Dericiler adres değiştiriyor

Dericiler İstanbul'u terk ediyor. Büyük kentin sorunları ve teşvikler nedeniyle sektörün özellikle Uşak'a yöneldiği görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME






Gamze ŞENER

İSTANBUL - Dericilik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, geçtiğimiz dört yılda verilen teşvikler ve sanayinin İstanbul'da yapılamaz oluşunu savunarak, adresini değiştirmeye başladı. Ege Bölgesi, özellikle Uşak Deri OSB, son iki yılda Marmara Bölgesi'ndeki, pek çok büyük deri firmasının en çok tercih ettiği yerlerden biri haline geldi. Sanayiciler, taşınma sürecinin en büyük nedeni olarak, Anadolu'daki ucuz işçiliği ve işletme maliyetlerinin düşük olmasını gösteriyor. Uşak'ın, Çin'de üretim avantajını bile geçeceği belirtiliyor.  

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Deri Tanıtım Grubu (DTG) Başkam Lemi Tolunay, konuyla ilgili, Uşak'ta arazi fiyatları ve işçiliğin çok ucuz olduğu açıklamasında bulundu. Son iki yıl içinde dericilerin bölgeye ilgisinin arttığına dikkat çeken Tolunay, Uşak'ın şu anda parlayan yıldız olduğunu kaydetti. "3-5 yıl içinde Ege'ye doğru bir kayma başlayacaktır" diyen Tolunay, "Uşak'a yatırım yapmak isteyenler için önemli teşvikler veriliyor. Marmara Bölgesi'nde asgari ücretle çalıştırabilecek işçi bulamıyorsunuz ama orada asgari ücret herkesi çok mutlu ediyor. Bazı konularda biraz fedakarlık edip baştan başlamak lazım. Örnek vermek gerekirse Matraş, bu işi çok düzgün yaptı. Orada birkaç yıl önce pilot üretim başlattı. O pilot üretim de çok iyi bir noktaya geldi. Yavaş yavaş üretimi oraya kaydıracak. İntikal süreci biraz uzun oluyor. Bugün fabrikayı kapatıp, yarın orada açalım gibi bir durum söz konusu olmuyor" değerlendirmesini yaptı.

Uşak deri sektörünün merkezi olacak

Uşak Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Akif Küplemez de şehrin, Türkiye'nin her yerinden ve İstanbul'dan yatırımcı çektiğini ve bu sürecin devam edeceğini söyledi. Küplemez, "Sektör büyük şehirlerde yapılamaz hale geldi. Deri sektörü Uşak'ta kümelendi. Bölgemiz, çevreye duyarlı alt yapısının yanı sıra teşvikten dolayı ekonomik arsa tahsisi ve SSK ve vergi desteğinden dolayı oldukça ilgi çekiyor. Doğru ve nitelikli işgücünün varlığı da yatırımların gelmesini hızlandırıyor. Bu yatırımlarla beraber deri sektörünün gelecekteki en önemli merkezi Uşak Deri OSB olacaktır" yorumunda bulundu.

Uşak'ta yatırım yapmak Çin'den daha avantajlı

Tuzla'daki fabrikasının ardından Uşak'ta yatırım yapan Çetinkaya Deri'nin sahibi Mehmet Çetinkaya'da Anadolu'da iş yapmanın kolaylığını savunarak, Uşak'taki yeni yatırımın yıl sonunda faaliyete geçeceğini belirtti. Uşak'ta yaklaşık 4 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını ifade eden Çetinkaya, "Bu kararı vermemizde Marmara Bölgesi'ndeki maliyetlerin yüksekliği çok etkili oldu. İşçilikten tutun da fabrika yatırımına kadar Uşak'ın çok önemli avantajları var. Zaten hali hazırda teşvik bölgesinde. Teşvikler, bu yıl dördüncü yılında. Bu yıl son. Ancak başka bir yerden yeni girmek isteyen firmalar için süre birkaç yıl daha uzatıldı" dedi. Tuzla'daki fabrikanın faaliyetine devam ettiğini, Uşak'taki fabrika faaliyete geçtiğinde tamamen kapatacaklarını söyleyen Çetinkaya, sektörün bölgeye ilgisini ise şu sözlerle değerlendirdi, "Sektör, birkaç yıla kadar Uşak'a kayacaktır. Artık maliyetlerden kısmak için Çin'e bile yatırım yapanlar var. Ege neden olmasın? Deride uzmanlaşmış insanlar var ve çalışan sıkıntısı da olmayacaktır. Bugünkü şartlarda Ege, Uzakdoğu'dan daha avantajlı. Çünkü oralar artık sınırlarını zorluyor."
 
Marmara sanayi yatırımları için artık cazip değil

Türk deri sektörünün duayeni olarak kabul edilen Matraş Deri yaklaşık 2 yıl önce Uşak'ta yatırım yapan firmalardan biri. Matraş Deri Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş, Uşak'ın önümüzdeki yıllarda pek çok deri firması tarafından tercih edileceğini belirtiyor. Gerekçe olarak ise "Çünkü İstanbul ve Marmara Bölgesi artık sanayi yatırımları için cazip değil. Artık hayat burada hem çalışan hem de yatırımcı için çok zor. Asgari ücretle İstanbul'da geçinemeyen biri, Anadolu'nun bir kentinde rahatlıkla yaşayabiliyor" açıklamasını getiriyor. İstanbul'un artık sanayi değil, finans ve turizm merkezi olacağını belirten Matraş, pek çok yatırımın da yavaş yavaş Anadolu'ya kayacağını ifade ediyor.
 "Uşak sanayi ile kalkınması gereken ve fevkalede insanların olduğu bir şehir" diyen Matraş, 5. ve 6. bölge dahilinde de yatırım yapmak istediklerini söyleyerek, "Yatırım kolaylığı ve birtakım mali teşvikler getirerek, sanayi kültürü olmayan yerlere gitmek için sanayicinin özverili davranması gerek. Teşviği değerlendirmek için çalışılabilecek bir ortam, halkın sanayiye yatkın olması ve anarşinin olmaması gerekir. 5. ve 6. bölge teşvik paketi, çok kolay karar verebilecek bir süreç değil" yorumunu yapıyor.