Akdeniz modasının öncüsüyüz

"Jean Amerika'nın Şalvarıdır, Jean Obama'nın Şalvarıdır" ; "Jean Çıkarmak Caiz Midir Hocam?" gibi esprili sloganlarla yola çıkan DeFacto, son olarak Arda Turan-Paris Hilton'lu reklamları ile büyük ses getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Feyzan E. TOP - Didem E. ÜNLÜ

"Son üç yıla baktığımızda hazır giyim sektöründe en çok medya harcaması yapan markayız" diyen DeFacto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Ateş, Defacto'yu "Akdeniz modasının dünyada ve Türkiye'deki öncü markası" olarak konumlandırıyor. Defacto'nun bazen agresif, fakat esprili söylemleri ile etrafındakileri rahatsız edebilen, ama yine de çok sevilen ve tercih edilen bir marka olduğunu söyleyen Ateş, markanın misyonunu iki ayrı başlıkta özetliyor: Birincisi "Jean'e meydan okuyor olmak"; ikincisi "en şık ve rahat tasarımları en uygun fiyatlarla tüketicilerle buluşturmak." DeFacto'nun önemli bir diğer özelliği de Türkiye'nin ilk ve tek mutluluk müdürüne sahip şirket olması.

Ateş, "Çalışan mutluluğunu sürekli gündemde tutmak ve gereken önemi göstermek için sabah işe geldiğinde ilk işi çalışanların mutluluğunu düşünmek olan bir birim hayal etmiştik, 2011 yılında bunu gerçekleştirdik. Amacımız, çalışanlarımızı daha mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamına kavuşturmak " diyor. 2013 yılının 2012'ye göre çok daha iyi geçeceğine inanan İhsan Ateş'in hedefi 10 yıl içinde, 10 önemli ülkede markalaşarak, gerçek bir dünya markası olmak.

DeFacto'nun dünya markası olmak için attığı adımları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Ateş'ten dinleyelim:
 

DeFacto ne zaman kuruldu ve pazara ne zaman girdi?

DeFacto, 2003 yılında Ozon Giyim tarafından kuruldu ve hazır giyim perakende sektörüne girdi. 2003 yılından itibaren gerek logomuz, gerek renklerimizle Akdenizli bir marka olma vizyonu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
Akdenizli bir marka olmanın amacı neydi?

Markalaşma sürecinde Türk insanının beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik yaptırdığımız araştırmalarda, rahatlığı ve şıklığı bir arada sunduğumuz markamızı en iyi tanımlayan kelimenin "Akdenizli" olduğuna karar verdik.
 
Akdenizli marka olmayı nasıl tanımlıyorsunuz?


Akdeniz insanının rahatlığı ve yaşam tarzının üzerinde durarak bu anlayışı tasarımlarımıza yansıttık. Kendimizi "Akdeniz modasının dünyada ve Türkiye'deki öncü markası" olarak konumlandırıyoruz. Koleksiyonlarımızda her zaman rahatlık ve şıklığı bir arada sunuyoruz.

Akdeniz temasını mağaza konseptimize de yansıtıyoruz. Tüketicinin rahat ve ferah bir ortamda alışveriş yapmasını sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında. Yeşil, mavi ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu, ahşap malzemeler, taş duvarlar, renkli dinleme alanlarının bulunduğu mağaza konseptimizi modaseverler çok beğeniyor.
 
 
Reklamlarınızla çok fazla gündeme gelmeyi başarıyorsunuz. Reklam maliyetleriniz ne düzeyde?
 

[PAGE]

 
Reklamlarınızla çok fazla gündeme gelmeyi başarıyorsunuz. Reklam maliyetleriniz ne düzeyde?

Son üç yıla baktığımızda hazır giyim sektöründe en çok medya harcaması yapan markayız. Sektöre ilk girdiğimizden beri reklam ve PR'a çok inanıyoruz, bu alanlarda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. "Jean Amerika'nın Şalvarıdır, Jean Obama'nın Şalvarıdır" ile başlayan ilk TV reklamlarımızı "Jean Çıkarma Kabinleri" reklamlarımız izledi. 2010 yılında ünlü oyuncu Hamdi Alkan ile "Jean Çıkarmak Caiz midir Hocam?" esprili reklamlarımız çok ses getirmişti.

Dünya markası olma yolunda yürürken, markamızın tanıtımı için global ünlülerle de işbirliği yapma kararı aldık. Nisan 2012'de Arda Turan ile başladığımız reklamlarımıza, 2012- 2013 Sonbahar-Kış sezonunda Paris Hilton'u da dahil ederek devam ettik. Dünyaca ünlü iki ismi buluşturan bu kampanyamız kamuoyunda büyük ses getirdi. Paris Hilton'un çekimler sırasında çok beğendiği ve "bu yılın hit parçalarından olacak" dediği elbise ve Arda Turan'ın tanıttığı deri ceket kampanyanın ilk üç günü içinde tükendi.
 
Bugün DeFacto'nun Türkiye genelinde kaç mağazası var?

Satış oranlarınız ne düzeyde? Yurtiçi ve yurtdışı yeni mağaza açılışları ile büyümeye devam ediyoruz. Şu an Türkiye genelinde 168 mağazamız bulunuyor. Kazakistan'da ise üç mağazamız var.

İlk mağazamızı Şubat 2012'de Aport Alışveriş Merkezi'nde, ikinci mağazamızı Temmuz 2012'de Almaata ADK Alışveriş Merkezi'nde, üçüncü mağazamızı ise Ekim 2012'de Aktobe Mega Alışveriş Merkezi'nde açtık. Dördüncü yurtdışı mağazamızı bu ay sonu İran Tebriz'deki Cityplus Alışveriş Merkezi'nde açacağız. Yurtdışı çalışmalarımızda Rusça ve Arapça konuşulan ülkeler öncelikli pazarlarımız arasında.
 
Başlıca rakipleriniz kimler? DeFacto'nun farkını nasıl tanımlarsınız?

Herkese hitap edebilecek casual ürünlerimiz mevcut. Erkek ve kadın gruplarından oluşan koleksiyonlarımızda kıyafetten aksesuara geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Günlük hayatın yanında iş hayatında da kullanılan şık ve rahat tasarımlarımızla öne çıkıyoruz. Tüketicilerimizin nabzını çok iyi tutan bir markayız. Başarımızın sırrının; hedef kitleye uygun ve kaliteli ürün gamımız, doğru fiyatlandırmamız, trendlere uygun tasarımlarımız, geniş mağaza ağımız, mutlu çalışanlarımız ve etkili pazarlama iletişimimize bağlı olduğuna inanıyorum.
 
Marka olmak yolunda yaptığınız çalışmalar neler oldu?

DeFacto olarak dünya markası olma yolunda emin adımlarla yürüyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi sektöre ilk girdiğimizden beri reklam ve PR'a çok inanıyoruz ve bu alanda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Markamızın tanıtımı için geçtiğimiz yıl Arda Turan ile başladığımız tanıtım çalışmalarımıza, daha sonra Arda Turan ve Paris Hilton birlikteliğiyle devam ettik.

Önümüzdeki dönemde de global ünlülerle işbirliği çalışmalarımız olacak. Kadın koleksiyonlarımız, Barcelona tasarım ofisi tarafından hazırlanıyor. Lisanslı ürünlerin yükselen bir trend olması nedeniyle The Simpsons karakterlerinin yer aldığı bu neşeli koleksiyonun yanı sıra Barcelona ve Real Madrid koleksiyonlarımızı da modaseverlerin beğenisine sunuyoruz. Yurt içi ve yurtdışı mağaza açılışlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Pazara girdiğimiz yurt dışı ülkelerinde, ülkenin dinamiklerine uygun tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Marka olarak çalışanlarımızın mutluluğu bizim için her zaman ön planda. Halkla İlişkiler ve İnsan Kaynakları departmanlarımız bu amaçla pek çok proje gerçekleştiriyor.
 
Mutluluk Departmanı Projesi ile "Perakende Güneş Ödülü" ne layık görülmüştünüz. Bu projeden bahseder misiniz?
 

[PAGE]

 
 
Mutluluk Departmanı Projesi ile "Perakende Güneş Ödülü" ne layık görülmüştünüz. Bu projeden bahseder misiniz?

Türkiye'nin ilk ve tek mutluluk müdürüne sahip şirketiyiz. Çalışan mutluluğunu sürekli gündemde tutmak ve gereken önemi göstermek için sabah işe geldiğinde ilk işi çalışanların mutluluğunu düşünmek olan bir birim hayal etmiştik, 2011 yılında bunu gerçekleştirdik. Şirketler hedeflerine ancak şirketlerine gönülden bağlı ve yüksek performans gösteren çalışanlarla ulaşabilir. Bağlılık ve yüksek performansın ancak mutlu çalışanlarla mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Asıl işi çalışanların mutlu ve huzurlu bir ortamda çalışmasını sağlamak olan İnsan Kaynakları departmanı günlük operasyon yükü altında bu amacını gerçekleştirebilmek için yeterli zamana sahip olamayabiliyor.

Biz bu konuyu sürekli gündemde tutmak ve gereken önemi göstermek için sabah işe geldiğinde ilk işi çalışanların mutluluğunu düşünmek olan bir birim kurmaya karar verdik ve Mutluluk Departmanı'nı kurduk. Mutluluk Müdürü'nün görevi, çalışanların iş tatmini açısından mutlu olmalarını sağlamak, onları dinlemek, sorunlarına çözüm üretmek ve motivasyonlarını yüksek tutmak için gerekli aksiyonları planlamak. Tüm departman yöneticileri de mutluluk yöneticisi olarak konumlandırıldı.

Her departmandan gönüllü katılımla kurduğumuz iç iletişim komitesinde de 50 çalışanımız gönüllü mutluluk müdürlüğü yaparak departmanlarının sesini duyuruyor. Proje hem genel merkez hem de mağaza çalışanlarımızı kapsıyor. Özetle tek bir amacımız var; çalışanlarımızı daha mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamına kavuşturmak.
 
2013 yılında hazır giyim perakende sektöründe ne gibi gelişmeler bekliyorsunuz? Sizin bu yıla yönelik hedefleriniz neler?

2012 yılında bölgemizde savaş riskleri dahil pek çok sıkıntı yaşandı, tüketiciler ‘Nereye gidiyoruz' diyerek taleplerini erteledi. 2013 yılının 2012'ye göre çok daha iyi geçeceğine inanıyorum. Tüketicilere baktığımızda dünya trendlerini yakından takip ettiklerini görüyoruz. Marka, fiyat gözetmeksizin mix & match yapıyorlar. Karşısında marka görmek isteyen ve markayı uygun fiyata satın almayı hedefleyen bir kitle var artık. Modern hayatın gereği olarak günümüzde alışveriş alışkanlıkları değişti.

Tüketiciler aradıkları ürünleri önce internetten araştırıp, beğenip daha sonra mağazaya geliyorlar. Hatta mümkünse internet üzerinden satın almayı tercih ediyorlar. Geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde www.defacto.com.tr adresi üzerinden e-ticaret sitemizi hizmete sunduk ve Türkiye'nin dört bir yanından yoğun ilgi ile karşılaştık.
 
10 YIL İÇİNDE GERÇEK BİR DÜNYA MARKASI OLMAYI HEDEFLİYORUZ
 

[PAGE]

 
10 YIL İÇİNDE GERÇEK BİR DÜNYA MARKASI OLMAYI HEDEFLİYORUZ
 
"DeFacto olarak 2013 yılında gerek yurtiçi gerekse yurtdışı mağazalar ile büyümeye devam edeceğiz. 10 yıl içinde, 10 önemli ülkede markalaşarak, gerçek bir dünya markası olmayı hedefliyoruz.   2013 yılında bizleri gururlandıran  bir diğer olay da Avrupa'nın en prestijli ödüllerinden olan Avrupa İş Ödülleri'nde Türkiye'yi temsil edecek 19 ulusal şampiyondan birinin DeFacto olması. ‘Yılın İşi Ödülü' (Business of the Year Award) kategorisinde Türkiye'yi temsil edeceğiz. Yarışmanın finali, Avrupa Komisyonu yetkililerinin de katılımıyla Nisan 2013'te düzenlenecek."
 
Geniş bir hedef kitlesi
 
15-40 yaş arasını kapsayan geniş bir hedef kitlemiz var. Kendine özen gösteren, rahatından ödün vermeden her ortamda şık ve modern görünmek isteyen ve sezon trendlerini uygun fiyatlarla almak isteyen herkes bizim hedef kitlemizi oluşturuyor. Kadın erkek dağılımı ise yarıyarıya yani müşterilerimizin yüzde 50'si kadın, yüzde 50'si erkek.
 
"Jean'e meydan okuyor"
 
DeFacto çok hızlı büyüyen, trendleri takip eden, büyürken değişen, değişirken kendini geliştiren bir marka. Öyle bir marka ki bazen agresif ama esprili söylemleri ile etrafındakileri rahatsız edebiliyor ama yine de çok sevilen ve tercih edilen bir marka. Misyonumuzu iki ayrı başlıkta özetleyebiliriz. İlki "Jean'e meydan okuyor" olmamız, diğeri de "en şık ve rahat tasarımları en uygun fiyatlarla tüketicilerle buluşturmamız".