Eylüle kadar tüm kapasite dolu
Eroğlu Grubu Perakende Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Eroğlu, Colins'in dünya genelinde 400 mağazası olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'den 10 global Türk markası çıkarma hedefi var, birinciliğe bizi yazın" diyor.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Türkiye'nin tekstil sektörü Avrupa krizi ile yeniden ayağa kalktı. Sektörün globalleşme yolunda önemli bir yol alan şirketlerinden Eroğlu'nun Perakende Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Eroğlu, "Sipariş yetiştiremiyoruz" diyor. Eroğlu bu nedenle denim kumaşta üretim birimlerinin kapasitesini 2 ila 3 kattan fazla artırma kararı aldı.
Şahin Eroğlu krizle birlikte Avrupa'da stok maliyetlerinin öneminin arttığını, bunun Türk tekstil sektörüne önemli bir talep gelmesine yol açtığını vurguluyor. Böylece iki yıl önce tekstilden çıkılsın mı tartışmaları yapılırken şimdi kapasitelerin yetmediği noktaya gelindi: "Artık uzun vadeli, yüksek miktarlı siparişler verilmiyor. Türkiye hızlı modayı üretmekte ciddi bir tecrübe kazandı. Biz Eroğlu olarak önemli bir üretici firmayız aynı zamanda. Denimde öyle yoğun bir talep var ki 9'uncu aya kadar sipariş alamıyoruz, kapasiteler full dolu. Bundan iki yıl önce kapasiteyi küçültmeyi hedefliyorduk, yüzde 40'la çalışıyorduk."
Aksaray'da 800 kişinin çalıştığı bir üretim tesisleri olduğunu hatırlatan Eroğlu, gelen yoğun siparişler üzerine kapasiteyi yaklaşık 2 bin kişiye çıkarmaya karar verdiklerini söylüyor. Dünyanın çok önemli markalarına üretim yaptıklarını belirten Eroğlu, "Bundan iki yıl önce ciddi bir kapasite fazlası vardı Türkiye'de. Bu nedenle birçok atölye kapandı. Şimdi ise kapasiteler yetmiyor. Ancak Avrupa krizi ve Türkiye'nin Uzakdoğu'dan ithalata ciddi bir vergi koyması trendi değiştirdi" saptaması yapıyor.
Tunus ve Fas'ta atölye arıyor
Eroğlu'nun Mısır'daki fabrikasında da kapasite Eylül'e kadar dolmuş. Şahin Eroğlu, "Türkiye'de kapasite bulamadığımız için şimdi Fas ve Tunus'u gezip atölye arıyoruz" açıklaması yapıyor. Peki Türkiye'deki mevcut üretim kapasitesi ikiye katlansa bu atölyeler dolar mı? Eroğlu, "Bize gelen siparişlere bakılırsa dolar" diyor. Eroğlu bu noktada tekstil sektörünün iniş çıkışlarının çok sağlıklı olmadığını vurguluyor: "5 yıl önce Uzakdoğu ile rekabete girmeyelim, pantalon satmakla bu iş olmaz deniyordu. O süreçte mali yapıları güçlü olmayan çok firma kapandı. Yüzde 60'ı kapanmıştır kapasitenin. Bizim gibi markası olan, Avrupa'nın önemli markaları ile bağlantısı olanlar ayakta kaldı. Ama şimdi kapasite açığı yaşıyoruz. Bu açığı 2-3 yıldan önce kapatamayız."
Teşvikle Doğu'ya bölgenin insanı gider
Şahin Eroğlu, son açıklanan teşviklerin sektör açısından önemli bir açılım getireceğini belirtiyor. Bu noktada bir saptamada bulunuyor: "Doğu'ya o bölgenin insanları yatırım yapar. Dünyadaki ekonomik yapı 3-5 yılda güllük gülistanlık olacak gibi görünmüyor. Bu yatırımlar o açıdan çok önemli olacak." Perakende sektöründe ilk çeyreğin çok iyi geçmediğini, bunu ağır kış şartlarına, konut ödemelerine bağlayanların olduğunu anlatıyor Eroğlu ve ekliyor: "Bizim için ise iyi bir dönem oldu. Bunda markalaşmamız, global yatırımlarımız etkili olmuştur."
Turizmde rezervasyonlar dolu, büyürüz
2012 yılı için büyüme bekliyor Eroğlu, bunu söylerken gösterge olarak turizm rezervasyonlarına bakıyor: "Turizmde yaz sezonu için rezervasyonlar ful. Perakende sektörünüzün büyümesi için turizmde güçlü olmanız gerekir. Londra'nın, Milano'nun perakendede bu kadar güçlü olması, turizmle mümkün oluyor. Bu kadar yatırım, alışveriş merkezi, mağaza sadece bizim ekonomimizle dönemez. Benim özellikle bu yıl turizmden beklentim daha yüksek."
Arap ülkelerinden gelenlerin alışverişi patladı
Eroğlu, turizme dair beklentilerini Arap Baharı'nın yükselttiğini anlatıyor. Geçen yıl olumsuz yansıyan Arap Baharı'nın bu yıl turizmde olumlu bir yansımaya yol açacağını, duty free satışlarından bunu gözlediklerinin altını çiziyor: "Arap ülkelerinden gelenlere yapılan satışlarda inanılmaz bir artış var. Bizim bu ülkelerde de çok sayıda mağazamız var. Geçen yıl siparişlerini donduranlar çok olmuştu Libya gibi Mısır gibi ülkelerde. Bu yıl öyle bir sorun yaşamıyoruz."
Mısır'daki ikinci fabrika iki ay önce üretime başladı
Eroğlu tam da Arap Baharı'ndan önce Mısır'da ikinci üretim tesisi için düğmeye basmıştı. Süreçte bu yatırımı durdurmayı düşünmemişler: "Artık denize girmiştik, yüzecektik... Biz bunları doğum sancısı olarak yorumluyoruz." Mısır'a konfeksiyon üretim tesisi kurarak giren şirketin ikinci yatırımı olan denim kumaş üretim tesisi de iki ay önce üretime başladı. Yeni yatırımlarla Şahin Eroğlu dünyada tekstilde zinciri tamamlayan az sayıda firmadan biri haline geldiklerini vurguluyor. "Pamuktan mağazacılığa kadar zincirin her halkasında varız. Hem konfeksiyon hem de kumaş tarafı tamamen dünyaya üretim yapıyor. ABD ile serbest ticaret anlaşması olan Mısır bizim bu anlamda iyi kullanmamız gereken ülkelerin başında geliyor. Biz Mısır'ın sektörümüzdeki en büyük yatırımcısıyız."
Çin ve Hindistan'da 1 yıl içinde satın alma ile perakendeye girecek
Mısır'dan Endonezya ve Rusya'ya kadar 20 ülkede 100 ila 200'er kişilik çalışanı olan şirketleri var Eroğlu'nun... Şimdi yeni hedef Çin ve Hindistan. Şahin Eroğlu anlatıyor: "Çin çok farklı, Hırvatistan'a gittiğiniz gibi gidemezsiniz oraya, yapınızı tamamen değiştirmeniz gerekiyor. Çin'de bir perakende grubu ile görüşüyoruz, tahmin ediyorum 1 yıl içinde Çin'de perakendeye gireceğiz. Hindistan'da da aynı hedefle arayıştayız. Perakende zincirini satın alarak bu dev pazarlara yerleşmek istiyoruz."
Çin'de üretip Çin'de satmak gerektiğini anlatıyor Eroğlu: "Üretim ülkesi olduğu için mal ithal edilmesin diye çok prosedür getiriyor. Hindistan da böyle; Hindistan'a girmek için de çok uğraşıyoruz. Hindistan'da zaten üretim yaptırıyoruz, şimdi perakendeye girmeyi de istiyoruz." Eroğlu'na göre İran da ciddi bir potansiyel taşıyan ülkelerden. İran'da bayileri olduğunu ancak ülkede sağlıklı bir lojistik sistemi kurmanın bugünün şartlarında mümkün olmadığının altını çiziyor. Sırada da Afrika var: "Afrika'da da büyük potansiyel var; Çin ve Hindistan'ın arkasından sırada bizim için Afrika var. Gelişmiş ülkeler bizi, Uzakdoğu'yu üretim merkezi olarak kullandı. Bugün Çin'de maliyetler yükseldi, orası da tüketen bir ülke haline geldi. Şimdi Afrika'yı daha çok kullanmayı hedefliyor. Wal Mart örneğin Afrika yatırımı peşinde. Bu tip yatırımlarla Afrika'da kalkındırılıp, tüketici pazar haline getirilecek."
Avrupa'da yeni fırsatlar çıkacak marka sayımızı artıracağız
Colin's ve Loft markalarına sahip olan Eroğlu, perakendede büyüme hedefi ile marka sayısını artırmayı planlıyor. Şahin Eroğlu, "Marka sayımızı artırmak istiyoruz. Krizle Avrupa'da bize yeni fırsatlar çıkacağını düşünüyoruz, bekliyoruz. Loft'un markasını satın almak istemiş ama masadan kalkmıştık. Avrupa hakları Fransızlar'da. Şimdi neden olmasın? "
Loft'ta 50 mağazayı bulduk her yıl % 100 büyüyeceğiz
"ABD ve Avrupa dışında telif haklarını satın aldığımız Loft markası ile hızlı bir büyüme planlıyoruz. Türkiye'de Loft ile 50 mağazaya ulaştık. Üst segment, tasarım, lüks denim olarak konumlandırıyoruz Loft'u... Yurtdışından da ciddi bir talep var. 5 yılda kendi alanında çok iyi noktaya geleceğini, yıllık yüzde 100 büyüyeceğini bekliyorum. Loft markası ile yurtdışına açılmak için tüm sistemi mükemmel hale getirmek gerekiyor. Markayı ilk gördüğündeki algı çok önemli, hiçbir hata olmasını istemiyorum. Start verdik, 2013 yılında Rusya, Ukrayna gibi Colin's'in olduğu ülkelerde hızla yayılmak istiyoruz. Rusya'ya 200 tane mağaza açsak, o pazar bunu kaldırır. Loft ile önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'de 200, yurtdışında 300 mağaza hedefimiz var. Genel gideri karşılayabilmek için belirli bir büyüklüğe ulaşmak zorundasınız. Loft'u Türkiye çapında her yerde değil önemli lokasyonlarda açmayı hedefliyoruz. Loft'ta çalışan sayısı şimdilik 300, 2013 sonunda bu 1000'e çıkacak. Yüzlerce mağaza açmak değil, her köşede olmak değil ama doğru lokasyonlarda konumlandırılmış mağazalar açmayı hedefliyoruz."
Kanatlarımızı yeni düzeltiyoruz komşularla kriz bizi çok etkiler
Şahin Eroğlu, Avrupa'ya fason üretim yapılırken komşu ülkelere markalı satış yapıldığını vurgulayarak Suriye ile ortaya çıkabilecek bir çatışmanın ekonomiyi ciddi şekilde etkileyeceğini vurguluyor: "Ekonomiye dair tek tedirginliğim komşu ülkelerle ortaya çıkabilecek sorunlar. Türkiye daha kanatlarını yeni düzeltiyor. Buralarda ortaya çıkabilecek bir sorun Türkiye'yi çok etkiler. Etrafımızdaki ülkelerle büyüyebilmemiz gerekiyor çünkü komşularımız üreten değil, tüketim odaklı ülkeler..."
Global marka listesinde 1'inci bizi yazın, 2'nciyi silin
Şahin Eroğlu iddialı: "Bugün Türkiye'nin her sektörde dünyada 2 bin perakende mağazası var. Bunun 400 tanesi bize ait. Türkiye'nin global markası olarak birinci bizi yazmak lazım yani, ikinci ile üçüncüyü de silmek lazım. 10 yılda 10 Türk markası hedefleniyor, burada ilk sırada biz yer alırız" diyor.
Yıkamalı denim ve non denim konfeksiyon üretimi yapıyor Eroğlu Giyim. İstanbul Merkez, Çorlu, Aksaray ve Mısır lokasyonlarındaki fabrikaları ile yurt içi ve yurt dışında bir çok global markaya hizmet veriyor. Yıllık üretim kapasitesi 12,5 milyon adete ulaşan Eroğlu Giyim'in toplam 4.695 çalışanı bulunuyor. Eroğlu global çapta yayılan 400 mağazanın 300'ünün kendilerinin, 100'ünün ise franchise olduğu bilgisini veriyor. Rusya'da 160 mağazası var Colin's'in... Eroğlu Rusya pazarının 'doymayacağını' söylüyor: "Onlar tüketen ülkeler. Cebine 100 dolar alıyor, o gün bitiriyor. Bizim gibi çocuk büyüyünce okula gidecek, bir ev alayım diye düşünmüyor, kendi hayatını kendi yaşıyor. Eski Sovyet ülkelerindeki bütün zihniyet böyle..."
Oğullarım ile takım kurduk kim gelse yeniyoruz
"İyi bir Galatasaraylıyım. Futbolu kendim de çok iyi oynarım. 3 oğlum var. Biz bir takımız, karşımıza kim gelirse yeniyoruz. Çocuklaım da hep Galatasaray'ın alt yapısında yetiştiler. 8-13 arası alt yapıda devam ediyorlar sonra sıkılıyorlar. Amacım çocuklarımın enerjisini spora yöneltmekti, İstanbul bizim Anadolu'da yetiştiğimiz gibi bir yer değil. Sokakta her şeye ulaşılabiliyor, spor çocukların enerjisini olumlu yönde tüketmesi açısından önemli. Benim geçmişe bakınca 'yapamadım' dediğim şeydir, çocuklarıma çok zaman ayıramamak..."
1.2 milyar TL cironun % 60'ı yurtdışından geliyor
+ Eroğlu perakendede 1.2 milyar TL ciroya ulaştı.
+ Türkiye'de Loft ve Colin's'in toplam 184 mağazası var.
+ Yurtdışında Colin's'in 400 mağaza, 800 bayii bulunuyor.
+ Perakende cirosunun yüzde 60'ını yurtdışı oluşturuyor. Colin's'in Rusya'da 174 mağazası var. Ukrayna'da ise 59 mağazaya ulaşmış durumda.
+ Eroğlu'nun Avcılar'daki 35 bin metrekarelik kapalı alanı olan üretim tesisinde 280 kişi çalışıyor.
+ Çorlu'da 45 bin metrekarelik denim üretim tesisinde ise 1.300 kişi çalışıyor. Üretim kapasitesi 5.5 milyon adet seviyesinde.
+ Aksaray Fabrikasının üretim kapasitesi ise 2 milyon adet seviyesinde.
+ Mısır'daki denim üretim tesisi 35 bin metrekare alanlı, 2 bin 270 kişi çalışıyor ve 5 milyon adetlik kapasitesi var.
+ Mısır'daki ikinci fabrika ise denim kumaş üretiyor. 1300 kişi çalışıyor ve kapasitesi 25 milyon metre.