Yazılımcılar ABD'de 150 milyon dolarlık iş bağladı
Türk firmaları ABD ziyaretinde 170 ikili görüşme gerçekleştirirken, 150 milyon dolarlık iş bağlantısı kurdu.
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) desteğiyle oluşturulan yazılım sektörü ticaret heyeti, ABD'ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında 150 milyon dolarlık iş bağlantısı kurdu.
TET açıklamasına göre Birlik, Ekonomi Bakanlığı'nın Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (UR-GE) Tebliği teşvikleri kapsamında hayata geçirdiği Yazılım Yurtdışı Pazarlama Takımı (Tetsoft) projesiyle yeni pazarlara açılmanın yolları arıyor.
Bu kapsamda Almanya'nın ardından ikinci ticaret heyetini ABD'ye düzenleyen Tetsoft, burada yatırım fırsatlarını değerlendirdi.
Boston ile Washington'u kapsayan yazılım sektörü ticaret heyetine 16 firmadan 22 yetkili katıldı. Türk firmaları ziyaret kapsamında toplam 170 ikili görüşme gerçekleştirirken, altı günde 150 milyon dolarlık iş bağlantısı kurdu. Türk firmalarının özellikle savunma sanayi ve sağlık sektörüne yönelik çözümleri de ABD firmaları tarafından ilgi gördü.
MIT Industrial Liason Program, Cambridge İnovasyon Merkezi, Microsoft Teknoloji Merkezi, IBM İnovasyon Merkezi, Maryland Üniversitesi ve ABD Kongre Binası ise heyetin ABD'deki ziyaret noktaları arasında yer aldı.
İnovasyon yatırımları ve start-up firmalara sunduğu imkanlarla dikkati çeken Boston'daki Cambridge İnovasyon Merkezi, Türkiye'den yazılım firmalarının yatırım yapmaları için stratejik nokta olarak belirlendi. Bu kapsamda, Tetsoft heyetine katılan firmalardan bazıları, Boston'da ofis açmak üzere görüşmelere başladı.
"15 milyar dolarlık ihracat hayal değil"
Açıklamada, Tetsoft ABD heyetine başkanlık yapan TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim'in görüşlerine de yer verildi. Esim, söz konusu ziyaretin, yazılım ve bilişim ihracatının artması ve firmaların uluslararası pazarlara açılımının sağlanması amacıyla gerçekleştirildiğini anlattı.
Türkiye'nin yazılım ve bilişim ihracatının 1 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu aktaran Esim, "2023 yılı için belirlediğimiz 15 milyar dolarlık ihracatın bir hayal olmadığını, Türkiye'nin bu potansiyelin çok daha fazlasına sahip olduğunu ABD'de yaptığımız görüşmelerde daha net olarak gördük. ABD'li firmalar, Türkiye'nin bu denli bir yazılım altyapısına sahip olması karşısında şaşırdı. Ziyaret ettiğimiz dünya devi teknoloji firmalarının yöneticileri tarafından heyetin kalitesi konusunda büyük övgü aldık" ifadelerini kullandı.
Esim, Türk firmaları açısından savunma sanayi, eğitim ve sağlık sektörlerinde önemli fırsatlar bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Tetsoft ticaret heyetine katılan firmaların gerçekleştirdiği 150 milyon dolarlık iş bağlantısı rakamının, devam eden görüşmeler göz önüne alındığında artacağını düşünüyoruz. Türkiye, yazılımda dünya ölçeğinde iş yapabilecek firmalara sahip. ABD dünyanın en büyük pazarı, doğru, ama diğer taraftan da en zorlu pazarı. Biz işe zor olandan başladık. ABD'de kendimizi kabul ettirmemiz bize tüm dünya pazarını açacaktır."