Ayakkabıcıların ihracat hedefi 700 milyon $
Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nın açılışında konuşan TASD Başkanı Çetin, sektörde yıl sonu ihracat hedefinin 700 milyon doları aşmak olduğunu söyledi.
İSTANBUL - CNR Expo İstanbul tarafından, sektör kuruluşlarının desteği ile bu yıl 50'incisi düzenlenen Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nda konuşan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, sektörün yılın ilk on ayındaki ihracatının 610 milyon 767 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Çetin "Yıl sonu hedefimizde, bu rakamın 700 milyon doları aşması bekleniyor" dedi.
AYMOD fuarının 60 bin metrekarede 396 firmanın katılımı ile gerçekleştirildiğini belirten Çetin fuara ilişkin şunları anlattı:
"Fuara tarihinde ilk defa 23 İtalyan firması katılım gerçekleştirmiştir. Katılımcıların dağılıma baktığımızda 359 Türk firması, 37 yabancı firma katılımı sağlanmıştır. Dünyada ayakkabı sektörünün büyüklüğü 117 milyar dolar seviyesindedir. Yıllık 21 milyar çift üretim yapıldığı hesaplanmaktadır. Dünya ticaretinden aldığımız pay her geçen gün artmaktadır. Avrupa'da 3'üncü büyük üretim merkezi olan ülkemiz, dünyada geçtiğimiz yıl 8'inci sıraya yerleşme başarısı göstermiştir."
Çetin, sektörün yılın ilk on ayındaki ihracatının 610 milyon 767 bin dolar olarak gerçekleştiğine işaret ederek, "Yıl sonu hedefimize bakarsak, bu rakamın 700 milyon doları aşması beklenmektedir. İlk on aydaki ihracat artışımız yüzde 28,9 olmuştur. Ülkenin genel ihracat artışı yüzde 1,7 seviyelerindeyken sektörümüzün ihracatta yüzde 28,9luk artış göstermesi takdirle karşılanmalıdır" dedi.
İlk 9 aydaki ithalatın ise değer bazında 666 milyon dolar olup, bir önceki yıla göre yüzde 5 miktar bazında, yüzde 8 ise değer bazında artış sağlandığını dile getiren Çetin en çok ihracat yapılan ülkeleri, Rusya, Irak, Suudi Arabistan, Litvanya, Ukrayna, Almanya olarak sıraladı.
Çetin konuşmasında sektörde yaşanan sorunlara da değindi. 2012 yılında ihtisas gümrüklerinin antrepolar aracılığı ile delinmesi ile ithalattaki kontrol mekanizmasının devre dışı kaldığını söyleyen Çetin konuşmasına şöyle devam etti:
"İhtisas gümrüklerinin yeniden oluşturulması sektörümüzün geleceği açısından çok önemlidir. Korunma önlemlerinin 2014 yılının Ağustos ayında sona ermesi nedeniyle sektörümüzün ciddi anlamda bir ek vergiye ihtiyacı vardır. Bu konuda derneğimizin çalışmaları devam etmektedir."
"Sorunlarının çözülmesi, sektörün uluslararası rekabet gücünü artırır"
Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı İslam Şeker, ise konuşmasında ayakkabı imalatının geçmişten günümüzü geçirdiği süreçler ile ilgili bilgiler verdi.
Şeker, 1990'lı yılların başında başlayan dünyadaki siyasal ve ekonomik dengelerin değişmesinin, ayakkabı sektöründe makineleşme sürecini hızlandırdığına işaret ederek, "Biz de bu süreçte sanayi tipi üretime geçerek dünya pazarlarına açılıp ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamaya başladık" dedi.
Emek yoğun yapısı ile ayakkabı sektörünü "İstihdam dostu" olarak niteleyen Şeker konuşmasına şöyle devam etti:
"Sektörümüz yaşanan krizler ve üretmenin zorluklarına karşın ülkemiz ekonomisinde 6 milyar dolarlık bir hacme ulaşmayı başardı. Günümüzde ise, Avrupa'da kan kaybeden deri ve kaliteli ayakkabı üretiminin yerini doldurmaya ilk aday Türk Ayakkabı sektörüdür. Sahip olduğumuz üretim potansiyeli firmalarımızın hızla dünyaya açılması, dünya ayakkabı pazarlarında Made in Turkey etiketi algısının güçlenmesi, ülke içinde sektör ve üniversite işbirliğinin giderek artması, firmalarımızın tasarıma gittikçe daha fazla yatırım yapması gibi unsurlar bize büyük avantaj sağladı."