Deri sektörü gözünü İtalya'ya çevirdi

Türk deri sektörü Rusya, Ukrayna ve Irak'taki belirsizlik ile Çin gümrüklerindeki sorunun ardından gözünü yılda 14 milyar dolarlık deri ithalatı yapan İtalya'ya çevirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AMASYA - Türk Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal, Matraş, "İtalya'da deri mamulleri ithalatı 14 milyar dolar civarında. Bu işe soyunduğumuzda ne kadar pay alabilirsek bizim için avantaj" dedi.

Türk Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, yaptığı açıklamada, deri sektörünün dünya genelinde 200 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu belirtti.

 Irak ticaret 5 Haziran'dan bu yana bıçak gibi kesildi

Matraş, Türkiye'nin de söz konusu bu pastadan imkanları nispetince pay almaya çalıştığını ancak 2014 yılının sektör açısından biraz sıkıntılı geçtiğini söyledi. 

Deri ve mamulleri ihracatında Rusya, Irak ve Çin'in ön plana çıktığını ifade eden Matraş, şunları kaydetti: 

"Bugün bakıldığında bu ülkelerin her biri bir kriz ve belirsizlik haliyle karşı karşı. Türkiye'nin tartışılmaz bütün sektörleri için en önemli pazarlarından biri de Irak olmaya başladı. Deride de öyle. Irak, ayakkabı sektöründe mayıs ayında 1 numaraya oturdu. Baktığımız zaman Çin'de hükümet değişikliği ve gümrüklerde sorun var. Eski ithalat alışkanlıkları devam etmiyor. Bu bir kriz. Rusya ve Ukrayna'da durum ortada. Maalesef halk ve toptancı esnaf da bu durumdan etkilendi. Irak mayıs ayında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeydi ama 5 Haziran'dan bu yana malum sebeplerle ticaret bıçak gibi kesildi. Bu da bizim alternatiflere bakmamız gerektiğini ortaya koydu." 

"İtalya katma değerli ürün ithal ediyor" 

Matraş, sektör olarak bir araya geldiklerini, deri tanıtım grubu olarak Türk derisine İtalya'nın ilgisini çekmek için çalışmalara başladıklarını aktardı. 

İtalya'da iki ayrı fuara katıldıklarını, birtakım reklam mecrası kiralama çalışmaları yaptıklarını anlatan Matraş, şunları dile getirdi: 

"İtalya'nın Türkiye için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Katma değerli ürün ithal ettikleri için sektörümüze bir nefes olacak bu ülke. Bu ülkede deri mamulleri ithalatı 14 milyar dolar civarında. Bu işe soyunduğumuzda ne kadar pay alabilirsek bizim için avantaj. Bütün teknik altyapısıyla ülkemiz ayakkabı, konfeksiyon, ham deride bu pazara girecek kaliteye sahip. 14 milyar doların en az yüzde 5'ini hesaplamamız lazım. Bu da yaklaşık 1 milyar dolara tekabül ediyor ilk etapta." 

"500 milyar dolar ihracat hedefine deri sektörünün
5 milyar dolar gibi bir katkı hedefi var"

Erdal Matraş, diğer ülkelerin Türkiye için ihmalinin söz konusu olamayacağını, o ülkelerde işler rayına oturduğunda yine aynı şekilde ihracata devam edeceklerini vurguladı. 

Ülkenin 2023 hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını vurgulayan Matraş, "500 milyar dolar ihracat hedefine deri sektörünün 5 milyar dolar gibi bir katkı hedefi var. Her sene yüzde 12 gibi bir artış koyarsak bunu yakalayabiliyoruz. Hedefe ulaşabileceğimiz bir tablo var" ifadesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir