatap bulma isteğine vurgu yaptı. ABD pazarının ‘unutulmasının’ bir nedeni son aylara kadar düşük giden dolar kuru ise bir nedeni de serbest ticaret anlaşmasının bir türlü yapılamaması. İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Ruşen Çetin, “ABD, Mısır ile serbest ticaret anlaşması yapınca bizim için bitti. Ortağım Mısır’a gitmemi söyledi, gidip yatırım yaptım ama şimdi Mısır bile fiyat tutturamıyor. Türkiye ABD ile STA anlaşması yaparsa ihracatımızın ilk yılda 2 milyar dolara ulaşması çok mümkün” diye konuştu. İHKİB Başkanı Tanrıverdi’nin de umudu bu yönde. “Şu anda ABD’ye tekstilde yüzde 18ila 30 vergi söz konusu. Bu vergi ile maliyet tutturmak zor. AB ile ABD arasında bir STA yapılacak olursa bunun dışında kalmayız gibi görünüyor, bu umut verdi” diyen Tanrıverdi, bu noktada hükümetin çabasının öneminin altını çizdi.
Magic Show ile geri dönüş başlar
Türk tekstil sektörü için bir dönem kritik önemde olan ancak son 2 yıldır hiç katılım olmayan Las Vegas Magic Show şimdilerde yeniden gündemde. ABD pazarının anahtarı olarak gösterilen bu ülkenin en büyük tekstil fuarı için katılım istekleri aldıklarını söyleyen İHKİB Başkanı, “Bu yıl eğer talep yeterli olursa 2014 için tekrar Magic Show’a milli bir katılım gerçekleştirebiliriz” dedi. ABD’li üreticiler için Türk tekstil sektörü artık Bangladeş ve Vietnam’ın alternatifi değil. Kalitede İtalyan rakipleri ile karşılaştırılır hale geldiklerini söyleyen Tanrıverdi, bu noktada tasarımın öneminin altını çizdi. “Mavi markasının burada gösterdiği başarı tek başına bile bir algı yarattı. Made In Turkey algısının gelişmesi için gelecek yıl tasarımcılarımızla da bir çıkarma planlıyoruz” diyen Tanrıverdi New York Moda Haftası’nda da Türk tasarımcılarının daha etkili bir yer alması için de planları olduğunu anlattı.
İhracatımızın %1’i destek olarak verilsin
Her sektörün yaptığı ihracatın yüzde % 1’i o sektöre destek olarak verilsin diyen İHKB Başkanı Tanrıverdi, “Şu an tüm sektörlere devlet desteği 630 milyon TL seviyesinde ve %70’i tarıma gidiyor. İhracat desteği artırılması şart” diye konuştu.