Yemeksepeti'nden işletmeleri geliştirecek uygulama: Portakal!
Yemeksepeti, 'Portakal' uygulaması ile artık büyük-küçük bütün bütün iş ortağı restoranlarıyla kendi datalarını paylaşacak. Böylece Yemeksepeti datalarını kullanan restoranların gelişmesine imkan sağlayacak.
SELENAY YAĞCI
Türkiye'de hizmet veren çevrimiçi yemek sipariş sitesi Yemeksepeti, restoran tarafında onlara stratejik olarak yardımcı olup, daha iyi hizmet vermeleri, işlerini büyütmeleri için destek sağlıyor. Bu destekleri 'Portakal' uygulaması altında toplayan Yemeksepeti, artık büyük-küçük bütün Yemeksepeti restoran iş ortaklarına datalarını sunarak, onları analiz ederek kendilerini geliştirme imkanı sağlayacak. Yemeksepeti'nin iş ortağı restoranlarının kullanımına yönelik geliştirdiği platform olan Portakal, üzerinden işletmeciler restoranların performanslarını ölçebiliyor, operasyonel ve finansal süreçlerini takip edebiliyor, bu alanlarda gelişme ve büyüme fırsatlarını görerek gereken aksiyonları alabiliyor. Üstelik bu hizmetler restoranların yalnızca Yemeksepeti ile yürüttükleri işlerinde değil, genel stratejilerini oluşturabilmelerinde de kullanılabiliyor. Kısacası Portakal’a, restoranlar için self-servis bir danışmanlık platformu diyebiliriz. Portakal çatısı altında restoranların aldıkları hizmetlerin bir hayli çeşitli olduğunu kaydeden Yemeksepeti Satış Direktörü Korhan Erçin, öncelikle Portakal, restoranların daha önce telefonla ve e-posta yoluyla talepte bulunarak ulaştıkları bilgileri tek bir platform üzerinden, diledikleri zaman görebilmelerini sağladığını söyledi.
En iyi ses getirecek menüleri tavsiye ediyor
Erçin, sistemi şu örneklerle anlattı: "Portakal üzerindeki raporlar sayfasından kendi bölgelerinde pastadaki paylarını ve değişimini görebiliyor. Ürünlerinin satış adetlerini, önceki dönemlere göre değişimleri analiz edebiliyor. Yine Portakal üzerinden fiyat değişikliği yaptıklarında veya servis alanlarına yeni bölgeler eklediklerinde, bu aksiyonların cirolarına katkısını takip edebiliyor. Böylece para kazandıran ve kaybettiren değişiklikleri, raporlar aracılığıyla direkt olarak yakalayıp, en hızlı şekilde önlem alabiliyor veya doğru adımı attıklarını görüp sürdürebiliyorlar. Portakal ayrıca, restoranlara özel programlar dahilinde kullanıcılara en çok hitap edecek ve en iyi ses getirecek menüleri tavsiye ediyor, restoranlar menülerini oluşturup başvuruyu sistem üzerinden gerçekleştiriyorlar. Yemeksepeti üzerindeki reklam alanları içinde hangi alanların müsait olduğunu görebiliyor ve sistem üzerinden satın alma yaparak, boş yerleri rakip restoranlar almadan satın alabiliyorlar. Menü güncelleme, fiyat değişimi, bölge artırımı gibi, daha önce yine telefon ve e-posta ile ilerleyen talepler de artık Portakal üzerinden iletilebiliyor. Devamında talebin durumunu takip edilebiliyor. Böylece iş gücü kayıpları önleniyor, hatalı iletişim nedeniyle oluşan yanlışlıklarının önüne geçiliyor. Ek olarak, borç ve bakiyelerini takip edip sipariş detaylarına Portakal üzerinden ulaşabiliyorlar.Sözün kısası telefonla ve e-posta ile yapılan ve manuel şekilde takip edilen birçok iş kalemi artık Portakal üzerinden, çok daha rahat ve hatasız şekilde çözülebiliyor."
Burada daha da farklı raporlarla aslında restoranların günlük, haftalık ve aylık operasyonlarında daha iyi yapabilecekleri çalışmaları göstermek ve onların gelirini daha da artırma hedefl eri olduğunu ifade eden Erçin, "Raporlar dışında hala telefon ve e-posta ile ilerleyen bazı fonksiyonları da sisteme ekleyerek daha da iyi bir operasyon sunuyor olacağız" dedi.
Restoranların yüzde 72'si kullanılıyor
Bugün 10 binden fazla restoran, yani Yemeksepeti restoranlarının yüzde 72’si her gün Portakal sistemini kullanıyor. Günde 40 binden fazla sayfa görüntülenmesi sağlanıyor. Bu veriler restoranların Portakal’ı hızlı bir şekilde benimsediğini gösteriyor. En çok kullanılan modüller ise menü güncelleme, puanlama ve yorum sayfaları, raporlar, Joker ve reklam satın alma servisleri.
Gamification'dan Suç ve Ceza'ya birçok proje yapıyor
Yemeksepeti olarak geçen yıl yüzde 50’yi aşan büyüme oranları elde ettiklerini söyleyen Erçin, "Bu yıl da benzer oranları yakalayacağımızı düşünüyoruz. On binlerce restoranımız ve milyonlarca kullanıcımıza en iyi şekilde hizmet vermek için çabamızı hep bir adım öteye taşıyoruz. Özellikle teknoloji ve altyapımız bakımından son birkaç yılda önemli yatırımlar yaptık. Örneğin vale projemiz ile eve sipariş vermeyen restoranları kurye yatırımı yapmak zorunda kalmadan sistemin içine dahil ettik, böylece hem restoranların cirolarını artırdık hem de kullanıcılarımız için tüm lezzetleri ulaşılabilir kıldık. Gamification projemizle Yemeksepeti sayfasını bir oyun alanı haline getirdik, hem kullanıcılarımızın yeni lezzetler keşfetmesinin önünü açtık hem de yemek siparişi deneyimini daha eğlenceli ve interaktif hale getirdik. Suç ve Ceza gibi eğlenceli projelerimizle, bizden bir süredir sipariş vermeyen kullanıcılarımızı cezbederek, onları geri dönmeye davet ediyoruz ve bize sorun yaşadıkları alanlarla ilgili geri bildirim vermelerini sağlayarak kendimizi geliştirme olanağı elde ediyoruz. Son olarak Portakal ile restoranlarımızla aramızdaki ilişkileri bir adım öteye taşımış olduk" dedi.
İlk göze çarpan verimlilik tasarrufu!
Portakal’ın restoranlara direkt faydalarına bakarsak, ilk göze çarpan verimlilik ve tasarruf olduğunua dikkat çeken Erçin, "Restoranlar sahip oldukları bilgiler sayesinde bütçelerini daha etkin şekilde kullanabiliyorlar. Daha doğru aksiyonlar alarak, işlerini daha hızlı şekilde büyütme ve geliştirme imkanı buluyorlar. Diğer bir yandan Portakal’ın çok önemli bir faydası ise, lokal restoranlara, profesyonel bir raporlama sistemi sunması. Böylece lokal işletmelerin rekabette eli güçlenmiş olacak, pazar potansiyelleri daha güçlü şekilde kullanılabilecek ve sektörün büyümesine katkı sağlanacak.