Yapay zeka 2049’da 'bestseller' yazacak
Yapay zeka çok hızlı bir şekilde büyümesini devam ettirirken, bunların 2049 yılına kadar bestseller yazabilecekleri öngörülüyor.
Didem ERYAR ÜNLÜ
Yapay Zeka çok hızlı bir şekilde büyüyor. Merrill Lynch’ten yapılan açıklamaya göre, 2015 yılında 2 milyar dolarlık kazanca ulaşan yapay zeka teknolojilerinin, 2025 yılında 127 milyar dolar kazanca sahip olması bekleniyor.
Büyümenin en önemli kısmı, büyük veriyi anlamlandıran makinelerden, yani “derin öğrenme”den geliyor. Bu teknoloji sayesinde bilgisayarlar, programlamaya gerek duymadan, öğrenebiliyorlar.
Yapay zekada yaşanan gelişmelerin, sosyal etkilerinin de büyük olacağı şüphesiz. Bazı meslekler tamamen ortadan kalkarken, bazı yasa ve düzenlemelerin de yeniden tasarlanması gerekecek. Yaratıcı ekonomide ise yapay zeka uygulamaları kullanımı artıyor.
Yaratıcı yapay zeka ne yapabilir?
Yapay Zeka içeriğin doğru hedefe ulaşmasını kolaylaştırıyor. Sinir sistemi ağlarını temel alan algoritmalar bir kullanıcının tercihlerini öğrenip, bu tercihler doğrultusunda öneriler sıralayabiliyor. Sinema kanalı Netflix’ten bir film indirdiğimizde, Spotify’dan bir şarkı yüklediğimizde ya da Amazon’dan bir ürün aldığımızda bunu açık bir şekilde deneyimliyoruz.
Reklamcılık ve pazarlama alanında ise, sosyal medya mesajları kullanılarak tüketicilerin ürünler hakkındaki duyguları öğrenilebiliyor.
Amper veya Jukedeck gibi hizmetler, yapay zeka kullanarak müzik besteliyor. Landr gibi uygulamalar stüdyo kalitesinde otomatik mastering işlemi gerçekleştiriyor.
Gazetecilikte haber üretimini artırıyor
Yapay zeka aynı zamanda, insan kontrolüne ihtiyaç duymaksızın kendi içeriğini üretebiliyor. Örneğin metin yazan yapay zeka gazetecilik sektöründe yoğun bir şekilde kullanılıyor. Böylece haber üretimi otomatikleşmiş oluyor. Associated Press, yapay zeka kullanarak zaman açısından muhabirlerini yüzde 20 oranında rahatlattı ve haber üretimini ise 10 kat arttırdı. The Washington Post tarafından geliştirilen bir araç, ilk yılında ayda 70 haber üretmeyi başardı. Bu haberlerin odak alanı ise spor ve politika. Yapay zeka müzik sektöründe, insanların bugüne kadar asla üretmeyi başaramadıkları enstrümantal sesler üretti. Modada, yapay zeka kullanımı ile yeni tasarımlar oluşturuldu; film endüstrisinde bir bilim kurgu filminin senaryosu yapay zeka tarafından yazıldı. Tüm bu uygulamalar hala insan eline, gözüne ihtiyaç duyuyor; çünkü metindeki hataların düzeltilmesi, kalite kontrolü yapılması için insan gerekiyor. Fakat yapay zekada yaşanan hızlı gelişme, yakında bu ihtiyacı da ortadan kaldıracak gibi görünüyor.
Araştırmacılara göre, yapay zekanın 45 sene içinde tüm meslek alanlarında insanların işini elinden alma ihtimali yüzde 50. Yapay zeka bugün bir çok yaratıcılık temelli alanda kendini kanıtlamış durumda. Geçtiğimiz günlerde yapay zeka tarafından yazılan bir şiir, bir edebiyat dergisi tarafından kabul edildi. Jüri üyeleri, şiirin bir makine tarafından yazılmadığını anlamadı. İyi ya da kötü, değişim inanılmaz bir hızla geliyor. Bu gelişmeler bizi korkutmalı mı? İnsanlık yapay zekanın getireceği tehdit ve fırsatları algılamaya hazır mı? Bunu zaman gösterecek. Yapay zekanın günlük hayatımızı nasıl etkileyeceğini ciddi bir şekilde düşünmemiz gerekiyor. İş dünyası liderlerinin ve politika yapıcıların da yapay zekanın sorumlu bir şekilde tasarlanması ve yaygınlaştırılması için devreye girmesi önemli.
Yaratıcı zeka gelecekte neler yapabilir?
Yapay zeka konusunda uzman 350 kişi arasında yapılan bir araştırmaya göre, yapay zekanın önünde 5 dönüm noktası var.
2020: Dünya poker serisini kazanacak
Dünyanın en büyük poker etkiliği olan Dünya Poker Serisi (WSOP) her yıl Nevada eyaletine bağlı Las Vegas şehrinde gerçekleşiyor. Dünyadan en iyi oyuncular 50’den fazla turnuvada yarışmak üzere bir araya geliyorlar. Yapay zeka bugün Texas Hold’em’deki profesyoneli yenebiliyor. Uzmanlara göre, WSOP’ta da bir makinenin kazanması uzak değil.
2026: Lise kompozisyonu yazacak
Yapay zeka 2026 itibariyle, lise sınıfı tarih dersi için eksiksiz bir kompozisyon yazabilecek.
2027-2028: Ünlü bir artisti taklit edebilecek ve yaptığı beste Top 40’a girecek
Günümüz müzik üretiminde yapay zeka farklı şekillerde kullanılıyor. Uzmanlara göre yapay zeka 2027 yılında bir sanatçıyı taklit ederek kendi müziğini besteleyebilecek. Hatta deneyimli müzikseverler bile, bu müziğin yeni bir sanatçıya ait olduğunu düşünecekler. 2028 yılında ise yapay zeka tarafından bestelenen bir şarkının ABD Top 40 listesine girecek kadar iyi olacağı tahmin ediliyor.
2028: Yaratıcı video oluşturacak
Yapay zeka, video filmlerinde, hikayenin önemli unsurlarını belirliyor ve insanların buna nasıl tepki vereceklerini öngörebiliyor. Uzmanlara göre, 2028 yılından itibaren kısa bir video filmi izleyen yapay zeka, bu filmin bir sahnesinin 3D modelini üretecek; ve farklı bir açıdan bu modeli temel alarak, yepyeni gerçek bir video üretecek.
2049: BestSeller yazacak
Uzmanlara göre, yapay zeka önümüzdeki 30 yıl içinde New York Times’da bestseller olarak yer alacak bir roman veya kısa hikaye yazabilecek düzeye ulaşacak.