Perakendeci kur baskısını telafi etmek için indirim silahına sarıldı
Temmuzda enflasyon rakamını son 24 ayın en düşük seviyesine kadar çeken giyim ve ayakkabı indirimi piyasayı hareketlendirdi
MERVE YİĞİTCAN - İSTANBUL
Temmuzda enflasyon rakamını son 24 ayın en düşük seviyesine kadar çeken giyim ve ayakkabı indirimi piyasayı hareketlendirdi. Perakendeciler kur baskısına karşı satışları artırmak için indirim silahına sarılırken, tüketiciler de cazip fırsatları kaçırmamak için neredeyse mağazalara akın etti. Piyasadaki hareketliliği değerlendiren Damat, Twin ve D'S Damat markalarının sahibi Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, temmuz ve ağustos döneminin alışveriş için çok cazip olduğunu belirterek, mağazaların yüzde 70'e varan oranda indirime gittiğine dikkat çekti. Orakçıoğlu, daha fazlasının mümkün olmayacağını belirterek, "Daha fazla indirim yapmak, ürünü hediye etmek olur" dedi. Özellikle bu aylarda gurbetçi ve turist sayısında artış yaşandığını kaydeden Orakçıoğlu, bu durumun satışlara olumlu etkisinin büyük olduğunu belirtti. Orakçıoğlu, ayrıca bu yıl indirimlerin yanı sıra euro ve doların TL karşısında daha da güçlenmesi nedeniyle yurt dışından gelenler için perakende sektörünün büyük fırsatlar sunduğuna işaret etti. İndirimin mağazaların kârlılığın düşürmediğini savunan Orakçıoğlu, satışlardaki artışın cirolara olumlu yansıdığını ifade etti. Orakçıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Orka Group bu yılın ilk 7 ayında bütçe hedeflerini tutturmuş durumda. Grubun büyüme oranı ise yüzde 10-15 oranındaki sektör ortalamasının neredeyse iki katı.
'Kârlılıktan taviz veriliyor'
İndirim sezonunu değerlendiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo ise sektörün kur baskısı nedeniyle hem maliyet hem de kira anlamında zor bir dönem geçirdiğini söyledi. Kariyo, konuyla ilgili şunları söyledi: “Kur artışı bizi iki açıdan olumsuz etkilediğini söylüyoruz. Birincisi kiralar, çünkü kiralarımızın ciddi bölümü dövizle. İkincisi de ürünlerimiz ister yurtdışından alınsın ister içeride üretilsin döviz odaklı olması. Hammaddeler döviz odaklı. Biz maliyet açısından ciddi bir baskı altındayız. Perakende ise cirolarını hedefl erini tutturmak zorunda. Bunun için indirim yapıyor. İndirim yaptığında da ciro hedeflerini tutturuyor. Her şey güllük gülistanlık görünüyor ama kârlılıktan taviz veriyoruz. Gördüğümüz manzara bunun en net ifadesi. Kârlılıkta tahammül edilemez noktaya gelene kadar indirim devam edecek.”