İran’da üzülen Bursalı tekstilci Rusya pazarında teselli buldu

UTİB Başkanı İbrahim Burkay, İran pazarında sıkıntının sürdüğünü, bu ülkeye yapılan ihracatın ilk 5 ayda yüzde 31 gerilediğini söyledi. Burkay, İran’a ihracatta yaşanan kayıpların Rusya pazarı ile giderilmeye çalışıldığını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



 

Esra ÖZARFAT


BURSA - İran’a yönelik ambargonun ülkenin iç piyasasını etkilemesi ve yaşanan devalüasyonla resmi kur ile piyasa kuru arasındaki uçurumun tekstilcileri olumsuz etkilemesi, ocak ayında gazeteniz DÜNYA tarafından gündeme getirilmişti. Son durumla ilgili bir değerlendirme yapan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı (UTİB) İbrahim Burkay, İran pazarında sıkıntının sürdüğünü, tekstilcilerin İran pazarında kaybettiklerini Rusya pazarıyla telafi etme yoluna gittiğini kaydetti.

Bu yılın ilk ayında İran serbest piyasasında 1 doların 2 bin 300 tümene kadar çıktığını hatırlatan Burkay, İran’da sorunun yılın ilk aylarındaki kadar derin olmasa da hala devam ettiğini ifade etti. İbrahim Burkay, “Para transferinde hala ciddi anlamda sıkıntılar var. Birçok şirketin bu konuda ciddi şikayetleri bulunuyor. Ocak ayında tümen (tümen iç piyasada kullanılan bir para birimi. 1 tümen, 10 riyal değerinde) 2 bin 300’lere yükselmişti, şimdi ise bin 750’lere kadar düştü. Ama hala oradaki ithalatçılar tümenin dolar karşısında daha da değer kaybetmesini bekliyor. Çünkü ciddi zararlar oluştu. Bu da bize yansıyor ve siparişler yürümüyor, para transferi gerçekleşmiyor. Para transferi olmayınca da sevkıyatlar duruyor. Süreç nasıl olacak bilmiyoruz” dedi.

Türkiye’nin tekstil ihracatının yüzde 43-45’inin Avrupa’ya gönderildiğini ve Avrupa’daki pazarın daralmaya devam ettiğinin altını çizen Burkay, İran’a ihracatta yaşanan kayıpların Rusya pazarı ile giderilmeye çalışıldığını aktardı. İran pazarının Bursa için önemli olduğunu vurgulayan İbrahim Burkay, “Rusya, İran’ın yerini tutar mı dersek, tamamını kapamaz ama en azından bir nebze de olsa olumlu anlamda ilaç oldu. İran, Bursa için önemli” şeklinde konuştu.

Rusya’ya ihracatta yüzde 56 artış var

1 Ocak - 31 Mayıs döneminde Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat 2011’de 40.3 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2012’nin ilk 5 ayında yüzde 56.28 artışla 63 milyon dolar oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün Rusya’ya yaptığı ihracatta da geçen yılın ilk 5 ayına göre artış söz konusu. Hazır giyim ve konfeksiyoncular geçen yılın ilk 5 ayında 1.8 milyon dolar olan ihracatlarını yaklaşık yüzde 15 artırarak 2.1 milyon dolara çıkardı. Rusya Federasyonu, UİB Tekstil İhracatçıları Birliği ülke raporunda ilk sırada yer alıyor.

İran’a ihracat yüzde 31 geriledi

İran İslam Cumhuriyeti’ne ise yılın ilk 5 ayında yapılan ihracatta geçen yıla oranla yüzde 31’lik bir düşüş göze çarpıyor. Geçen yılın ilk 5 ayında İran’a yapılan 31.8 milyon dolarlık ihracat, bu yılın ilk 5 ayında 21.9’a gerilemiş durumda. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de yılın ilk 5 ayında İran’a yaptığı ihracatta yüzde 21 gerileme yaşadı. Sektör geçen yılın ilk 5 ayında 3.8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu rakam 2012’de aynı tarihler arasında 3 milyon dolar oldu.