Vodafone ve Ford işbirliği ile filolarda %20 tasarruf
Vodafone Türkiye ve Ford Otosan, Filo Yönetim Sistemi ile araçların anlık takibini sağlayarak işletim giderlerini düşürecek ve yüzde 20'ye yakın yakıt tasarrufu sağlayacak.
İSTANBUL - Vodafone İş Ortağım, Makineler Arası İletişim ile "şirketlere özel" çözümler üretmeyi sürdürüyor. Son olarak Türkiye'nin öncü ticari araç üreticilerinden Ford Otosan, Filobil-Filo Yönetim Sistemi'nde Vodafone'un 20 yıllık global tecrübesinin ürünü makineler arası iletişim teknolojisinden yararlanma kararı aldı.
M2M teknolojisi sayesindearaç ve filo sahipleri, işletme masraflarının yüzde 60'ını gözden geçirebiliyor böylece yakıtta ise yüzde 20'lere varan tasarruf sağlanıyor.
"Yenilikçi iş modelleri geliştiriyoruz"
Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Türkiye'nin sürdürülebilir bir zeminde kalkınmasının yolunun, iş dünyasının daha yenilikçi ve verimli hale gelmesinden geçtiğini söyledi. Yeni hizmet ve iş modelleri yoluyla verimlilik ve tasarruf sağlayan firmaların iş dünyasında lokomotif rol üstlenirken, Türkiye'nin de kalkınma hedeflerine hizmet ettiğini vurgulayan Aksoy, "Bu açıdan, Vodafone Türkiye olarak bu itici gücün iletişim ve teknoloji ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışıyor ve şirketlerimizi dolayısıyla ülkemizi bu yolculukta hep daha ileriye götürmek için faaliyetlerimizi düzenliyoruz. Bu çözümlerimiz ile şimdi Ford Otosan ile biraraya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün Türkiye'nin öncü ticari araç üreticilerinden Ford Otosan, Vodafone'un makineler arası iletişim teknolojisinden yararlandı. Sağladığımız bu çözüm ile hem araçların kullanım bilgilerinin anlık takibini sağlayarak işletim giderlerini düşürdük hem de filo araçlarında yüzde 20'ye varan yakıt tasarrufu sağladık" dedi.
'400 Ar-Ge mühendisi kamyon için çalışıyor'
Ford Otosan Kamyon İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay da Ar-Ge'ye en yüksek yatırımı yapan otomotiv şirketi olduklarını belirterek "Bu özelliğimiz ve kabiliyetimiz nedeniyle, ağır ticari araçta Ford'un küresel mühendislik merkezi olarak çalışıyoruz. Ar-Ge merkezimizde istihdam ettiğimiz 1240 mühendisimizin 400'ü sadece kamyon işimiz için çalışıyor" dedi. Türkiye'de tasarladıkları kamyonları dünyanın dört bir yanına ihraç ettiklerini anlatan Kınay, müşterilere satış sonrası kolaylık sağlayacak ve işlerinde verimlilik yaratacak çözümler ürettiklerini, teknoloji odaklı çözümlerimizden biri olan Filobil ile Cargo filosu sahibi işletmelere katma değer yarattıklarını vurguladı.
Ahmet Kınay, sistemi şöyle anlattı:
"Müşteri filo araçlarına taktığımız SIM kart sayesinde araçtan alınan tüm verileri Vodafone ağı üzerinden sisteme aktarıyoruz. Türkiye ve dünyanın herhangi bir bölgesindeki müşterilerimiz filobil.com.tr üzerinden araç sahiplik maliyetlerinin yüzde 60'ını takip edilebiliyor. Sürücü davranışlarını analiz edip, güvenli sürüşe yönlendirebiliyor. Daha az yakıt tüketimi ve daha düşük karbon salımı sağlayabiliyor. Filobil'in uzaktan ve önceden bakım takip sistemi ile aracın kullanım ömrü artarken bakım maliyetleri düşürülebiliyor. Filobil her geçen gün artan yakıt fiyatları konusunda da işletmelere destek oluyor. Örneğin, ayda 10 bin kilometre yol kat eden tek bir araç, Filobil verilerinin değerlendirilmesi sonucunda bir işletmeye aylık yaklaşık 2000 TL tasarruf sağlayabiliyor. 100 araçlık bir filo düşünürsek, bu miktar aylık 200 bin TL'nin üzerinde yakıt tasarrufu demek."
Sürücü davranışlarını da düzeltiyor
Vodafone'nun sağladığı M2M olanaklarıyla hayata geçirilen sistemde alınan veriler, hem filo sahibi müşterilere, hem de Ford Cargo servislerine iletiliyor. Araç bilgileri online olarak takip edilebiliyor. Böylece eş zamanlı bilgilendirme yapılıyor. Araçtan alınananlık bilgiler, Ford Otosan müşterilerinin araç bakımlarını gerçekleştiren servislere iletiliyor. Bu bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilen bakım, araç ömürlerinin uzamasını sağlıyor. Araç yatırımlarının geri dönüşünü de hızlandırıyor. Yüksek devirde araç kullanmak, çok sık fren yapmak veya gereksiz vites değiştirmek gibi araçta yakıt tüketimine ve araç ömrüne olumsuz etki eden sürücü davranışları da bu sistem sayesinde kontrol edilebiliyor.Sistem, bu özelliğiyle sürücü davranışlarını düzeltecek önlemler almayı kolaylaştırıyor.