Zorlu, tekstile teknolojiyi katarak yerini sağlamlaştırıyor
Zorlu Tekstil, yeni makine yatırımlarıyla tekstile teknolojiyi kattı. Led Işıklı Perde ve QR kodlu nevresim gibi inovatif ürünleriyle pazarda yerini sağlamlaştırmaya çalışıyor.
SELENAY YAĞCI
Tekstilde inovasyon denince ilk akla gelen isimlerinden biri olan Zorlu Tekstil Grubu, sürdürülebilir üretim için Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapan şirketlerin başında yer alıyor. İhracat gücünü inovatif ürünlerinden alan Zorlu Tekstil, özellikle teknik tekstil alanında ürün çeşidini her geçen büyütüyor.
Tiflis'te konuştuğum, Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, Zorlu'nun teknik tekstil alanında Güney Kore gibi rakip ülkelerinden hiç farkı kalmadığını belirtti. Birçok alanda teknik tekstil ile kumaş ürettiklerini ifade eden Aydın, otomotiv yan sanayiinin yanında giyim kumaşı da ürettiklerini açıkladı.
İnovatif ürünlere yöneldik
Son dönemde çokça konuşulan Endüstri 4.0 dönüşümünü göz önüne alarak son 7 yıldır makine yatırımlarını bu yönde yaptıklarını söyleyen Aydın, "Baktık ki bu makinelerin ucu bucağı yok. Biz de teknik ve inovatif ürünler üretmeye başladık. Sadece nevresim ya da yorganla sınırlı kalmadık. Giyim kumaşı alanını da denedik. Kırışmayan kumaşlar ya da terletmeyen özel kumaşlar da üretebiliyoruz. Nike'ın Pro ürünlerinin kumaşını biz satıyoruz. Koştukça terletmeyen ve serin tutan bir teknoloji" diye konuştu.
Ar-Ge’yi sürdürülebilirliğinin temel taşlarından biri ve en önemli rekabet aracı olarak gördüklerini ifade eden Aydın, şunları söyledi:
"Zorlu Tekstil, dünya devlerinin inovatif ortağı. İkea gibi markalara her yıl yenilikçi ürünlerimizle mal satıyoruz. Biz yeni bir ürün geliştiriyoruz. Üç bilemediniz altı ay sonra taklit ediliyor. Eğer kalıcı olmak istiyorsak daha fazla inovatif ürün geliştirmeliyiz. Müşterinin başlangıçta bizi seçmesinin bizim ürünümüzü almasının bir sebebi olmalı, yenilikçi bir ürün olmalı. Markasız ihracatta özellikle bu çok önemli, Türkiye'de bu çok yanlış yapılıyor. Sonra Çin ya da başka bir ülke pazarınızı kapıyor. Sırf daha ucuza mal verdiği için maliyet avantajından dolayı. Oysa katma değeri yüksek ürünler daha fazla paraya gidiyor. Katma değer üretmek çok daha mühim. Böylece firmalar sizden mal almaya devam ediyor, yeni ne ürünlerin var diye sorabiliyor."
Genellikle tasarım patentleri aldıklarını söyleyen Aydın, "Ürün patentleri almak zor çünkü içinde kullandığınız bir maddeyi, mesela mikro fiberi başkası da kullanabiliyor. Önemli olan o maddeyi perdede kullanmayı başarabilmek. Bu da inovasyon oluyor. QR kodlu nevresimlerimiz buna örnek. Kodu okutunca içine koyduğumuz video oynamaya başlıyor ve ister uyumadan önce ister uyandığında izleyenebiliyor" dedi.
Akıllı evlerin, akıllı ürünleri
Evlerde benzersiz bir konfor alanı yaratmak için çalışan Grup, teknoloji ile entegre ev tekstilinde ürettiği akıllı ürünlerle tüketicilerin yaşam kalitesini artırmak da istiyor. Beş yıl içinde, perdelerin gün boyunca topladığı güneş enerjisi ile evimizi ısıtıp soğutabileceğini öngören Grup, giyilebilir teknoloji dahil akıllı tekstilin her alanında önemli Ar-Ge çalışmaları yapıyor ve bu çalışmaların ipuçlarını da yansıtan çok özel ürünleri tüketicilerle buluşturuyor.
Savunma sanayinde kullanılmak üzere elektromanyetik ve infrared kalkanlı kumaşlar üreten Zorlu Tekstil, ilerleyen yıllarda sinek kovan ve polen savar perde üretimine başlamayı planlıyor. "Kendini Temizleyen Stor ve Perde”, “TAÇ Connect”, “Serin Tutan Pike” ve “Led Işıklı Perde Koleksiyonu” gibi ürünleri en çok dikkat çeken ürünler arasında yerini alıyor.
Dünyanın en büyük dijital baskı makinesi Zorlu'da da var
Zorlu Tekstil olarak dünyanın sayılı firmanın sahip olduğu dünyanın en büyük dijital baskı makinesini de satın alıp makine parkına dahil ederek teknolojiye ne kadar büyük önem verdiğini bir kez daha gösterdiklerini hatırlatan Aydın, "Düşük ve sürdürülebilir enerji maliyetleri, çevreci üretim imkânları, üretimde esneklik, hızlı cevap verme ve müşterilerin istedikleri miktarlarda üretim yapabilme gibi pek çok imkân sunan yeni nesil dijital baskı makine parkuru bu özellikleri ile Zorlu Tekstil’i rakiplerinin birkaç adım önüne taşırken Avrupa’da da tercih edilen tekstil şirketlerinden biri olmasını sağlıyor" dedi. İki yeni dijital baskı makinesi için ( single pass ve multi pas) 4 milyon dolar yatırım yapan Zorlu Tekstil, önümüzdeki yıllarda da yeni dijital baskı yatırımlarına devam etmeyi planlıyor.
Türkiye'de ilk
Zorlu Tekstil, Avrupa’nın ihtiyaca göre ürün talebini, en hızlı sürede karşılamak için dijital baskı makinelerine de önemli yatırımlar yapıyor. Ağustos 2011’de faaliyete geçen 1. dijital baskı üretim makinesi (reaktif baskı) Türkiye’de ilk kez 3.2 m eninde kumaşa baskı yapabilen makine olma özelliğine sahip olan Zorlu Tekstil, aynı özellikteki 2. makinesini (dispers baskı) Mayıs 2013’te, 3. makinesini ise (reaktif baskı) Haziran 2014’te üretime geçirdi. Temmuz 2014’te devreye alınan 4. makine (pigment baskı) ise 1,80 m ende baskı yapabiliyor.
Çarşaf-nevresim grubu ürün pazarında dünyada ilk üçte
- Zorlu Tekstil Grubu’nun biri Korteks diğeri de Zorluteks çatısı atında olmak üzere iki Ar-Ge Merkezi bulunuyor.
- Ar-Ge merkezlerinde toplam 200 mühendis istihdam ediyor.
- Ar-Ge’ye yılda 10 milyon TL harcıyor.
- Entegre üretim ve çarşaf-nevresim grubu ürün pazarında dünyada ilk üçte, Avrupa’da lider.
- 7 bin çalışan ve 800 bin m2 kapalı alan tesise sahip.
- Yıllık 250 milyon m2 ev tekstili üretimi ve 150 bin ton iplik üretimi gerçekleştiriyor.
- Türkiye’nin en büyük tekstil ihracatçılarında biri olarak 5 kıtada 58 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor
- Türkiye’nin perde ihracatının yüzde 18'ini, nevresim ihracatının da yüzde 40’nı tek başına gerçekleştiriyor.