"Cazibe Merkezleri 'giyim'de istihdamı artıracak"
23 ili kapsayan 'Cazibe Merkezleri Programı'nın üretim ve istihdama katkı sağlayacağını belirten UHKİB Başkanı Şankaya, "Sektör, en az 50-60 bin kişiye hızlı bir şekilde istihdam açar. Bu cazibe merkezlerinin yatırıma dönecek hızı yakalaması lazım" dedi.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı ve Yeşim Tekstil AŞ'nin Üst Yöneticisi (CEO) Şenol Şankaya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 ili kapsayan "Cazibe Merkezleri Programı"nın üretim ve istihdama büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Cazibe Merkezleri Programı'nın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 ilin kalkınması ile üretim ve istihdama büyük katkı sağlayacağını ifade eden Şankaya, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yatırım yapmak istediğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Bizim hızlı bir şekilde cazibe merkezlerindeki yatırımları hayata geçirebilecek bir koordinasyonu sağlamamız ve o hızı sağlayacak bürokratik adımların atılması lazım. Çünkü Başbakanımız çok güzel teşvikler açıkladı, 'Binayı da her şeyi biz yapacağız, siz gelin üretim yapın.' dedi. İşte orada, mesela Şanlıurfa'da güzel bir sanayi bölgesi kurduk, hazır giyim ve konfeksiyon olarak. 2-3 arkadaşımız kendi imkanlarıyla başladı ama aşağı yukarı 30-40 firma da bu teşviğin hayata geçmesi için beklentide."
Bin kişiye istihdam sözü
Doğu Anadolu'nun yatırıma ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Şankaya, "Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de o yatırım ihtiyacını en hızlı karşılayacak sektör. Eğer biz Doğu'daki o yatırım hızını artıracaksak, bürokratik olarak bu konuları çözmemiz lazım. Biz de yatırım yapmak istiyoruz, bizim de en az bin kişiyi istihdam edecek yatırım için sözümüz var" ifadelerini kullandı.
"Sektör buna hazır, yapmak istiyor"
Yatırımların hayata geçirilmesi halinde sadece Yeşim Tekstil olarak en az bin kişiye istihdam sağlayacaklarına işaret eden Şankaya, "Sektör, en az 50-60 bin kişiye hızlı bir şekilde istihdam açar. Sektör bekliyor. Bu cazibe merkezlerinin yatırıma dönecek hızı yakalaması lazım. TOKİ kanalıyla oradaki fabrikalar yapılacak ve 25 yıllık kira sistemiyle Doğu'yu kalkındıracağız. Sektör buna hazır, yapmak istiyor, fakat oranın hızlanması lazım" açıklamasını yaptı.
Şankaya, programın uygulama ayağında bir yavaşlık olduğunu, onun hızlanması halinde sektörün yatırımlarını hızla hayata geçireceğini de sözlerine ekledi.